[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Onda män


Onda män - John Connolly

(Inbunden, Forum, 2005, 344 s.)

Connolly skriver otäcka deckare som utspelar sig i det stora landet i väster. Uppenbarligen en lika fantastisk grogrund för seriemördare och skurkar som för thrillerförfattare och deras inspiration.
Connolly är visserligen född i "det gamla landet", men har bott åtskilliga år i USA, och de böcker som finns översatta till svenska utspelar sig alla där.


Bokomslag "Onda män"Onda män finns det gott om, både i nutid och i det förflutna, såväl i verkligheten som i fantasins värld. Här möter vi dem i tre av komponenterna, för lyckligtvis slipper vi möta just dessa personer i verkligheten.

På USA:s östkust, utanför Portland, finns en ö med ett dystert förflutet. Nybyggare som flyttade dit på 1600-talet döpte den till Sanctuary (Fristaden), men tyvärr så blev den inte något tryggt ställe för dem.
I stället skedde ett veritabelt blodbad på ön.
En man som de förskjutit på grund av hans våldsamma beteende tar en gruvlig hämnd på nybyggarna och utplånar dem fullständigt. Långt senare får ön andra nybyggare och ett nytt namn, Dutch Island, men det förflutnas skuggor vilar fortfarande över platsen.

Till ön kommer en ung kvinna och hennes lille son. De är på flykt från andra onda män, framförallt den äkta mannen och barnfadern. De hittar en fristad där och slår sig skenbart till ro, även om Marianne inte riktigt kan slappna av. Hon har angett sin make för polisen och rymt med de pengar han har rånat och våldtagit för att komma över. Hon vet att när han kommer ut från fängelset så kommer han att leta efter henne och sonen för att hämnas.
På ön har hon så sakteliga börjat lära känna ortsbefolkningen, framförallt polismannen Joe Dupree, vars släkt har bott på ön i generationer och han har därför bra koll på öns blodiga historia.
Joe lider av sitt handikapp av att vara jätte, över två meter lång och jättestark, men också klumpig och märkt av alla hånfulla ord som han hört i sin ungdom. Han uppvaktar Marianne, men är fundersam över hennes beteende och misstänker att hennes förflutna innehållit våld och en våldsam man. Ändå har han inte en aning om hur våldsam hennes man kan vara.

Mariannes man, Edward Moloch, fritas av sina kumpaner under en fängelsetransport och sen följer en odyssé i våld och obehagligheter, samtidigt som de följer Mariannes spår och närmar sig hennes fristad.

Connolly har inte nöjt sig med att skriva en thriller rakt upp och ner om synnerligen obehagliga människor. Han ger den också spöklika inslag med de själar från den första massakern på Dutch Island/Sanctuary som inte kommit till ro utan oroligt söker hämnd.
Hans bok antyder återfödelse och minnen från tidigare liv, samt en obeveklighet när det gäller historiens upprepningar. Det slutliga "slaget" (om man nu kan kalla det så) står på en ö som är helt utslaget från den moderna teknikens landvinningar och där själarna av de människor som mördats på ön 350 år tidigare har vaknat till liv och törstar efter onda mäns blod.

En deckare som man inte ska läsa ensam i en storstad, eller en ensam i ett hus en mörk kväll. En deckare som lär en att man inte ska lita på ensamma kvinnor som ringer på ens dörr och behöver hjälp eller på att man blir visad rätt väg av den hjälpsamme främlingen när man åkt vilse.
Connolly lyckas i sitt uppsåt att skrämmas. Även om jag är skeptisk till de övernaturliga inslagen så räcker den andra mer verklighetsbetonade berättelsen mer än väl till för att jag ska känna mig utsatt i ett upplyst rum utan fördragna gardiner en mörk kväll.
Efter avslutad läsning av "Onda män" kollar jag en extra gång att dörren verkligen är låst innan jag lägger mig.

Innehållsförteckning:
Psykopater i mänsklig skepnad
Monster i vacker förklädnad
Skurkar
En hjälte som inte lyssnat ordentligt på slutet i sagorna


Om författaren:
John Connolly
John Connolly
© Foto: David Bartolomi

John Connolly föddes i Dublin 1968 och har en rad uppmärksammade, prisbelönta och omtyckta böcker bakom sig.
Han har blivit kallad mästaren av sin genre och en av de bästa thrillerförfattarna i vår tid, och han är den förste brittiske författare som vunnit en Shamus Award. John Connolly bor idag på Irland och skriver regelbundet i The Irish Times.

Andra böcker av författaren (på svenska):
De som dödar 2002
Den vita vägen 2004

Övriga bokfakta:
"Onda män" kom ut på Forum i augusti 2005. Originaltiteln är "Bad men" och översättningen till svenska är gjord av Björn Linné.


Carin Thärnström: 05-09-06


 
> maila crew@bulldozer.nu