[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Politik


Politik - Adam Thirlwell

(Inbunden, Norstedts, 2004, 318 s.)

Politik, vad är det? Nåt som många överlåter till regeringarna för att "den lilla människan ändå inte hörs".
Enligt SAOL betyder politik:"statskonst, principer eller metoder för strävan att förverkliga program rörande samhällslivet, taktik, tillvägagångssätt".
Det mesta som påverkar vår vardag är politik, som planering av skolor, vård, bostadsbyggande och trafik.
Men Adam Thirlwells bok handlar om politik på det enskilda planet,
i kärleksförhållanden.

Bokomslag "Politik"Nana och Moshe träffas och blir så småningom förälskade i varandra. Det brukar i de flesta böcker antingen betyda frid och fröjd eller så blir det våldsamma konflikter och ett ibland våldsamt slut på relationen.
Thirlwell
väljer att fokusera på godhet och snällhet och hur det kan påverka relationer. Att utgå ifrån det man tror den andre vill ha istället för att verkligen få veta säkert genom att fråga och vara ärliga mot varandra. "Politik" är en bok som handlar om godhet, men också om osäkerhet och en hel del om sex i olika dimensioner och konstellationer.

Författaren använder sig av sin allvetande stämma när han berättar historien om Nana och Moshe, men plockar också in små biberättelser, till exempel om Mao och hans personliga hygien. Thirlwell argumenterar för att sexuellt överförbara sjukdomar ibland kan betraktas som romantiskt, med utgångspunkten att de kvinnor som blev smittade av Mao var stolta över det (!?).

Han berättar också om poeten Osip Mandelstam som blev tagen i förhör av Stalins polis den 16 maj 1934 och under hotet om tortyr angav flera av sina släktingar och vänner och var polisen behjälplig. Av det drar Thirlwell slutsatsen om otrohet att "det är en självisk önskan om att vara hjälpsam mot fler än en person. Otrohet är naturligt". Den utvikningen kommer i ett skede i berättelsen när Nana och Moshe försöker hantera sin relation med Anjali, en bisexuell väninna till Moshe, och skapandet av ett "ménage à trois".

Läsaren bör dock inte ta allt för allvarligt på alla författarens kommentarer, för trots att han är en beläst ung man som blandar in diverse historiska personer och texter i sin roman kan man ibland tvivla på sanningshalten i de små utvikningarna.

Boken pekar på att det inte är en lätt sak med relationer, speciellt inte när man faktiskt inte är så bra på att ta för sig och berätta hur man vill ha det och när man är så rädd för att såra någon annan att man trots det ändå gör det och samtidigt sårar sig själv.

"Politik" är en välskriven, underfundig, rolig och väldigt söt bok, både till utseende och till innehåll. Jag roas och förförs av framförallt Thirlwells allvetande berättare som är en blandning av docerande litteraturstudent och nördig ung man. Detta är Thirlwells debutroman och jag ser fram emot att följa hans författarkarriär för den kommer knappast vara förutsägbar.

Innehållsförteckning:
Sex
Prat om sex
Greta Garbos sexliv
Det lyckliga slutet i filmen "Casablanca"
Mies van der Rohe
En tripp till Venedig


Om författaren:
Adam Thirlwell
Adam Thirlwell
© Foto: Jerry Bauer

Adam Thirlwell är född 1978 och han gick ut som kursetta i engelska i Oxford.
Han har av det engelska förlaget Granta tippats som en av framtidens stora engelska författare och det medan hans bok var på manusstadiet. Granta har gjort en sådan här lista vart tionde år och har på tidigare listor haft med de då unga männen Martin Amis och Salman Rushdie.

Andra böcker av författaren:
"Politik" är Adam Thirlwells debutroman.

Övriga bokfakta:
"Politik" kom ut på Norstedts förlag i september 2004. Bokens originaltitel är "Politics" och översättningen till svenska är gjord av Ninni Holmqvist.


Carin Thärnström : 05-04-20


 
> maila crew@bulldozer.nu