[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Fitnessförlaget

Paulun-surfa:
> Pauluns.se

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Paulúns shoppingguide


Paulúns shoppingguide - Fredrik Paulún

(Inbunden, Fitnessförlaget, 2006, 120 s.)

En bok att ha med sig när man shoppar, fast det underlättar om man har läst på hemma så man smidigt kan ta sig vidare i texten och inte fastna i någon utläggning om fleromättade fetter eller varför det är faktiskt är rätt nyttigt med grillad kyckling.

Bokomslag "Paulúns shoppingguide"Fredrik Paulún tar inte upp några direkta nyheter i sin shoppingguide. Använder man vanligt sunt förnuft när man handlar och minskar på mängden chips och färdigrätter till förmån för råvaror att fixa till hemma och mer frukt och till exempel mörk choklad så är den här boken rätt överflödigt.

Trots det så verkar det finnas ett sånt behov hos människor av idag och en avsaknad av kunskap. Eller behöver vi helt enkelt en storebror som talar om vad som är nyttigt och vad vi ska låta bli att köpa och äta, för att vi inte litar på oss själva?

Paulún inleder med en allmän diskussion om att bli medveten om sitt köp- och ätbeteende och boken handlar inte i första hand om att gå ned i vikt utan att må bra av sitt ätande. Han nämner också det faktum att det är sällan som det är den nyttiga maten som fokuseras på och skyltas med i enorma mängder i affärerna. Det är istället billig snabbmat med många tillsatser och hög sockerhalt som det lockas med.

Han fortsätter med att beskriva hur man bäst tolkar en innehållsförteckning och ger en liten näringslära innan han går vidare med en lista på livsmedel som han betygsatt från 1 (Usch! Ät inte detta om inte svältdöden är det enda alternativet) till 5 (Fantastiskt!). I gruppen 5 så finns allt från grönsaker till råris och i grupp 1 placerar han snabbnudlar tillsammans med färskostar och vispgrädde.

Behöver du en uppfräschning av dina näringsfysiologiska kunskaper eller någon att hålla handen när du skall handla mat så passar säkert denna shoppingguide. Klarar du av att använda sunt förnuft så kan du lägga pengarna på lite lyxigare mat istället.

Innehållsförteckning:
Nyttiga fetter
Fleromättade fetter
Transfetter
Bra val
Mindre lyckade val


Om författaren:
Fredrik Paulún
Fredrik Paulún
© Foto: Peter Knutson
Fredrik Paulún är näringsfysiolog och arbetar som föreläsare och skribent i pressen. Han har även gett ut ett flertal böcker i ämnet mat och hälsa.

Andra böcker av författaren:
Blodsockerblues 2002
Allt om glykemisk index 2002
Nyfiken på näringslära 2002
Den perfekta maten 2002
10 steg mot bättre form och hälsa 2002
Allt om kosttillskott 2002
Sporttillskott som fungerar 2003
Allt om fettförbränning 1 2003
Allt om fettförbränning 2 2003
Mat för ditt barn 2003
Paulúns näringslära 2003
Viktminskning utan träning 2003
Den perfekta matlådan 2003
Ät, träna, prestera 2004
Blodsockerblues i köket 2004
Paulúns frågor och svar 2004
Den perfekta smalmaten 2004
Den perfekta nybörjarmaten 2005
Den perfekta frukosten 2005
Paulúns stenålderskost 2005
Paulúns fettförbränning 2005

Övriga bokfakta:
"Paulúns shoppingguide" kom ut på Fitnessförlaget i januari 2006.

 


Carin Thärnström: 06-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu