[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Helt övergiven


Helt övergiven - Penny Vicenzi


(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2006, 560 s.)

Tre unga kvinnor möts på flygplatsen Heathrow 1985.
På grund av en flygplansförsening börjar de prata med varandra och inleder en relation, som trots avbrott efter många år knyter dem samman på nytt.
"Helt övergiven" är en roman om kvinnor och kvinnors liv och relationer.

Bokomslag "Helt övergiven"De tre unga kvinnorna, Martha, Clio och Jocasta har alla tagit ett sabbatsår innan de skall sätta igång med sina universitetsstudier och passar då på att göra en backpack-resa runt om i världen, även om mesta tiden tillbringas i Asien.
Det är i mitten av åttiotalet och de är alla unga flickor som har framtiden för sig.

Ett år senare, 1986 kommer en av dem tillbaka till England och Heathrows flygplats. Höggravid och fast besluten att ingen skall få veta om det blir det så att hon föder barnet i en städskrubb på flygplatsen. Det övergivna barnet väcker stora rubriker i tidningarna, men ingen vill kännas vid det utan den lilla flickan adopteras bort.

Fjorton år senare så börjar den lilla flickan, som hunnit bli tonåring, göra eftersökningar för att försöka hitta sin mor.
De tre flickorna har hunnit bli framgångsrika yrkeskvinnor. Martha är advokat, Clio är läkare och Jocasta journalist. Trots ett löfte om att hålla kontakten så har ingen av dem kontaktat varandra sen återkomsten till England. Av en slump så visar det sig att deras livsstrådarna vävs ihop och kontakt mellan dem blir oundviklig, om än inte med ett självklart lyckat resultat.

Boken påminner mig om någon Jackie Collins-liknande roman som också filmades för tv någon gång på åttiotalet, fast då var det tre flickor på en internatskola och en av dem som fick barn. Där visste iofs de andra flickorna om barnet och alla svor på att inte avslöja vare sig modern eller faderns namn för den lilla babyflickan, eller för omvärlden. Det känns som om historien bara har flyttat sig tjugo år framåt i tiden, och även om också denna berättelse utspelas i en privilegerad miljö så är den inte riktigt lika exklusiv som i åttiotalsromanen.

"Helt övergiven" är en underhållningsroman som är att betrakta som avkoppling för stunden. Den sätter dock inte några djupare spår hos läsaren, förutom en del av berättelsen, den om Martha.
Martha har utbildat sig till advokat och är mycket framgångsrik inom sitt yrke. Hon lever ensam men träffar en ung man som är dussinet år yngre än vad hon är och genom honom blir hon också engagerad i bildandet av ett nytt parti. Beskrivningen av hur det politiska spelet kan se ut i England är den stora behållningen för mig, det är både roligt och fascinerande hur makt påverkar människor. Oftast till det sämre.

Innehållsförteckning:
Kvinnlig styrka och svaghet
Konsten att sälja en människas historia
TonårsupprorOlycklig kärlek och lycklig


Om författaren:
Penny Vincenzi
Penny Vincenzi
© Foto: Trevor Leighton

Penny Vincenzi är en av Englands stora underhållningsförfattare. Hon bor i London och har fyra vuxna döttrar.

Andra böcker av författaren, på svenska:
Bröllopsgästerna 1996
Familjehemligheter 1997
Överraskningen 1999
Spetsnäsduken 2000
Ingen ängel 2002
Celias döttrar 2003
Farliga frestelser 2004

Övriga bokfakta:
"Helt övergiven" gavs ut på Albert Bonniers förlag i april 2006. Bokens originaltitel är "Sheer Abandon" och översättningen till svenska är gjord av Jan Järnebrand.

 

 

Carin Thärnström: 06-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu