[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Romantikens Paris


Romantikens Paris - Katarina Markiewicz


(Inbunden, ICA-förlaget, 2003, 168 s.)

När jag fick denna bok i min hand blev det förälskelse vid första ögonkastet. Jag hann inte ens tveka inför titeln "Romantikens Paris" förrän jag var uppslukad och fast.
Mycket gjorde nog att jag förra året besökte Paris (för första men absolut inte sista gången) och blev förälskad i staden.

Bokomslag "Romantikens Paris"Katarina Markiewicz har även hon en lång förälskelse i staden bakom sig och den sprider hon till läsaren för varje blad man vänder i boken.
Den är roligt uppbyggd efter olika promenadstråk i de tjugo olika arrondissement som Paris består av, kvarter som skiljer sig åt som natt och dag men som alla har sin charm. En tecknad karta visar promenadstråket i början av varje kapitel och därefter tar Katarina Markiewiczs berättelse över.
Hon tittar på hus, kommenterar parker och affärer och nämner några av de olika kärlekspar som haft Paris som kuliss till sina romanser.
Därefter följer utförliga beskrivningar av och adresser till olika hotell, restauranger och affärer. Hon har delat in dem i olika kategorier från prisvärt till dyrt-lyx och gör det möjligt för den blivande parisbesökaren att anpassa sin vistelse efter sin plånbok.

Hon lockar med allt från personliga små anekdoter till allmänna historiska fakta och ju längre man läser i guideboken desto mer försvinner turisthandbokskänslan och kvar blir en kärleksförklaring till Paris.

Jag sitter och väljer i fantasin vilka kvarter jag vill besöka nästa gång jag kommer till Paris och minns några av de jag har besökt och har tydliga minnen av.
Det hela är som en stor tårta med tjugo bitar som man vill försöka fördela och som man till sin stora sorg (eller kanske glädje?) inser att man inte klarar av på bara ett besök till, utan det behövs ytterligare ett och kanske ett till eller helt enkelt några fler…Det är svårt, näst intill omöjligt att leta ut några få platser för hur ska man kunna välja?
Och trots sin titel så funkar boken inte bara för det förälskade paret utan också för väninnor på kultur- och shoppingresa!

Innehållsförteckning:
Läckra och lockande bilder
Historiska fakta
Nutida shopping
En gnutta romantik


Om författaren:
Katarina Markiewicz är frilansjournalist och skriver bland annat för tidningen "Amelia". "Romantikens Paris" är hennes första bok.

Andra böcker av författaren:
Detta är Katarina Markiewicz debutbok.

Övriga bokfakta:
"Romantikens Paris" kom ut på ICA-Förlaget i mars 2003.

 

 


Carin Thärnström : 03-08-22


 
> maila crew@bulldozer.nu