[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> ICA Bokförlag

Vandrarhems-surfa:
> Danhostel.dk

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Resa i Danmark


Resa i Danmark - Bertil Svensson


(Inbunden, ICA-förlaget, 2003, 152 s.)

Man kan ju alltid fråga sig om man behöver en guidebok över Danmark. Har vi inte tillräckligt koll på danskarna ändå?
Tja, skåningarna har det kanske men knappast övriga svenskar.
Det är inte heller förvånande att det är en skåning som knåpat ihop dessa sidor över vår grannland i syd.

Bokomslag "Resa i Danmark"Bertil Svensson tar oss med på en grundlig genomgång av det danska landskapet och dess sevärdheter. Från ö till ö far vi på slingrande vägar till danska småstäder och givetvis till Dronningens By. "Resa i Danmark" är kanske ingen bok för unga otåliga människor, snarare känns den som gjord för barnfamiljen eller kanske blir det mormor och morfar som köper den på första trippen med barnbarnen. Lagom långt bort och lagom jobbigt språk och så kan man ju få danske wienerbröd med sjokolade, för att inte tala om morfars "lille en".

I boken blandas historiska fakta med mera nutida händelser och det finns åtskilliga ställen och städer som jag blir nyfiken på att besöka.
(Se några exempel nedan.)
I slutet av boken finns en del praktiska tips samt adresser, telefonnummer och webbadresser till turistbyråer i de större städerna.
En klar miss är den lilla och ofullständiga informationen om vandrarhem. Svensson ger adress och telefonnummer till Danhostels kontor i Köpenhamn men missar att skriva med webbadressen. Jag har själv sökt och bokat vandrarhem via nätet och det var både smidigt och bekvämt (se länk till vänster).


Några av Bertil Svenssons tips på roliga eller udda ställen att besöka i Danmark:

I Nyköbing (Nordsjälland) finns ett detektivmuseum, på Algade 3.
Här inne finns bland annat en kopia av Sherlock Holmes arbetsrum på Baker Street, så som Conan Doyle beskriver det.

I närheten av Nyköbing M (ön Mors på norra Jylland) finns "jordens roligaste trädgård" i Jesperhus. Här finns "för mycket av det goda".
Blomstershow, fågelhus, lekparker, inomhus-djungelzoo o s v.
Ytterligare några kilometer bort, söderut räknat finns något helt annat, nämligen Törnrosas slott, på danska Höjriis. Där har de återskapat alla miljöer som finns med i Bröderna Grimms saga.

I Viborg finns ett Beatlesmuseum, på Sct. Hansgade.
I Borgvoldparken finns en "bibelträdgård" och den innehåller alla de träd, buskar och örter som är omnämnda i Gamla och Nya Testamentet.
Skyltarna vid plantorna anger inte bara namnet utan också var i Bibeln man kan läsa om den.

I Ålborg kan man besöka Nordjyllands Kunstmuseum och framförallt beundra den vackra byggnaden, ritad av Elissa och Alvar Aalto.

I Randers (mellersta Jylland) finns en regnskog, Randers regnskov.
Där kan man gå på safari i en riktigt regnskog placerade inuti två gigantiska glaskupoler och möta både pirayor, ormar, silkesapor och cirka 147 ytterligare arter.

Norr om Randers ligger Mariager, här kan man simma omkring (nåja) i en bassäng med varmt och 30%-igt saltvatten. Här finns nämligen en gammal saltgruva placerad.

I Ribe (Sönderjylland) kan man bo på Hotell Dagmar, namnet kom till på 1900-talet men hotellet är från 1581. Ribe lär vara Danmarks äldsta stad och fortfarande (tack vare turisterna?) går stadens väktare varje kväll sin vandring med lykta och stav.

En av öarna intill Fyn som man kan nå med bil är Tåsinge och är mest känd för ett mord och självmord. Den gifte löjtnanten Sixten Sparre blir förälskad i cirkusprinsessan Elvira Madigan och paret tar sin tillflykt till Tåsinge och där hittas de så småningom döda.
Kanske inte det lämpligaste stället för olyckligt förälskade att besöka.

Aalholm bilmuseum ligger på ön Lolland i närheten av Nystedt visar upp 200 gamla bilar, den äldsta från 1896 och de flesta dessutom kördugliga.

Slutligen, det ultimata muséet finns på vägen mellan Bogö och Färö på södra Själland, nämligen ett chokladmuseum med Kinderägg.
Här finns alla figurer som någon gång stoppats ner i ett Kinderägg.

Innehållsförteckning:
Tecknade kartbilder
Detaljerade vägbeskrivningar
Danska klassiker kända för svenskar
Danska klassiker inte fullt så kända för svenskar


Om författaren:
Bertil Svensson är TV-producent och programledare, senast känd för serien "Gröna rum".

Andra böcker av författaren:
Bertil Svensson i drömträdgården 1989
Kungliga Sofiero: Bertil Svensson i Slottsträdgården 1991
Skånska fall 2001
Skånska hopp & övertramp 2002

Övriga bokfakta:
"Resa i Danmark" kom ut på ICA-Förlaget i april 2003.

 

 


Carin Thärnström : 03-08-22


 
> maila crew@bulldozer.nu