[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Röde Orm, del 1


Röde Orm, del 1 - Charlie Christensen

Hur Orm blev vänsterhänt


(Inbunden, Galago, 1999, 55 s.)

Första delen i Charlie Christensens "Röde Orm"-serie gavs ut för snart fyra år sen. Sammanlagt fem delar är planerade och tre finns redan ute i bokhandeln.
Här i den första boken, med undertiteln "Hur Orm blev vänsterhänt", är det början på Frans G Bengtssons klassiska roman vi bjuds på i tecknad form.

Bokomslag "Röde Orm 1"Det finns också ett förord i boken skrivet av Bengtssons barnbarn, som äger rättigheterna till romanen "Röde Orm", där de berättar om mer och mindre lyckade projekt baserade på farfaderns bok.
Att de tycker att Christensens tecknade version hör till de bättre råder det ingen tvekan om.

Första delen i serieversionen inleds i en mörk och olycksbådande ton- & färgskala som skiljer sig ganska mycket från del två och tre som är mer färgglatt tecknade.
Men det håller sig bara en bit in i boken.
Den allra första bilden är silhuetten av en grupp träd på en sluttning. I grenarna dinglar kropparna av de första kristna missionärerna som försökte sig på att få vikingarna att byta gudar. Inte så framgångsrikt förstår man.
Sen får vi stifta bekantskap med den skånske gossen Orm vars far Toste just fått beskedet att ännu en av hans sammanlagt fem söner har dött.
Orm och brodern Odd är plötsligt de enda som är kvar och särskilt Orm omhuldas därför extra av modern Åsa som inte vill att han skall ge sig ut på farliga vikingafärder.

En natt kommer dock vikingahövdingen Krok och hans män, som är ute på skövlartur, till Tostes gård och tar med sig Orm när han försöker hindra dem från att stjäla familjens får.
Där börjar Orms äventyr eftersom han snart tas upp som en i fullvärdig medlem i besättningen och får eget svärd att slåss med.
Tillnamnet "röde" får han på grund av sin hårfärg och sitt häftiga temperament. Nåt som han får tillfälle att visa mot nya vännen Toke, vars ölsinne inte är det bästa.
När de möter ett skepp från Jutland hoppar en av deras slavar i vattnet, men räddas av Orms skepp. Salaman, som mannen heter, vill hämnas på den man som tog honom till fånga och sålde honom som slav. Hövding Kroks mannar som inte kammat hem några större byten under sin segling längs Danmarks och Frankrikes kuster blir idla i örat när de inser att mannen Salaman vill åt äger stora rikedomar.

Så det är mycket äventyr, slagsmål, härjningar och främmande kulturer som skall skövlas i denna vålsamma och humoristiska vikingasaga där gudarna är utbytbara, vännerna är trogna och döden är vardagsmat.

Jag läste böckerna i omvänd ordning 3-2-1, men led inte nämnvärt av detta utan hängde med bra med hjälp av den sammanfattande inledningen i varje bok. Dessutom tål dessa böcker att läsas om och om igen (i valfri ordning).
En given present till syskonbarnen när de kommit upp i läsaråldern och till vuxna som inte tror att serier är nåt för dem!

Innehållsförteckning:
Jomsvikingar
Vender
Franker
Blot
Långskepp
Eddan
"Vid Odins korpar"


Om författaren:
Charlie Christensen
är född på slutet av 50-talet i Stockholm, men bor numer i Spanien. Han är mest känd för sitt tecknade alter ego, vardagsfilosofen Arne Anka, men har förutom att teckna serier skrivit en del pjäser och filmmanus.

Andra böcker av författaren:
Arne Anka del 1 1989
Arne Anka del 2 1991
Arne Anka del 3 1993
Arne Anka del 4 1995
Bombad & sänkt 1993
Ikoner (samlade serier 78-88) 1995
Röde Orm 2: I Allahs namn 2001
Röde Orm 3: Julgillet 2002
Jag Arne Anka 2001

Övriga bokfakta:
"Röde Orm, del 1" gavs ut på Galago i december 1999.

 

 


Mia Gustavsson : 03-02-18


 
> maila crew@bulldozer.nu