[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Persepolis, del 4


Persepolis, del 4 - Marjane Satrapi


(Inbunden, Galago förlag, 2005, 100 s.)

Sista delen i Marjane Satrapis självbiografiska serie "Persepolis" handlar om hur iranska Marjane kom tillbaka till hemlandet från Wien och började studera konst på Teherans universitet.
För den som följt hennes liv i de tre tidigare delarna är det givetvis en spännande avslutning. Men även som fristående berättelse så funkar Persepolis del fyra.

Bokomslag "Persepolis 4"Marjane kommer, arton år gammal, tillbaka från Österrike där hon spenderat de senaste fyra åren. Mötet med hemlandets kultur blir på många sätt omstörtande. I Österrike var hon iranska men i Iran har hon blivit för västerländsk.
Dessutom är det ett förändrat land hon kommer hem till. Det krig hon flydde undan har lämnat sina spår, gatorna har namn efter martyrer som dött i strid mot arvefienden Irak och regimen har blivit allt mer totalitär.

Hon försöker anpassa sig, samtidigt som hon mer och mer inser att hon måste göra revolution mot den iranska livsstilen.
Hon umgås med likasinnade, blir kär, gifter sig och studerar på universitetet. Växer upp helt enkelt.

Det som är intressant med "Persepolis", och som har varit intressant genom hela serien, är den inblick vi får i ett land som bara är turbaner och stening av otrogna kvinnor på TV. Den här gången får vi dessutom en bättre blick i det vuxna Iran eftersom Marjane nu kommit upp i vuxen ålder och med en vuxens erfarenhet möter världen.
"Persepolis" är helt klart ett stycke mycket intressant nutidshistoria som dessutom ger oss en lite annan bild av världen än den vanliga americentriska.

Utseendemässigt har det inte hänt något sedan det första albumet i serien. Det är samma enkla tydliga bilder i svart och vitt. Naivistiskt, men inte fult. Effekten av blandningen, enkla teckningar och ganska mörkt verklighetsanknutet budskap, får mig att tänka på Art Spiegelmans "Maus", men Marjanes teckningar är enklare och mer barnbokslika och budskapet både hoppfullare och mindre deprimerande.
Men jämförelsen skäms inte för sig. Liksom Spiegelman så har Satrapi berättat någon angeläget och historiskt i serieform. Och likt Spiegelman är Satrapis berättelse djupt personlig och engagerande.
"Så här var det att växa upp i Iran, världens mest kända (och okända) teokrati". Det är inte som man skulle kunna tro, men på många sätt är det säkert värre.

Innehållsförteckning:
Straff
Förtryck
Slöjor
Tortyr
Feghet
Uppror
Mod
Nutidshistoria


Om författaren:

Marjane Satrapi
© Foto: Maria Ortiz

Marjane Satrapi föddes 1969 i Irans huvudstad Teheran. Persepolis är berättelsen om hennes barndom och uppväxt. Vid fjorton års ålder skickades Marjane till Wien i Österike, men idag lever hon i Paris med sin svenske man.
Marjane Satrapi har förutom skrivit och tecknat Persepolis också illustrerat flera barnböcker.

Andra böcker av författaren:
Persepolis, del 1 2004
Persepolis, del 2 2004
Persepolis, del 3 2005


Övriga bokfakta:
"Persepolis, del 4" kom ut på Galago i juni 2005.

 


Harald Åberg : 05-07-04


 
> maila crew@bulldozer.nu