[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Prime time


Prime time - Liza Marklund

(Inbunden, Piratförlaget, 2002, 401 s.)

Deckardrottningen Liza Marklunds fjärde bok om kvällstidnings-journalisten Annika Bengtzon utspelas i huvudsak i den värld där Marklund är mest hemma, medievärlden.
Familjens midsommarfirande blir förstört då Annika skickas för att rota i skandalen kring mordet på den omsusade TV-stjärnan Michelle Karlsson.
Spänningen blir inte mindre då det visar sig att Annikas bästa kompis, Anne Snapphane, är en de tretton personer som befunnit sig på mordplatsen.

Bokomslag "Prime Time"På det hela taget har Marklund som vanligt lyckats koka ihop en ganska läsvärd och hyfsat spännande historia. Denna gång är det kvällstidningsränker, TV-världen, kändishetsens baksida och den moderna kvinnans dilemman som avhandlas på drygt fyrahundra lättplöjda sidor.
Tidsmässigt utspelas "Prime time" mellan "Paradiset" och "Sprängaren" (en fin tidsmarkör är att vi får veta att Viktoriastadion, som mycket av handlingen i "Sprängaren" kretsar runt, precis börjat byggas), men Marklund knyter också ihop säcken med hänvisningar till handlingen i andra boken - "Studio sex".
Annika tvingas inte bara svika sin familj utan också att ta itu med demoner från det förflutna eftersom brottsplatsen ligger i närheten av hennes gamla hemtrakter, där hon är känd för helt andra saker än journalistik.
Till råga på eländet vet hon inte riktigt säkert om hennes väninna Anne är helt oskyldig till mordet. Alla de tretton som befunnit sig på den sprit- och konfliktfyllda efterfesten till sista inspelningsdagen av TV-programmet "Sommarslottet" verkar ha större eller mindre motiv till att tycka illa om den mördade Michelle.

I Annikas privatliv är det först och främst krisen i hennes relation som är på tapeten. Ställd på sin spets när hennes sambo, Thomas, tvingas åka ensam med barnen till det planerade midsommarfirandet hos sina föräldrar. Där Annika redan innan är måttligt populär. Att hon sätter jobbet före familjen är det ständiga samtalsämnet och svärmoderns goda relation med Thomas ex-fru försvårar ytterligare.
Det intressanta här är att problemen skildras ur båda parters perspektiv då vi även får följa Thomas och hans tankar kring deras förhållande och hans våndor inför att ha "valt fel" när han lämnade sitt trygga medelklassliv för Annikas skull.
Trots att det låter banalt är det just dessa glimtar av vardagliga realtionsproblem som gör snygga, tuffa, smarta, kompetenta superjournalisten Annika mänsklig. Och intressant.

Resten av bokens behållningen ligger i mitt tycke i skildringen av "fulspelet" på Kvällspressens redaktion. Som vanligt är det intriger, maktspel och bräckliga journalistegon som är i fokus.
En riktigt tung maktkamp, som Annika delvis blir indragen i, utspelas här mellan redaktionschefen och chefredaktören. Att Kvällspressen är en uppenbar metafor för Marklunds tidigare arbetsplats Expressen är ingen direkt nyhet, och det är ju alltid kul att spekulera i hur mycket stoff hon fått från intrigerna där.
Hur som helst är detta sidospår mer rafflande än mordhistorien, tycker jag.

Som i så många andra samtida deckare känns det som om själva mordet och dess uppklarande är det minst intressanta i boken. Jag har för alla del inte tyckt att skurkar, motiv eller den stora "avslöjar-scenen" har varit särskilt spännande eller realistisk i någon av Marklunds tidigare böcker heller.
Ju mindre Marklund verkar känna för karaktärerna desto mer skissartade blir de.
Upplösningen i "Prime Time" är inte något undantag. Även om genren kräver att vår hjältinna, småbarnsmamman Annika, naturligtvis måste ha en viktig del i uppklarandet, blir det direkt fånigt när hon förvandlas till en snyggare version av Mrs Marple…

Kul är också att Marklund ger en känga till författarkollegan Björn Ranelid för hans påhopp på henne härom året. Detta genom att låta "en medelålders programledare i en konkurrentkanal" säga om Michelle Karlsson att "en miljon svenskar kan ställa frågor som Michelle Karlsson, men bara en kan ställa dem som jag". Annika avfärdar honom som en egenkär fjolla.

Innehållsförteckning:
Kändiskåthet
Urspårad fest
Maktspel
Nynasse
Familjegräl


Om författaren:
Liza Marklund
Liza Marklund
© Foto: Elisabeth Ohlson

Liza Marklund hör till Sveriges mest framgångsrika författare sedan genombrottet med "Sprängaren" 1998.
Hon föddes 1962 i en liten by i Norrbotten och gav sig ut på diverse äventyrligheter i världen innan hon utbildade sig till journalist på Kalix folkhögskola. Journalistkarriären inleddes på Norbotten-Kuriren och sedan har hon jobbat på bland annat Expressen, Metro och TV4. Redan 1995 kom hennes första bok "Gömda", en dokumentärroman om en kvinna som tvingas byta identitet . Efter deckardebuten gavs den ut i nyupplaga.
Hennes deckare "Sprängaren" filmades av Colin Nutley med Helena Bergström i rollen som Annika Bengtzon och i år, 2003, är det dags för premiären av nästa film i serien - "Paradiset".
Marklund är idag författare på heltid och har sålt mer än 4 miljoner böcker i 120 länder.

Andra böcker av författaren:
Gömda 1995
Sprängaren 1998
Studio Sex 1999
Paradiset 2000

Övriga bokfakta:
"Prime time" gavs ut på Piratförlaget i maj 2002.


Mia Gustavsson : 03-01-11


 
> maila crew@bulldozer.nu