[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Röde Orm, del 2


Röde Orm, del 2 - Charlie Christensen

I Allahs namn


(Inbunden, Galago, 2001, 51 s.)

Nummer två i Charlie Christensens "Röde Orm"-serie, tecknad efter Frans G Bengtssons vikingaepos från 1942, heter "I Allahs namn".
Jag började precis mitt i serien, med bok nummer tre, och i väntan på att del fyra och fem skall ges ut har jag nu införskaffat även de två första delarna.
Fast jag läser historian baklänges så spelar det alls ingen roll för att kunna hänga med eller avnjuta berättelsen.

Omslag "Röde Orm 2"Varje bok inleds nämligen med en liten sammanfattning om vad som hänt ditills i berättelsen så det är bara att kasta sig rakt in i äventyret.
I "I Allahs namn" har vikingarna Orm, Toke och deras vänner blivit tillfångatagna och satta att ro på ett spanskt slavskepp. Hövdingen Krok har blivit dräpt efter att ha haft ihjäl en elak förman och deras skara har betydligt reducerats.
Turligt nog får de genom en annan galärslav kontakt med sin gamle vän, juden Salaman, som får dem frigivna. De hamnar istället i tjänst som livvakter hos kalifen av Cordoba.
Att de får konvertera till islam för att kalifen inte vill stöta sig med Allah verkar de inte vara så brydda om, så länge de ändå får slåss, ta sig ett glas och vänslas med kvinnor.
Förutom att slåss i kalifens armé mot de kristna, stjäla kyrkklockor och göra upp för gammal ost med Kroks banemän så kapar de ett slavskepp för att bege sig hemåt igen. Efter stormar och annat otyg hamnar de på en klosterö utanför Irland där det ryktas att Harald Blåtand låtit sig kristnas…

Precis som i den förra Röde Orm-boken jag läste så lyckas man bra med att förmedla de burdusa vikingarnas kynne och burleskerier.
Teckningarna är roliga och detaljerade, replikväxlingen underhållande och historien spännande.
Jag kommer helt klart att läsa alla fem böckerna för att följa Orms & Tokes vidare öden.

Innehållsförteckning:
Politiska intriger
Sherryfylla
Sabelfajter
Poeten Khalid
Sankt Jakobs klocka
"Blot-iglar"


Om författaren:
Charlie Christensen
är född på slutet av 50-talet i Stockholm, men bor numer i Spanien. Han är mest känd för sitt tecknade alter ego, vardagsfilosofen Arne Anka, men har förutom att teckna serier skrivit en del pjäser och filmmanus.

Andra böcker av författaren:
Arne Anka del 1 1989
Arne Anka del 2 1991
Arne Anka del 3 1993
Arne Anka del 4 1995
Bombad & sänkt 1993
Ikoner (samlade serier 78-88) 1995
Röde Orm 1: Hur Orm blev vänsterhänt 1999
Röde Orm 3: Julgillet 2002
Jag Arne Anka 2001

Övriga bokfakta:
"Röde Orm, del 2" gavs ut på Galago i juni 2001.

 


Mia Gustavsson : 03-02-13


 
> maila crew@bulldozer.nu