[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Otherland


Otherland - Tad Williams

(Serie del I-IV, Wahlströms, 1998-2000, 250-400 s./del)

Jag är en Tad Williams-rudis, och tyckte att Otherland-serien verkade intressant.
Till en början anade jag att det skulle vara en variant på Gibson's cyberpunkböcker och att det kunde vara lite trevlig semesterläsning, men Williams har gått ett steg längre.

Medan Gibson skriver om nätverket som ett fenomen och handlingen utspelar sig i den "verkliga" världen så tar större delen av Williams historia plats inuti nätverket, i den virituella världen.

Bokomslag  Otherland-serienSom ni mycket riktigt misstänkt är det en framtida variant av Internet som spelar nyckelrollen i denna serie.
Williams beskriver sin virituella värld visuellt, ungefär som Gibson gör i sina romaner, fast Williams har gjort det mera påtagligt, mera verkligt, än vad Gibson gjort. Främst för att det inte ligger så långt ifrån en eventuell andra eller tredje generations Internet faktiskt kunde göra.

Otherland är en serie i hittills sex böcker i den svenska utgåvan (på engelska har det kommit 4 stycken som var och en alltså splittas i två böcker på svenska, så de svenska läsarna har ytterligare två böcker att längta efter).

Det hela tar sin början i Sydafrika där Renie Sulaweyo påbörjar efterforskningar på nätet efter vad som verkar ha tvingat hennes unga bror till komatillstånd efter en online-lek.
Historien delar upp sig på grupper av människor vars enskilda handlande gör att de smälter samman till den kärngrupp man får följa genom serien.
En annan personlighet i nära samband med Reine är !Xabbu, en bushman som emellanåt ger Williams en anledning att fylla ut böckerna med berättelser från denna kultur.
I grund och botten är det kampen mellan det onda (som i serien representeras av stora makthavare som inte skyr några medel, förrädare och AI-agenter) och det goda som utspelar sig.
Detta en väldigt vanlig handlingsuppbyggnad i fantasy-genren, där Williams sedan tidigare är känd för sina böcker i Minne, Sorg & Törne-serien.

Williams har gjort det ganska lätt för sig genom att skapa en virituell värld som är såpass kraftfull att den för besökarna inte går att skilja från verkligheten. Jag kan inte hjälpa att jag emellanåt ser The Matrix framför mig.
Det innebär att han kan låta fantasin flöda fritt utan att behöva tänka på ifall det känns realistiskt eller inte. Detta skapar en fantasieggande, kreativ känsla i boken. Dessvärre håller det inte i längden då handlingen hoppar ganska skoningslöst mellan ett femtontal personer som befinner sig på nästan lika många olika platser.

Då Williams har ett ganska målande språk och utnyttjar tämligen välkända
termer för att förklara och bygga upp en futurisktisk miljö sätter det gärna fart på fantasin och får åtminståne mig att leka med tanken om ett verkligt Otherland

Innehållsförteckning:
Fantasi
Sci-fi
Cyberpunk
VR
AI
...och allt annat som hör till.


Om författaren:
Tad Williams föddes i Kalifornien 1967 och bor nu omväxlande i hemlandet och i England. Efter en brokig karriär som alltifrån skoförsäljare & radiopratare till skämttecknare debuterade han med den humoristiska fantasyromanen Tailchaser's song 1985. Sitt stora genombrott fick han med den Tolkien-inspirerade mastodontserien Minne, Sorg & Törne på sammanlagt över 3000 sidor. Williams anses vara en av de främsta nu verksamma fantasy-författarna.

Böcker i Otherland-serien:
Del 1. De Gyllene Skuggornas Dal 1998
Del 2. I En Annan Värld 1998
Del 3. Den Blå Eldens Flod 1999
Del 4. Det ofullbordade Landet 1999
Del 5. Berget av svart glas 2000
Del 6. Portar mot ljuset 2000
Del 7. Ett hav av silverljus 2003
Del 8. En värld till låns 2003

Andra böcker av författaren:

Tailchaser's song 1985

Minne, sorg och Törne-serien:
Tronen av drakben:
1: Simon Månkalv 1996
2: Simon Pilgrim 1997
3: Simon Snölock 1997
Avskedets sten:
1: Stormens öga 1998
2: Stormens hand 1998
3: Stormens hjärta 1999
Gröna ängelns torn:
1: Väntans sten 1999
2: Eldsnätter 2000
3: Den vindlande vägen 2000
4: Tårar och rök 2001

Övriga bokfakta:
Första delen av "Otherland" gavs ut på B.Wahlströms förlag i mars 2000 och den åttonde kommer i mars 2003. Utgivningen har växlat mellan pocket, kartonnage och inbundet och inte som i normalfallet, först inbunden, sen en billigare kartonnageversion och sist i pocket.
"De Gyllene Skuggornas Dal" i pocket i mars 2000
"I En Annan Värld" i pocket i mars 2000
"Den Blå Eldens Flod" i kartonnage i juni 2000
"Det ofullbordade Landet" i kartonnage i augusti 2000
"Berget av svart glas" inbunden i juni 2000
"Portar mot ljuset" inbunden i september 2000
"Ett hav av silverljus" i kartonnage i mars 2003
"En värld till låns" i kartonnage i mars 2003
Den svenska översättningen är gjord av Eva Haskå.

 


Tor Hammar : 01-11-18

 


 
> maila crew@bulldozer.nu