[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Pärlor och väskor


Gör dina egna smycken och väskor

Pyssla gjorde man i lekis, men för de som aldrig glömt hur kul det är kommer det ständigt tips på att utveckla den egna kreativiteten.
Smycken är en av de stora trenderna de senaste åren, mycket på grund av företag som Pilgrim och Kum-Kum som skapat läckra smycken med mängder av pärlor och stenar.
I två olika böcker får man tips på hur man skapar sina egna personliga smycken och i den tredje boken så får man tips på hur man kan skaffa sig en personlig genom att skapa sina egna väskor med enkla mönster.


Passion för pärlor - Maja Kärrlander
Smycken att göra själv

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 70 s.)

Bokomslag "Passion för pärlor"I "Passion för pärlor" så handlar det helt och hållet om att använda sig av pärlor i alla dess formeR.

Maja Kärrlander har skapat väldigt lockande smycken att man känner hur det kliar i fingrarna på att få skapa sina egna.

Det är detaljerat beskrivet hur man skall gå till väga för att göra sina pärlsmycken och det finns även schematiskt uppritade bilder till hjälp.

Om man läser igenom texten ordentligt och även tittar på bilderna så borde det inte vara svårt att åstadkomma egenhändigt designade smycken.

Det är alltifrån halsband inspirerade av radband och stora dinglande örhängen, till mer diskreta och relativt enkla halsband.

Författaren berättar hur man använder olika tekniker till olika typer av smycken. Valet av kedja eller tråd varierar från tunnmetall till gummiband.

Det finns tips på hur man kan åstadkomma matchande set av armband och halsband eller halsband och andra smycken, men också tips på hur man skapar ett enda smycke som står för sig självt, som till exempel en vacker brosch.

Kärrlander har en väl utvecklad estetisk känsla och får alla smycken att se unika ut, utan att för den skull se allt för "hemgjorda" ut.

Smycketråd och pärlor - Linda Jones
Skapa smycken med enkla verktyg och lätt teknik

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 126 s.)

Bokomslag "Smycketråd och  pärlor"Linda Jones ägnar sig i "Smycketråd och pärlor" mest åt att skapa smycken genom att böja tråd i olika formationer, där pärlor utgör enstaka utsmyckning.

Även här finns det detaljerade beskrivningar och bilder som visar hur man använder tängerna som behövs.

Det är inte så mycket schematiska uppritningar, utan mer foton av hur tråden böjs alltmer i olika formationer.

Det är vackra smycken men inte alls lika lockande som de i "Passion för pärlor". De känns, eller snarare ser, mer "hemmagjorda" ut, förutom en del av böjformationerna som påminner om forntida smycken.

Tycker man att det är roligare att skapa mönster utan pärlor så är detta en bok att satsa på, men de som gillar pärlor och olika stenar ska definitivt satsa på "Passion för pärlor" istället.

Det här är två böcker för de som vill skapa sin unika stil när det gäller smycken och kanske också sälja vidare. För det är ingen billig hobby. Att samla ihop tjejkompisarna för en kväll i smycketillverkningens tecken kan bli en dyrbar historia och vill du bara göra ett smycke så lönar det sig nog att gå på en kurs en hos någon shop som säljer pärlor snarare än att köpa på sig alla tillbehör och diverse pärlpåsar som kan behövas.

Båda böckerna lockar dock till att försöka sig på smycketillverkningens ädla konst.

Väskor - Cilla Ramnek
50 modeller att göra själv

(Inbunden, Forum, 2006, 109 s.)

Bokomslag "Väskor"Accessoarer är ju en viktig modedetalj och väskor är något som är lätt att frossa i. Det är också något som kan kosta dyra pengar.
Varje kläddesigner med självaktning, och några till, designar sina egna väskmodeller och det är minst lika mycket mode i väskor som i kläder.

En dyr väska är dock oftast inte lika dyr som ett designerplagg och att ha en exklusiv väska kan kanske pigga upp ett par H&M-jeans.

Cilla Ramnek tipsar om hur man kan göra sina egna, exklusiva och unika väskor genom att ge olika förslag på modeller, material och mönster.
Det är väldigt enkla, schematiskt beskrivna grundmodeller som sen kan varieras i det oändliga med tyger, applikationer och remmar med mera.

Du behöver inte vara speciellt duktig på att sy för att åstadkomma din alldeles egna handväska, även om svårighetsgraden på väskorna varierar något.

Boken är full av fräcka och roliga modeller och kul tips på hur man kan utveckla sin skaparglädje.

Innehållsförteckning:
Tänger
Blommiga väskor
Ärtkedja
Randiga väskor
Hattpinne
Väskor med remmar
Avskiljare
Väskor med kedjor
Knutgömma
Väska med matchande bikini


Om författarna:
Maja Kärrlander driver Pärlshopen i Stockholm och håller kurser i smyckedesign.

Linda Jones utbildade sig till juvelerare vid Metropolitan University i London. De senaste åren har hon givit kurser och utbildningar i smyckestillverkning.

Cilla Ramnek är utbildad textilkonstnär och har bland annat
gjort tyger för IKEA och haft flera separatutställningar i Stockholm och
Tokyo.

Andra böcker av författarna:
Linda Jones:
Making Colourful Wire and Beaded Jewellery 2006

Cilla Ramnek:
Ett eget rum 2001
Sticka & virka 2004

Övriga bokfakta:
"Passion för pärlor" kom ut på ICA bokförlag i december 2005.
"Smycketråd och pärlor" kom ut på ICA bokförlag i oktober 2005. Originaltiteln är "Creating Wire and Beaded Jewelry" och översättningen till svenska är gjord av Charlotte Brusewitz.
"Väskor" kom ut på Forum i mars 2006 och fotona i boken är tagna av Pia Ulin.


Carin Thärnström: 06-04-25


 
> maila crew@bulldozer.nu