[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Örtamat


Örtamat - Monika Ahlberg

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 141 s.)

Det är nästan så man känner doften av kryddor som sprider sig i alla hörn av kokboken "Örtamat".
Även för den måttligt roade trädgårdsodlaren skapas ljuvliga fantasibilder av en örtagård där man inför måltiden nyper av färska doftande kryddor för att krydda sin mat.
Ahlbergs bok är mycket estetiskt tilltalande och när man läser recepten så vaknar smakreceptorerna till liv och snålvattnet rinner till.


Bokomslag "Örtamat"Däremot så har jag några invändningar när det gäller det praktiska utförandet.
Boken är av det mellanstora slaget och i de allmänt hållna texterna så har de lagt ut texten över hela sidan, vilket inte är speciellt läsarvänligt.
Faktum är att första gången jag bläddrade i boken avstod jag från att läsa de texterna av den orsaken. Nu har jag dock plöjt igenom dem, men inte utan viss ansträngning för ögonen.

Sen så är det inte alltid lätt att veta hur många personer maten är tänkt att räcka till. I vissa recept finns det en hänvisning i slutet av receptbeskrivningen, av typen "lägg upp på fyra tallrikar", men det hade varit vänligare mot läsaren att ta med det i början av alla recept.
Sen så måste tryckfelsnisse ha varit framme och hoppat över beskrivningen av "varm limeorange" (en dryck som jag definitivt blev lockad av att prova) eftersom det är ett tomt utrymme efter innehållsförteckningen och vad jag kan se så har alla övriga recept i boken med en tillagningsbeskrivning.
Det känns ganska slarvigt av förlaget att missa det, speciellt med tanke på att det är bland de första recepten i boken.

"Örtaboken" innehåller inte bara matrecept, utan också ett kapitel med recept för att använda örter som hud- och hårvårdsprodukter. Denna del, skriven av Lisen Sundgren, kändes lockande utan att vara krångliga.
I slutet av boken finns ett kapitel med råd och tips inför användandet av örter.
Där saknar jag en alfabetisk indelning av örterna och jag har inte lyckats begripa hur eller varför Ahlberg istället har grupperat dem som hon har gjort.

Lockas man av att experimentera med örter eller kanske varit för feg för att göra det på egen hand så är detta en ypperlig bok att inspireras av.

Innehållsförteckning:
Basilika
Pelargon
Viol
Timjan
Mynta


Om författaren:
Monika Ahlberg
är dansaren som blev bagare. Hon förestod under flera år Rosendals trädgårdscafé och har gett ut flera matböcker.

Andra böcker av författaren:
Rosendals Trädgårdscafé 1994
Adas kokbok 1996
Bröd och marmelad 2000
Monikas Buffémat 2002

Övriga bokfakta:
"Örtamat" gavs ut på ICA Bokförlag i augusti 2004.


Recept ur boken

SMÖRFRÄST SALVIA TILL PASTA

Ingredienser:

600 gram färsk pasta
1 rejäl knippa salvia
50 gram smör
salt och nymalen svartpeppar

Servera med:
gärna lite extra smör
parmesan
grönsallad

Gör så här:
* Hetta upp smöret i en panna.
* Stek salvian i någon minut.
* Servera till nykokt pasta gärna med lite extra smör och färskriven parmesanost.

CHOKLADMOUSSE MED MYNTA

Ingredienser:

150 gram mörk blockchoklad
1 äggula
1 ½ msk florsocker
3 msk starkt kaffe
2 dl vispgrädde
1 msk färsk mynta
några färska myntablad till garnering

Gör så här:
* Smält chokladen i ett vattenbad.
* Tillsätt äggula, socker och kaffe. Rör kraftigt.
* Vispa grädden och blanda ner den i chokladkrämen.
* Vänd ner den hackade myntan.
* Häll upp moussen i portionsglas.
* Låt stå kallt minst en timme. Garnera med myntablad.


Carin Thärnström : 04-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu