[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Röde Orm, del 4


Röde Orm, del 4: Slaget vid Maeldun, och vad som därav kom - Charlie Christensen


(Inbunden, Galago förlag, 2004, 56 s.)

Charlie Christensen planerade att hans serieversion av Frans G Bengtssons vikingaepos skulle bli fem delar lång, men han lyckades korta ner den till fyra.
Sista delen, "Slaget vid Maeldun", kom ut för ett år sen, men i höst så kommer alla fyra delarna i en samlingsvolym tillsammans med berättelsen om hur Christensen överförde boken till serieformen.

Bokomslag "Röde Orm 3"Nyutgåvan av Frans G Bengtssons klassiker ligger oläst i bokhyllan, men tills i november när Christensens samlingsvolym kommer så skall jag väl ha hunnit läsa den litterära förlagan.
Om inte annat har jag ganska bra kläm på själva historien nu när jag läst serieversion.

Fjärde delen av "Röde Orm", inleds med slaget vid Maeldun där Orm under hövding Thorkel Höge ger sig i kast med motspänstiga engelsmän och rövar dem på guld och rikedomar.
I sitt hjärta trängtar Orm ännu efter kärestan, kung Haralds dotter Ylva, som han mist efter att ha blivit bannlyst vid Harald hov.
Lyckan blir därför stor när han av munken Willibald får veta att hon flytt till England när hennes bror Sven Tveskägg tagit livet av deras pappa och tagit över Haraldsborg.
Orm beger sig tillsammans med en delegation vikingar till London där den besegrade kung Ethelred den villrådige skall förmås att lämna ifrån sig det silver som de blivit lovade för att inte skövla britternas rike mer.
Ytterligare äventyr väntar innan de kan återförenas och bege sig hemåt, men även där får de uthärda strapatser då ingen av dem står högt i kurs hos Sven Tveskägg.

Christensens teckningar är, precis som i de tidigare delarna, underhållande, med mycket burleskeri och humor i små detaljer. Stridsscenerna är detaljerade med avhuggna kroppsdelar, sprutande blod, vinande spjut och huvuden genomborrade av pilar. Men samtidigt andas historien humor och godmodighet. Vikingarna är som stora barn som kastar sand på varandra i sandlådan, sen träter och super med samma godmod. Rövarstråten och fejderna är som skrönor med roliga förvecklingar och dråpliga poänger.
Christensen lyckas på ett utmärkt sätt fånga både äventyret och dråpligheterna.

Trots att jag egentligen inte är nån seriefantast så älskar jag de här böckerna om Röde Orm och önskar att jag de funnits när jag var yngre. Även om det är en "vuxenhistoria" i mångt och mycket så är det också en underbar och spännande äventyrsberättelse om vikingar som tilltalar alla åldrar. Nu ser jag fram emot samlingsvolymen i höst.

Innehållsförteckning:
Avhuggna kroppsdelar
Ogudaktiga gudsmän
Feta får och unga kvinnor
Kung med flugsmälla
Ljuva återföreningar
Kristnanden


Om författaren:
Charlie Christensen
är "pappa" till den oefterhärmlige vardagsfilosofen Arne Anka, eller så är han möjligen Arnes alter ego.
Att det fanns likheter mellan Arne och en annan seriefigursanka gjorde att Disney hotade att stämma Charlie Christensen. Men Arne fick byta näbb och Charlie skippade pseudonymen Alexander Barks…sen var saken ur världen.
Charlie är född på slutet av 50-talet i Stockholm, men bor numer i Spanien.
Han har förutom att tecknat serier skrivit en del pjäser och filmmanus.

Andra böcker av författaren:
Arne Anka del 1 1989
Arne Anka del 2 1991
Arne Anka del 3 1993
Arne Anka del 4 1995
Bombad & sänkt 1993
Ikoner (samlade serier 78-88) 1995
Röde Orm 1: 1999
Röde Orm 2: I Allahs namn 2001
Jag Arne Anka 2001
Röde Orm 3: Julgillet 2002

Övriga bokfakta:
"Röde orm, del 4" kom ut på Galago i juli 2004.

 


Mia Gustavsson : 05-07-03


 
> maila crew@bulldozer.nu