[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Maten och livet i Provence


Maten och livet i Provence - Ingrid Wikholm


(Inbunden, ICAFörlaget, 2003, 105 s.)

"Maten och livet i Provence" är mer än en kokbok, det är snarare en livstidsbok. Vi får följa ett år i Provence, månad för månad, där skördefester blandas med begravningar och luncher som varar i sex timmar. För en nordbo känns livet i Provence som en dröm, tillvaron är behagligt, vädret är behagligt (utom när mistralen drar fram) och maten är god och omsorgsfullt tillagad.

Bokomslag "Maten och livet i Provence"Det är en bonde- och pensionärstillvaro som beskrivs, så jag tröstar mig med att det livet nog till viss del inte är representativ för fransmän i storstäder lika lite som det skulle vara för urbaniserade svenskar. Förutsättningarna är onekligen också lite annorlunda för Provence än för Sverige när det gäller att odla och att skörda. Det är dock en njutning att läsa bokens recept och få ta del av den sydfranska kulturen i dåtid och nutid.

Varje månads kapitel innehåller recept insprängda i texten, samt en avslutande "månadsmeny". Det finns också fält med faktatexter om allt från Frankrikes nationaldag till olivträd och boule. Recepten visar att maten i Provence har inslag av italiensk, spansk och nordafrikansk matkultur.
"Maten och livet i Provence" är en välskriven bok som borde locka både kokboksfantaster och de som planerar en tripp till Provence i sommar.
Efter läsningen av boken känns en resa till sydfrankrike kännas väldigt lockande!

Innehållsförteckning:
Oliver
Getost
Timjan
Matglada pensionärer
Fåraherde



Övriga bokfakta:
"Maten och livet i Provence" kom ut på ICA Bokförlag i augusti 2003.

Recept ur boken

Från decembermenyn kommer receptet

KIKÄRTSSALLAD MED VITT VIN
Pois chiches marinés

(4 personer)

Ingredienser:
3 msk olivolja
3-4 vita lökar
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
timjan
salt och peppar
1½ dl vitt vin
saft av 2 citroner
600 gram kikärtor från burk (eller torra som blötlagts över natten och kokats)

Gör så här:
* Värm oljan i en kastrull.
* Skiva löken tunt och krossa vitlöksklyftan.
* Låt fräsa med timjan, salt och peppar i några minuter.
* Häll på vin och pressad citron och låt koka upp.
* Låt småputtra 5 minuter utan lock.
* Häll ner kikärtorna och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
Salladen kan ätas ljummen eller kall.

Från januarimenyn kommer receptet

LASAGNE MED GRÖNSAKER
Lasagne aux légumes
(6 personer)

Ingredienser:
12 förkokta lasagneplattor
250 gram morötter
300 gram små zucchinier
250 gram sockerärtor
500 gram små gröna ärtor
250 gram färsk getost
1½ dl creme fraiche + mjölk
3 dl riven ost, gruyère
1 msk olja
salt och peppar

Gör så här:
* Skala och skölj grönsakerna.
* Skär morötterna i slantar och zucchinin i tunna skivor.
* Låt grönsakerna koka i saltat vatten cirka 10 minuter.
* Låt dem sedan rinna av.
* Värm ugnen till 225 grader.
* Mixa eller riv getosten på rivjärn och blanda med creme fraiche. Salta försiktigt. Getost i rulle går bra att använda, men den innehåller inte lika mycket vätska som färsk ost. Om osten inte är färsk, måste man tillsätta mer mjölk.
* Smörj en gratängform och lägg ut ett lager lasagneplattor. Täck med grönsaker och ett lager ostsås, plus en handfull riven ost. Lägg ett nytt lager lasagneplattor, grönsaker och ost så länge det räcker. Avsluta med grönsaker.
* Låt lasagnen stå i ugnen cirka 30 minuter.
* Serveras varm eller ljummen.

 

 


Carin Thärnström : 04-01-15


 
> maila crew@bulldozer.nu