[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Röde Orm, del 3


Röde Orm, del 3 - Charlie Christensen

Julgillet

(Inbunden, Galago förlag, 2002, 54 s.)

Lägligt nog har tredje delen av Charlie Christensens "Röde Orm"-böcker kommit ut i handeln nu lagom till jul.
Lägligt eftersom den heter "Julgillet" och skildrar hur huvudpersonerna Orm och Toke kommer till kung Haralds hov i Jellinge lagom till att det rustas för en magnifikt gästabud.
Det är inte bara mat & dryck som bjuds, utan även mustiga berättelser och en och annan tvekamp mellan de hormonstinna vikingar som smörjer kråsen och fuktar struparna i kungens festsal.

Bokomslag "Röde Orm 3"Serietecknaren Charlie Christensen är annars mest känd hos den breda publiken för sin serie om Arne Anka.
En herre/anka vars liv går ut på att hänga på barer med kompisarna Krille Krokodil och Sigge Pigg, bli nobbad av brudar samt att under inflytande av rus yttra levnadsvisdomar som "Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter".
Det här är dock något helt annat.
Både till form och innehåll.

Som den sluge redan räknat ut är det Frans G Bengtssons vikingaepos "Röde Orm" som ligger till grund för Christensens senaste serie-serie.
Eftersom detta är del tre, har också den mer begåvade listat ut att det redan har kommit ut två böcker i serien.
Tyvärr har jag missat de två första och får skamset erkänna att jag bara läst valda delar av Frans G Bengtssons klassiker.
Jag har inte heller nån större erfarenhet av serieböcker med skönlitterär förlaga. Mina erfarenheter på det området begränsas till läsning av en seriebok byggd på Shakespeares "Stormen", när jag var i mellanstadieåldern, och en läsning av markis de Sades "Justine" - när jag var betydligt äldre.
Jag behöver kanske inte säga att det är två väsenskilda typer av berättelser…

Det är dock inga problem att ta sig in i denna berättelse.
Det finns en sammanfattning i början av boken som berättar de viktigaste detaljerna i historian.
I hårt sammandrag har ett gäng vikingar varit ute i ett tiotal år på äventyr i främmande land och vänder nu hemåt. De får veta att deras kung, Harald Blåtand, har kristnats och närmar sig med viss bävan hans hov.

Det är en mustig berättelse, med mycket detaljer. Rolig och medryckande.
Tecknad på ett helt annat sätt än det jag sett av Christensen förut.
Färgglatt och lite naivistiskt utan att vara varken barnsligt eller utan finesser. Tecknarstilen får mig närmast att assocciera till Tintin.
Själva berättelsen har bildsatts mycket bra och lyckas förmedla den råa, burleska men också humoristiska känslan man förknippar med förlagan.

Bland annat berättas hur Harald för att försöka hålla "kristi fred" under julfirandet sätter upp regler för umgänget.
Böterna för att dräpa nån höjs; Jellingebor kostar 30 silverpenningar att ha ihjäl medan gotlänningarna bara kostar femton och smålänningarna är ännu billigare. "Larvande med annans kvinna" medför att man skinnflås och sänks ner i en isvak.
Detta hindrar dock inte Orm från att bli inblandad i tvekamp om en guldkedja och Toke från att ta sig an en av motståndarens släktingar.
Både Orm och Toke blir också sårade under sina slagsmål och tvingas ligga till sängs i kung Haralds hus för att kurera sig. Haralds dotter Ylva och hans tjänstekvinna Mirah pysslar om dem och trots staffet för att "larva med annans kvinna" är så hårt tar Toke med sig Mirah när de beger sig från Haralds hov. Vilket orsakar problem för Orm som tänkt få Haralds tillåtelse att gifta sig med Ylva. Vänskapen som bestått under de hårda prövingarna i "Hispania" verkar nu börja vackla...

Här slutar denna del av berättelsen och jag längtar redan efter de två återstånde delarna och tänker förstås omgående införskaffa del ett och del två.
Jag tycker att det här är ett mycket ambitiöst projekt, och en perfekt julklapp till den som är lite lat men ändå behöver få sig en dos av den svenska litteraturens klassiker.
Så när får vi se August Strindbergs "Giftas" och Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" i seriehyllorna?

Innehållsförteckning:
"Skål för Jesus"
Taktik-kristenhet
48 helstekta ollonsvin
Ett avhugget huvud i ölfatet
Slavhandel
En storm
Mustigt språk


Om författaren:
Charlie Christensen
är "pappa" till den oefterhärmlige vardagsfilosofen Arne Anka, eller så är han möjligen Arnes alter ego. Att det fanns likheter mellan Arne och en annan seriefigursanka gjorde att Disney hotade att stämma Charlie Christensen. Men Arne fick byta näbb och Charlie skippade pseudonymen Alexander Barks…sen var saken ur världen.
Charlie är född på slutet av 50-talet i Stockholm, men bor numer i Spanien.
Han har förutom att tecknat serier skrivit en del pjäser och filmmanus.

Andra böcker av författaren:
Arne Anka del 1 1989
Arne Anka del 2 1991
Arne Anka del 3 1993
Arne Anka del 4 1995
Bombad & sänkt 1993
Ikoner (samlade serier 78-88) 1995
Röde Orm 1: 1999
Röde Orm 2: I Allahs namn 2001
Jag Arne Anka 2001

Övriga bokfakta:
"Röde orm, del 3" kom ut på Galago i november 2002.

 


Mia Gustavsson : 02-12-17


 
> maila crew@bulldozer.nu