[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Pappersväggar


Pappersväggar - John Ajvide Lindqvist


(Inbunden, Ordfront, 2006, 392 s.)

John Ajvide Lindkvist är Sveriges Stephen King.
Liknelsen blir allt tydligare nu när Lindqvist släppt en novellsamling, ty likt King så har han ett underbart grepp om litteraturens kortform.

Bokomslag "Pappersväggar"Där King är en av de främsta skildrarna av Americania, en mästare av att ta fram småstadens själ och inre konflikter, så har Ajvide Lindqvist fångat förorten och svenskheten.
I hans första roman, vampyrberättelsen "Låt den rätte komma in", är åttiotalets Blackeberg berättelsens centralpunkt lika mycket som vampyren. Och det som gör hans andra roman, zombiepastischen "Hanteringen av odöda", till en intressant berättelse är svenskheten, den lite taffliga välviljan med vilken staten behandlar de återvändande döda.

Samma sak gäller i novellsamlingen "Pappersväggar". Det som verkligen höjer berättelsen över dussinskräck är den svenska kontexten. Sommaridyllerna och förorterna, huset i skärgården.

Precis som Kings novellsamlingar är Ajvides "Pappersväggar" inte enbart utpräglad skräck. Det finns i berättandet en lekfullhet och en vilja att pröva andra former, men med skräcken eller det övernaturliga som en sorts gemensam nämnare.
Tänk om det inte bara är trollen som stjäl våra barn, tänk om vi också länge ägnat oss åt att stjäla trollens?
Hur skall de osynliggjorda pensionerade kvinnorna göra för att synas? Hur skall de kunna skada det samhälle som gjort dem så illa?
Om det fanns ett pris för att leva för evigt tillsammans med den man älskar, vore det värt att betala?

I en serie kortare stillbilder får vi skåda världen ur John Ajvide Lindqvists perspektiv, en smula skev med tunna pappersväggar mellan oss och det otänkbara.

Precis som alla novellsamlingar så har "Pappersväggar" sina starka och svaga punkter. Alla berättelserna är inte lysande, men som helhet är det fortfarande en mycket bra bok som ger gott hopp om Lindqvists fortsatta författarskap.

Innehållsförteckning:
Troll
Lockbeten
Ett höghus som lutar
Terrortanter
Odöda


Om författaren:
John Ajvide Lindqvist
John Ajvide Lindqvist
© Foto: Marcus Larsson

John Ajvide Lindqvist är född 1968 och uppväxt i Blackeberg, där också hans första roman "Låt den rätte komma in" utspelar sig.
Efter en karriär som trollkarl och ståuppkomiker blev han till slut skräckförfattare. På senare tid har han även skrivit manus till TV-serierna "Reuter & Skoog", "Kommissionen" samt till den kommande filmatiseringen av "Låt den rätte komma in".

Andra böcker av författaren:
Låt den rätte komma in 2004
Hanteringen av odöda 2005

Övriga bokfakta:
"Pappersväggar" kom ut på Ordfront förlag i juni 2006.


Harald Åberg: 06-06-19


 
> maila crew@bulldozer.nu