[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Överklassen i Sverige


Överklassen i Sverige - Anette Kullenberg

(Inbunden, Lind & Co, 2004, 391 s.)

En karamellrosa färg med en allvarlig prinsessa (Madeleine) på omslaget och titeln "Överklassen i Sverige" lockar säkert många läsare som förväntar sig smaskiga detaljer om 2000-talets överklass i Sverige.
Läser man noggrant på baksidan så handlar det om en nyutgivning av den bok som Annette Kullenberg skrev i början på 1970-talet.
Prinsessan Madeleine var inte ens påtänkt då, det är hennes far som omnämns lite då och då som en ung obunden prins.

Bokomslag "Överklassen i Sverige"Oavsett om baksidestexten anger att det är en nyutgåva så anser jag att förlaget är väl fräcka när de använder sig av en bild på en av våra nuvarande kungligheter.
Dessutom är det också väldigt lite om kungligheter i boken, Kullenberg skriver om den svenska adeln och där är den Bernadottska ätten en nykomling. Kanske t o m en katt bland hermelinerna?

I början av 1970-talet publicerades låginkomstutredningen och i dess följdvatten kom diverse rapporter och intervjuer där mänskliga öden redovisades i förhållande till utredningens siffror. Annette Kullenberg fick av dåvarande chefen för bokförlaget Tiden i uppgift att skriva om överklassen. Boken publicerades 1974 och ger en intressant inblick i hur överklassen, adelsmän och kvinnor eller ingifta, ser på sitt liv och på samhället med fokusering på 1960- och 1970-tal.

Kullenberg har gjort djupintervjuer med ett femtiotal personer där de flesta är i trettioårsåldern, men ålderspannet är från 20 till 73 år. De är antingen av adelssläkt eller gift med någon adlig person.
Hon har också intervjuat "tjänstefolk"; en sömmerska, en präst, en nöjesjournalist och en hårfrisörska för att få deras syn på eventuell herrskap- och tjänstefolksmentalitet. Kullenberg redogör också för användandet av adelskalendern och hur diverse klubbar fungerar.

Hon gör ett strålande jobb, både som intervjuare och när hon redovisar fakta i boken. Det är intressant läsning och ett fascinerande tidsdokument.
Även om adeln kanske inte har förändrat sin grundläggande attityd så har dock samhället förändrats ganska rejält de senaste trettio åren.
Det som många av intervjuobjekten säger sig sakna och vilja ha (tillbaka) är det lilla samhället där också de sociala skikten märks tydligare.
I dagens samhälle är det snarare det stora samhället som vi lever i och där de sociala barriärerna finns kvar likafullt men kanske i vissa fall är lättare att överbrygga i den stora världen än vad det var i det lilla samhället där "man blev vid sin läst".

I boken finns det tre förord, ett som tillhör bokens första utgivning, ett som skrevs för tio år sedan i samband med att Kullenberg återvände till överklassen och skrev boken "Urp sa överklassen – Eliten i Sverige".
Först kommer dock ett förord skrivet i samband med nyutgivningen av denna bok, där Kullenberg diskuterar vad som har hänt med dagens överklass. Kullenberg tycker att den svenska överklassen har "glidit ut på ett isflak" och att hon har svårt att få grepp om eller syn på dem.
Jag kan bara beklaga att förlaget inte har lagt ner mer energi och pengar och gett Kullenberg anledning att göra en mer djuplodande granskning av överklassen idag istället för att åstadkomma ett förord.
Det hade varit en intressant och kompletterande läsning och då hade kanske även ett omslag med prinsessan Madeleine varit motiverat.

Innehållsförteckning:
Diskretion
Korrekthet
Uppfostran
Moderater med enstaka centerpartister
En "beklagansvärd" marxist


Anette Kullenberg
Anette Kullenberg
© Foto: Kristian Pohl

Om författaren:
Annette Kullenberg är journalist och författare.
Hon har bland annat skrivit krönikör i Aftonbladet och givit ut . 2000 tilldelades hon det prestigefulla priset Guldpennan.

Tidigare böcker av författaren (i ruval):
Överklassen i Sverige 1974
Urp sa överklassen – Eliten i Sverige 1994
Glöd 2000
Lana Turner drack alltid kaffe i mitt kök 2001
Anette på sista sidan 2001
Enögde älskaren 2003
Censurerad 2004

Övriga bokfakta:
"Överklassen i Sverige" kom ut på Lind & co i augusti 2004.


Carin Thärnström : 05-12-08


 
> maila crew@bulldozer.nu