[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Norstedts förlag

Kanger-surfa:
> Kanger.se

Bulldozer-recension:
> Söndagsmannen

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Ockupanterna


Ockupanterna - Thomas Kanger

(Inbunden, Norstedts, 2005, 359 s.)

Terrordådet den elfte september 2001 har skapat åtskilliga nya böcker i ämnet terrorism, både i genren fakta och fiktion.
Thomas Kangers "Ockupanterna" är en thriller där han använder sig av terrorismens historia under 1900-talet för att skapa en spännande berättelse där ”orkanens öga” är en liten ort i Danmark.


Bokomslag  "Ockupanterna"En man mördas brutalt mitt i centrala Köpenhamn och polisen står handfallen. Det verkar inte finnas några tillförlitliga vittnen, mannen har inga identitetshandlingar på sig och eftersom den kamera som han höll mot ansiktet sprängdes så är det inte mycket kvar av vare sig ansikte eller fingrar.

Denna händelse visar sig så småningom vara en länk till den betydligt större aktivitet som tilldrar sig i den lilla staden Korsör på Själland.
En okänd grupp människor stjäl tio stridsvagnar från den danska armén och placerar ut dem på strategiska platser i Korsör. Både Danmark och omvärlden står frågande till vad som pågår, för ockupanterna ger inga svar.
Istället så blir det enskilda människor som påverkar händelseförloppet: några envisa danska poliser och en georgisk kvinnlig terrorist som håller sig gömd i Danmark med hjälp av en av polisernas syster. En försupen svensk finns också med, i egenskap av sin tidigare karriär som lysande förhandlare vid gisslansituationer.

Thomas Kanger har skrivit en både angelägen och spännande thriller som utspelas i en inte alltför orimlig verklighet. Ideologin verkar på ytan, men i själva verket handlar det om pengar, i stora mängder, till en viss utvald grupp av människor. Såndana som inte bryr sig om konsekvenserna utan bara ser till sin egen vinning och utnyttjar andra människors vilja att förändra samhället.

Kopplingarna bakåt, till Brigadi Rossis uppkomst i Italien och en judisk pojkes uppväxt och karriär i den israeliska armén, leder fram till de aktuella händelsen i lilla Danmark.
Ett Danmark som tillsammans med England, Spanien och Italien varit, och är, hotade av Al-Qaida på grund av ländernas närvaro i Irak. Ett Danmark vars invandrarpolitik är obehaglig för de flesta människor med en gnutta humanistisk livssyn.

Kanger använder sig även av tacksamma grepp som populistiska politiker som smidigt vänder kappan efter hur det blåser.
Faktiskt så finns vår nuvarande svenska statsminister och ett JAS-plan också med på ett litet hörn i boken.

"Ockupanterna" är mer än bara ren underhållning. Den får igång tankarna och ger läsaren en vy över dagens Europa.

Innehållsförteckning:
Sympatisk polis
Överklassflicka möter arbetarklasspojke
Många lösa trådar som bildar en stor knut
Rädda regeringschefer
Lyckosam dansk tonårskille


Om författaren:
Thomas Kanger
Thomas Kanger
© Foto: Ulla Montan

Thomas Kanger är född 1951 och är författare och journalist. Han har bland annat jobbat som reporter på Kalla Fakta och varit TV4:s korrespondent i Jerusalem.
Han har tidigare skrivit fyra böcker i serien om Elina Wiik vid Västeråspolisen.
Den senaste, "Söndagsmannen", utsågs av Svenska Deckarakademin till en av årets bästa svenska deckare 2004. Han har tidigare belönats med Vilhelm Moberg-priset.

Andra böcker av författaren:
Mordet på Olof Palme 1987
Kommunistjägarna (med Jonas Gummesson) 1990
Första stenen 2001
Sjung som en fågel 2002
Den döda vinkeln 2003
Söndagsmannen 2004

Övriga bokfakta:
"Ockupanterna" kom ut på Norstedts i augusti 2005.


Carin Thärnström: 06-02-04


 
> maila crew@bulldozer.nu