[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Orka vara ledig


Orka vara ledig - Mats Petersson & Janke Sörbrand


(Inbunden, ICAförlaget, 2003, 182 s.)

Jag är inte speciellt svag för så kallade självhjälpsböcker.
"Bli en bättre människa på 25 dagar" eller "Varför kvinnor kommunicerar bättre än män" och liknande titlar får endast en fnysning som respons från mig. Jag brukar hävda att sådana böcker inte biter på mig. Det var därför som jag tog emot "Orka vara ledig" med en viss skepsis, en bok om blivande utbrända kändes inte direkt lockande.
Jante satt dock på min axel och bankade ihärdigt och nu är boken läst.

Bokomslag "Orka vara ledig"Jag är vare sig frälst eller omvänd men det är en bok som jag funnit mycket intressant och givande. Kanske för att det inte har amerikansk slisk i botten (fördomsfull är jag också) utan faktiskt bygger på naturvetenskaplig fakta. Hur kroppen fungerar och vad den behöver för att fungera.
Under en rubrik som "Muskelmetabolism ger oss rörelseenergin" konstaterar författarna att endast en tredjedel av vår totala energiomsättning kan användas till mekaniskt arbete och utvecklar sedan till hela till att förklara hela kedjan med förbränning etc.
Den senaste trenden, glykemiskt index, tas också upp och förklaras ingående med tabeller över olika matvaror och var de hamnar på listorna - lågt, medel eller högt glykemiskt index.

Grunden är naturvetenskaplig men det hindrar inte att celler och proteiner får sällskap av mer psykosociala diskussioner. Den ger (enkla) förklaringar till allt från åderförkalkning till tandsjukdomar och ger basala tips för att undvika sjukdomarna alternativt med hjälp av förändrade kost- och motionsvanor komma tillrätta med dem.

Vissa delar i boken känns självklara (även om det onekligen är nyttigt med påminnelser) medan andra delar ger djupare insikt om beteenden och det som krävs för en förändring.
Tonen är saklig och känns professionell och är definitivt en bok att sätta i händerna på en person som uttalat intresse för ämnet och behöver lite hjälp på traven.

I dagens samhälle så handlar det inte bara om att orka på jobbet, ska man orka med sitt arbete så ska man också orka vara ledig på fritiden.
Att bygga upp sin kropp handlar till lika delar om motion, mat och psykisk tillfredsställelse. Att utesluta det ena eller andra i längden ger konsekvenser på sikt och "Orka vara ledig" ger både förklaringar och tips utan att predika.
Boken avslutas med några sidor med måltidsförslag och jag har provat ett av dem, som inte bara var gott utan vars ingredienser fanns lätt tillgängliga hemma.

Innehållsförteckning:
Tabeller
Uträkningar och beräkningar
Tre Kronors vinnande koncept
Foto på Curt Lundmark


Om författarna:
Mats Petersson och Janke Sörbrand jobbar med friskvård inom både idrottsrörelsen och företag. De har tidigare skrivit boken "Energi för livet" tillsammans.

Andra böcker av författarna:
Mats Petersson & Janke Sörbrand
Energi för livet 2002

Janke Sörbrand & Claes Hellgren
Våga vara annorlunda 2003

Övriga bokfakta:
"Orka vara ledig" kom ut på ICA-Förlaget i april 2003.


Recept ur boken

HAWAII

Ingredienser:
1 burk tonfisk i vatten
1 dl krossad tomat
½ dl finhackad paprika
1 dl ananas
Dragon, basilika
Soja, svartpeppar
Chilisås
1 dl okokt ris

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser utom riset i en teflonpanna och koka ihop. Krydda efter smak och tillsätt lite chilisås. Serveras med ris.

(garanterat fettfritt dessutom!)

 

 


Carin Thärnström : 03-08-28


 
> maila crew@bulldozer.nu