[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Orkidéfeber


Orkidéfeber - Eric Hansen

En berättelse om kärlek och galenskap

(Inbunden, Forum, 2003, 283 s.)

"Orkidéfeber" är en dokumentär berättelse om orkidéodling, orkidéodlare, växtsamlare och botanister.
Eric Hansens fantastiska berättelse innehåller bland annat historier om maffiametoder, nattliga polisräder mot orkidéodlare och människors besatthet.

Bokomslag "Orkidéfeber"Eric Hansen hade vid ett tillfälle genomkorsat Borneos djungler och skrivit en bok, "Stranger in the Forest", om den resan och ville försöka återgälda lite av all den hjälp som han fått av det inhemska penangfolket. Hans tanke var att skapa en handelsträdgård för orkidéer som skulle ge penangfolket möjlighet till ekonomiskt oberoende. Tyvärr strandade hans idéer på grund av de regelverk som gällde för orkidéernas insamling och odling.
Hansens resor i Asien gjorde att han fick kontakt med några amerikanska orkidéodlare som ville att han skulle guida dem in i Borneos djungler i jakten på en orkidé, Paphiopedilum sanderianum. Den resan gjorde att Hansen blev introducerad till orkidéernas magiska värld och även till de människor som ägnar sina liv åt dessa blommor.

Drygt tio år senare finns boken "Orkidéfeber" att läsa för både de besatta orkidéälskare och de som knappt kan skilja en petunia från en pelargon.
Mina botaniska kunskaper är minimala och jag kan inte påstå att jag blir lockad av att försöka mig på odling av orkidéer (eftersom risken för att bli betraktad som kriminell är överhängande), men att läsa om det är oehört fascinerande. Jag måste dock erkänna att jag inte ens försöker anstränga mig att komma ihåg alla latinska namn som står i ungefär varannan mening.

Vi får möta 84-åriga hobbyodlare som genom märkliga lagar blir betraktade som kriminella, motorcykelkillar som ägnar sig åt blomsex, donutsätande domare och en man som ägnar all sin tid åt att måla av orkidéer. Icke att förglömma, Henry Azadehdel, en orkidésamlare dömd för smuggling, som numera lever på "hemlig ort".

Eric Hansen beskriver en värld lika exotisk som de blommor som är navet i berättelsen och bokens innehåll har en geografisk spridning från Japan till Minnesota via Danmark och Borneo. Han lyckas göra en intervjubok till en spännande historia vars rader flyter fram ömsom stilla och ömsom brusande som en flod. En av grundstommarna i boken är dock det faktum att ett regelsystem skapat av CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) har gjort mer för att förgöra en flora än att bevara den. Det är till exempel förbjudet att flytta och gräva upp orkidéer från växtplatser, i till exempel Borneo, för att rädda dem undan bulldozrar (dock inte fredliga webbtidningar!) som gräver upp djungeln, men det är helt okej att växtplatserna demoleras i samband med nedhuggning av regnskog.
Hansen berättar också om razzior där orkidéer konfiskeras och placeras på institutioner där de sedan missköts tills de vissnat ner och dött.
Det är också en värld där pengar och mutor styr huruvida du ska bli anklagad eller få en klapp på axeln. Helt enkelt en deckarhistoria med något annorlunda approach. Man sugs in i berättelsen och fascinationen inför denna (för mig) okända växtvärld gör att jag får svårt att slita mig utan sträckläser delar av boken.

Följande citat ur "Orkidéfeber" beskriver boken lysande:
"Jag vill inte göra mig till tolk för uppfattningen att helt normala människor inte dras till orkidéer. Jag har hört att de finns. Det var bara det att jag inte lyckades hitta dem. De som jag träffade var hortikulturella extremister, de ensamma ryttarna, pionjärerna, handelsresande i fantasier och hägringar och kringresande bedragare och bluffmakare"

Innehållsförteckning:
Många latinska namn (t ex fytonekrofili = abnorm fascination av döda växter)
Stora pengar
Maktmissbruk
Märkliga människor
En stor dos nyfikenhet


Om författaren:
Eric Hansen är journalist och författare, numera bosatt i San Francisco. De senaste tjugofem åren har han till stor del tillbringat på resande fot i Nepal, Indien, Afghanistan, Jemen. Han har skrivit för amerikanska tidningar som The New York Times, Travel and Leisure och Men's Journal.

Andra böcker av författaren:
Motoring with Mohammed 1992
Stranger in the forest 2000

Övriga bokfakta:
"Orkidéfeber" kom ut på Forums förlag i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Ulf Gyllenhak

 


Carin Thärnström : 04-02-18


 
> maila crew@bulldozer.nu