[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Passionsfrukten


Passionsfrukten - Karel G. Van Loon

(Inbunden, Norstedts förlag, 2001, 253 s)

Passionsfrukten är något så ovanligt som en roman från Holland.
Det lilla landet vid Europas kust har inte spridit sin litteratur till Norden i någon större utsträckning.
De mest kända författarna är väl Maarten't Hart och Tim Krabbé (hans bok "De försvunna" har nått ända bort till Hollywood och filmats med Kiefer Sutherland i en av huvudrollerna).

Bokomslag "Passionsfrukten""Passionsfrukten" börjar med att paret som varit på fertilitetsutredning (ett nog så vanligt tema i dessa dagar) ska få sin dom. Kvinnan spänner sig lite extra eftersom hennes sambo har barn sedan tidigare och det alltså är mest troligt att det är henne det är fel på.

När så domen kommer faller den på mannen i fråga. Han visar sig ha en kronisk sjukdom som gör att han är steril. Hans första tankar är att de tagit fel på journalerna och han påpekar att han faktiskt har en trettonårig son hemma.
Men läkaren har inte tagit fel.

Mannen lämnar mottagningen och börjar jakten på "gärningsmannen".
Vem är far till hans son?
Det hela kompliceras av att sonens mamma är död sen åtskilliga år tillbaka.
Hans nya kvinna var både väninna och kollega med hans döda sambo och han ansätter henne eftersom han hävdar att väninnor pratar med varandra om allt och hon borde veta om det fanns en annan man.

I sin jakt på sonens far läser han statistik om att 10% av alla barn inte har den far de tror sig ha. Han intrigerar på olika sätt för att ta reda på sanningen och anklagar flera oskyldiga män för att vara far till barnet.

Han funderar också på om eller hur han ska berätta för sin son att han inte är den biologiske fadern och att de likheter som funnits mellan dem trots allt inte är "på riktigt". Hur ska han hantera den biologiske fadern och det faktum att han kanske har familj eller inte ens vet om att han ett barn sen tidigare.

Det slutliga avslöjandet till sonen sker ändå i bitter frustration över framför allt sitt eget liv. När det gäller gärningsmannen har denne funnits närmare den lilla familjen än han kunnat föreställa sig.

"Passionsfrukten" är också en beskrivning om att förlora den man älskar, om att orka gå vidare. Att ta ansvar för sitt liv och sin avkomma.
Att uppfostra sitt barn till samhällsmedborgare och samtidigt om att släppa taget. Det är också en samhällsbeskrivning, en ny generations sätt att leva som inte passar in i tidigare gjorda mallar.
Bilder av nutid och dåtid blandas och minnen av den döda kvinnan växlas/mixas med den levande och närvarande.
Sonens uppfostran spänner över grepp som att följa med pappa till krogen i bärsele till filosofiska diskussioner om Vetandets hus och till fisketurer.
"Passionsfrukten" handlar om livet i ett land som vi mest känner till genom rubriker om deras frigjordhet vare sig det gäller knark, kärlek eller död.

Innehållsförteckning:
Barnlöst par som vill ha barn
Sorg
Filosofiska funderingar
Vetenskapliga texter
Kärlek
Barnuppfostran


Om författaren:
Karel G Van Loon
Karel G. Van Loon
© Foto: Steye Raviez
Karel G. Van Loon romandebuterade med "Passionsfrukten" och den sålde i mer än 50.000 exemplar i Holland och belönades med landets största litterära pris, Generale Banks litteraturpris.
Den har översatts till svenska med stöd av Culture 2000, ett program inom EU.

Övriga bokfakta:
"Passionsfrukten" gavs ut i inbunden version på Norstedts förlag i september 2001 samt i månpocket i januari 2002. Översättningen till svenska är gjord av Michael Kevin.
Carin Thärnström : 01-12-31

 


 
> maila crew@bulldozer.nu