[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - (O)planerat bröllop


(O)planerat bröllop - Bali Rai


(Inbunden, Tidens förlag , 2002, 303 s.)

"(O)planerat bröllop" är en allvarlig och på sina håll tragisk historia i en lättsam förpackning.
Den engelske författaren Bali Rai skriver om arrangerade äktenskap, i denna berättelse ur en ung mans perspektiv.
Boken handlar också generationsklyftor och om att känna sig annorlunda och udda i sin egen familj.


Bokomslag "(O)planerat bröllop"Det som faktiskt funkar bäst för huvudpersonen i "(O)planerat bröllop", Manny, är omgivningen utanför hemmet.
Manny eller Manjit som han egentligen heter är av indisk punjab-släkt och fadern låter honom aldrig glömma det.
Det viktigaste för pappan är att skydda familjens heder på det sätt som han finner lämpligt. Skolgång är onödigt, det är bättre att börja jobba så tidigt som möjligt och tjäna pengar.
Att ha en flickvän eller ens tänka på sex är fullkomligt uteslutet, att gifta sig tidigt är det enda rätta och bruden bör vara en äkta punjab-flicka.
Pappans tes är att man ska bry sig om sina egna i första hand, för man vet aldrig när engelsmännen slänger ut familjen och andra invandrare.
Mannys äldre bröder har följt sin pappa i fotspåren medan Manny är särlingen i familjen. Han klarar sig bra i skolan, har en svart kille som bästa kompis (till familjens stora fasa) och protesterar högljutt när han vid fjorton års ålder får höra de första tankarna om de äktenskapsplaner som fadern har för honom.

I boken berättar Manny om åren mellan fjorton och nitton och sina tappra men ganska lönlösa försök att slippa ett arrangerat äktenskap.
Det hela slutar med en skräll som ger både eko och långvariga effekter i familjerelationen.
Som motpol finns Mannys kusin och dennes familj som är betydligt mer sekulariserade än Mannys föräldrar. Där finns också Mannys hemliga farbror "det svarta fåret" som en gång övergav sin familj för att studera vidare och som släkten misstänker för att ha förhållande med en vit kvinna.
Mannys flickvän och hennes familj finns också, fast i smyg.
Att Lisa ens skulle kunna ringa till Manny är fullkomligt uteslutet.

Bali Rai berättar en historia som i de flesta tidningsrubriker handlar om unga flickor och hur de tvingas in i arrangerade äktenskap.
Han visar på att det inte är lättare för en ung kille.
Bali Rai är av indiskt ursprung, men uppvuxen i England och en aktiv motståndare mot arrangerade äktenskap för unga.
För en tid sedan publicerade Aftonbladet en debattartikel han skrivit i ämnet, där han bland annat välkomnar en lag i Storbritannien som vill förbjuda den typen av äktenskap. Han refererar till en kusin som tog livet av sig hellre än att leva med en man som misshandlade henne.
Skilsmässa ansåg släkten vara helt uteslutet. Deras heder skulle skadas då.
Boken är onekligen aktuell i Sverige efter all uppmärksamhet kring hedersmord.

Bali Rai låter bokens huvudperson Manny diskutera sig fram till att orsaken till att framför allt männen håller begreppen "heder" och "ära" så högt till stort del handlar om bristen på kunskap och utbildning samt en rädsla inför det okända. Mannys far och hans vänner väljer att knåda till religionen så att den passar deras behov och åsikter och religionen blir till politik och sociala normer.
De män som porträtteras med avvikande åsikt är de som studerat vidare och även öppnat sig för en främmande kultur.

Boken är lättläst och främst tänkt för en tonårspublik.
Den språkliga kvaliteten är ojämn och ibland blir det ganska tröttsamt att läsa, men jag försöker intala mig att den anpassar sig till sin åldersgrupp.
Att växa upp och känna sig annorlunda och utanför är något som de flesta tonåringar upplever, dock kanske inte lika tydligt som Manny gör och igenkännandet finns i känslorna även om familjekonstellationerna inte alltid är jämförbara.
Det är intressant att läsa om de två kulturerna som möts, den indiska och den kultur som uppstår i mötet mellan den indiska och den engelska.
Indien och Storbritannien har dessutom en lång historia bakom sig i konstellationen stormakt och koloni och trots att indierna slängde ut engelsmännen redan på 40-talet så är inte relationerna avslutade ännu.

Innehållsförteckning:
Utanförskap
Ungdomskärlek
Oförstående föräldrar
Förstående föräldrar
Indisk bröllopsfest
En hel del drogerBali Rai
Bali Rai
© Foto: Tom Moore

Om författaren:
Bali Rai är född 1971 och bosatt i Leicester i England. Han är själv av indisk punjab-släkt och uppväxt i en indisk-engelsk miljö.
Boken "(O)planerat bröllop" är hans debut, men i början på 2002 kom bok nummer två ut i hemlandet.
"Dream on" handlar om en indisk-engelsk pojke som vill bli fotbollsstjärna.

Övriga bokfakta:
"(O)planerat bröllop" gavs ut på Tidens förlag i mars 2002. Den svenska översättningen är gjord av Olov Hyllienmark.

 

 


Carin Thärnström : 02-10-27


 
> maila crew@bulldozer.nu