[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Sagan om Rand II - Lyktbärarnas återkomst


Sagan om Rand II - Cecilia Wennerström
Lyktbärarnas återkomst

(Kartonnage, Wela förlag, 2004, 230 s)

Mitt i sommaren damp en glad överraskning ner i brevlådan.
Cecilia Wennerström har skrivit klart andra delen av "Sagan om Rand" och givit ut den på eget förlag.
Glädjande nog har många av de barnsjukdomar som jag tyckte föregångaren plågades av tagits itu med och "Lyktbärarnas Återkomst" visar att jag hade rätt när jag skrev att Cecilia Wennerström behövde få mer tilltro till materialets egna trollkraft.

Omslag: Sagan om Rand II - Lyktbärarnas återkomstDen andra delen av sagan tar sin början nästan precis där den förra delen slutade.
Faktum är att den till och med börjar lite tidigare än de avslutande kapitlen i "Landet nära tidens rand".
När landet Rands magiker fördriver demonen Ramgor sugs en intet ont anande magiker med i dimensionsrevan. Med lite demonisk tortyr och magisk övertalning så tvingas han av Ramgor att bli en bricka i spelet för att återigen öppna vägen till landet Rand och förs tillbaka till stranden av Sorgens sjö.

Planen tar lite tid att sätta igång och vår hjältinna från förra boken, Petra Bravo, har hunnit återvända till villan i Enskede och vänja sig någorlunda vid livet på vår omagiska jord. Men då ett mystiskt mord sker i landet vid tidens rand tvingas högsta rådet att än en gång kalla på Petra och hennes mystiska förmåga att förnimma saker som ingen annan i Rand kan se.
Tillsammans med den unge magikerlärlingen Jend, som döljer sig i kroppen på Petras katt Primus, och Jimbugen Lhan, så beger sig Petra ut på en resa tvärs över Rand för att lösa mordet på rönnkvinnan Unnel. Men fler mystiska saker är i görningen och det verkar som om de avskydda lyktbärarna har tagit sig över Sorgens sjö och in i Rand.

Mitt främsta klagomål på Cecilia Wennerströms första bok var att hon som författare inte riktigt vågade lita på sin egen förmåga.
Det blev utanförskapsfantasy där allt som avvek från den jordiska normen beskrevs som konstigt och märkligt.
Denna gång har hon betydligt mer tilltro till den värld hon har skapat och det märks i både språket och berättandet. Landet Rand och dess innevånare känns mycket mer levande och tillåts utföra sina märkliga handlingar och ritualer som vore de helt naturliga.

Visst, det finns fortfarande utrymme för förbättringar, men "Lyktbärarnas återkomst" är helt klart gedigen ungdomsfantasy utan en allt för svartvit värld. Vad som är rätt och vad som är tillåtet och etiskt riktigt ifrågasätts en del i boken, något som gör att den känns fräsch och inte så där mögligt "gott" mot "ont" som en del ungdomsfantasy (vuxenfantasy också för den delen) kan göra.

Det är bara att konstatera att Cecilia Wennerströms formkurva är i uppgående och jag ser fram emot nästa del i sagan om landet Rand.
Wennerström har en egen vision och en egen värld som har stor potential.

Innehållsförteckning:
Bottenlös ondska
Falskspel från oväntat håll
Kärlek
Magi
En mer levande värld
Minotaurer som talar i gåtor


Om författaren:
Cecilia Wennerström, född 1947, är jazzmusiker, saxofonist, kompositör, arrangör och deltidsprogrammerare. 2002 fick hon tid över till att börja skriva på en bok, som hon funderat på en längre tid och resultatet blev "Sagan om Rand" som hon debuterade med 2003. Den engelska e-boksutgåvan av "Sagan om Rand" vann 2003 års Dream Realm Award i kategorin "Young Adult".
2004 startade hon Wela förlag där hon ger ut egna och andras böcker.
Cecilia bor i Enskede, precis som Petra Bravo, och hoppas fortsätta skriva böcker om landet Rand och dess innevånare.


Harald Åberg: 04-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu