[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Uppdrag:Pappa


Uppdrag: Pappa - red. Dükler

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 184 s.)

Folk förändras onekligen när de blir föräldrar. Eller gör de?
Förmodligen förändras vänkretsen kring de blivande föräldrarna lika mycket. Ingen idé att ringa till en som ändå inte har tid för fotboll eller krogen fastän man inte har kollat och ingen idé att ringa någon polare och be dem komma över och kolla matchen. De tycker säkert småbarn är jobbiga.
Barn förändrar, så är det bara. Om det är något negativt beror mer på människorna som skaffar barnet än barnet självt.

Bokomslag "Uppdrag: Pappa"Sådana här funderingar finns det gott om i boken "Uppdrag: Pappa". Boken skall ses som ett svar på boken "Uppdrag: Mamma" som kom för något år sedan, där mammor berättade om hur det var.
I "Uppdrag: Pappa" berättar 13 stycken pappor om föräldraskapets vedermödor, om allt ifrån att få barn till att pussla ihop vardagen om man är frånskild två gånger med barn i bägge förhållandena samtidigt som man är inne på sitt tredje och har en nyfödd.

När man läser "Uppdrag: Pappa", står det alldeles klart att alla människor är olika. Det finns ingen given föräldraroll utan du blir förälder utifrån den person som du är.
Här finns rätt snusförnuftiga pamfletter som manar till kamp för fler rättigheter till papporna som i Robert Svenssons ögon i det närmaste är att betrakta som en förtryckt grupp i samhället vilket i mina ögon känns aningen överdrivet.
Vore det inte bättre om herr Svensson la sitt idealistiska krut på folk som verkligen behöver hjälp än på försmådda medelklassmän med karriär som inte klarar förhållandet?
Och här finns klockrena betraktelser från Hannes Dükler och Måns Nilsson som behandlar inköpet av barnvagnar och busschaufförers oförstående blickar. Även Olle Palmlöf levererar tänkvärda ord i ämnet barnvagnar:
"Målet för varje sund människa måste vara att komma så långt som möjligt från denna värld, där dyra barnvagnar med tjocka, fluffiga däck är själva definitionen av lycka".

Klassikerna i boken är dock Latin Kings-Dogges berättelse om hur det gick till när han blev pappa. Dogge dricker whiskey och röker cigarr och har en god vän på besök. Vid fyratiden går polaren och Dogge drar sig mot sängen, hans höggravida fru vaknar och går på toaletten. Väl där upptäcker hon att barnet är på väg. Toadörren är låst. Dogger ringer förlossningen. Det hela får en lycklig upplösning men vägen dit är en nagelbitande komedi som innehåller det mesta. Bland annat frågan:
- Hallå är du kvar? Vad ska jag göra nu? När hon är blå?

Mellan skribenternas upplevelser kan man läsa utdrag från en mailinglista för pappor där det mesta rörande föräldrarollen diskuteras.
"Uppdrag: Pappa" är i sina bästa stunder underhållande.
Det är så jag ser den. För någon vägledning i rollen som pappa är det inte, åtminstone inte för mig.
Däremot är det roligt att läsa om hur andra pappor haft det i sina roller.
För det är en av föräldraskapets dunkla mysterium, det går inte riktigt att förklara för någon som inte upplevt det.

Innehållsförteckning:
13 stycken pappaberättelser
Klockrena betraktelser om barnvagnar
Inte så mycket vägledning om föräldraskap


Om författarna:
I boken medverkar bland andra Dogge Doggelito, Olle Palmlöf, Fredrik Sahlin och ytterligare ett antal pappor.
Redaktör för boken är frilansjournalisten Hannes Dükler som skriver för tidningar som Nöjesguiden, Res, Föräldrar Barn, Mama, Bon och Månadsjournalen.

Övriga bokfakta:
"Uppdrag: Pappa" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2004.

 


Mats Lerneby : 04-11-06


 
> maila crew@bulldozer.nu