[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Svenska förlaget

Mandy Aftel-surfa:
> Aftelier

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Parfym


Parfym - Mandy Aftel

En väldoftande historia


(Inbunden, Svenska förlaget, 2003, 252 s.)

"Parfym - en väldoftande historia" är en bok som tar oss med på en svindlande resa. En resa genom tiden och den mänskliga tanken.
Vi färdas till alkemisternas värld där de följde sina hemliga tecken i försök att lyckas i den parapsykologiska omvandlingen från materia till quinta essentia, det femte elementet. Det som blandat med livsanden skulle ge oss livselixiret - den vises sten.
Detta femte elementet har man försökt få fram genom att utvinna essensen från levande materia genom pressning, destillering och enfleurage, lösnings extraktion och till slut syntetisk tillverkning.
Doften, javisst, men inte bara den utan det levandes essens.

Bokomslag "Parfym"Boken ger oss en inblick i dofternas betydelse i olika kulturer, deras hälsoaspekter, kroppsdoftens biologi och kultur och dess relation till sexualiteten.
Vi får lära oss hur världen öppnat sig i dofternas kölvatten, från att människan var nöjd med de växterna som odlades hemma till att leta efter det exotiska från landen bortom haven, de mytomspunna kryddöarna vars skatter var för dyrbara att ätas upp och i stället användes som doftämnen.
Doften är inte bara en medlare oss människor emellan, utan även en medlare mellan våra sinnen (synergi), och mellan oss och det andliga, spirituella.
Och som allt detta inte skulle vara nog, får vi även en praktisk handbok med recept till egen parfymtillverkning.

För mycket innehåll för en liten bok eller? Inte för mig.
Den här boken har allt jag vill ha för att efter den kasta mig huvudstupa in i vidare studier om dofterna. Deras psykologi, historia, kulturhistoria, filosofi...ja, varför inte även tillverkning?
Författarens vördnad inför, kunskap om och kärlek till dofter är berörande och smittsam.
Boken är på ett hänförande sätt en faktabok och en romans.
En bok som jag kommer att spendera kvalitetstid med om och om igen.

Innehållsförteckning:
Leva och dö
Hälsa och ohälsa
Kärlek och vämjelse
Konst och vetenskap
Teori och praktik


Om författaren:
Mandy Aftel
är bosatt i Berkley, Kalifornien. Hon är doftkonsulent och grundare av företaget Aftelier där hon skapar skräddarsydda parfymer för privata märken och enskilda personer. Hon arbetar även som rådgivare för konstnärer och författare och har skrivit tre böcker tidigare.

Tidigare böcker av författaren:
The Story of Your Life 1997
When Talk Is Not Cheap 1986
Death of a Rolling Stone: The Brian Jones Story 1982

Övriga bokfakta:
"Parfym" kom ut på Svenska förlaget i september 2003. Boken heter i original "Essence and Alchemy: A Book of Perfume" och översättningen till svenska är gjord av Margareta Eklöf.

 


Elisabeth Oikarinen : 04-06-06


 
> maila crew@bulldozer.nu