[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Ronny och Julia: Förstaklassare


Ronny och Julia: Förstaklassare - Måns Gahrton och Johan Unenge


(Inbunden, BonnierCarlsen, 2005, 52 s.)

"Ronny och Julia – förstaklassare" är en bok som ingår i BonnierCarlsens serie "Lätt att läsa" och innehåller två texter: "Ronny och Julia börjar skolan" och "Ronny Julia åker till månen".
Båda texterna har tidigare varit utgivna separat och texterna är i viss mån bearbetade. Det är första gången jag möter Ronny och Julia och deras upphovsmän. Det var ett möte som gav mig mersmak.

Bokomslag "Ronny och Julia - Förstaklassare"Böckerna om Ronny och Julia är lättlästa och tar upp känslor som kan kännas jobbiga. Som det där med att börja på en ny skola där man är minst och yngst. Eller det klassiska som jag tror alla barn har kört med -"men alla andra får ju". För det är ju åtminstone alltid någon annan som får göra det där som man själv längtar efter att få göra.

När jag läste denna bok för mina systersöner så hade den yngste inte börjat i "nollan", som förskolan numer kallas, utan var kvar på dagis med en otålig längtan efter att få börja i skolan precis som storebror.
Lillebror trodde visserligen att han kunde leka med storebror på skolan, som de tidigare gjort på dagis, men där blev det inte riktigt som han tänkt sig.

Båda bröderna gillar dock berättelserna om Ronny och Julia, men särskilt hos lillebror har de varit en återkommande favorit när jag läst godnattsagor för honom och storebror.

Texterna är också bra som utgångspunkt vid diskussioner, om allt från alfabetet och läxläsning till månen och rymden. Ibland tar det ganska lång tid att ta sig igenom en text, för det kan vara en bild eller en textrad som gör att vi svävar ut och bort från berättelsen, men det är ju det som gör det hela så givande. En boktext är som bäst när den ger upphov till egna tankar och idéer.

Innehållsförteckning:
Ont i magen
Retstickor
Snälla fröknar
Mammor som varit bråkiga barn
En färd till månen
En färd till mormor


Om författarna:
Måns Gahrton och Johan Uenge
Måns Gahrton och Johan Unenge
© Foto: Cato Lein
Måns Gahrton är mycket produktiv som författare. Han tecknade sin första serie som femåring och skrev sin första bok när han var sex. Han fortsatte skriva berättelser under hela sin uppväxt, men det var första när han träffade illustratören Johan Unenge (vid den tiden reklamtecknare), som han vågade gå till ett förlag.

Tillsammans har de skrivit böckerna om Ronny & Julia och Eva & Adam. På egen hand ligger Johan Unenge bakom tonårsböckerna om skejtaren Pontus medan Måns Gahrton tecknat serien om Agent Annorlunda och även gjort serier efter Anders Jacobsson och Sören Olssons Bert-böcker.

Tidigare böcker i serien om Ronny & Julia (bilderböcker):
Ronny och Julia 1995
Ronny och Julia längtar 1996
Ronny och Julia och tjejbacillerna 1997
Ronny och Julia sover över 1998
Ronny och Julia får en hund 1999
Ronny och Julia tror på tomten 2000
Ronny och Julias julklappar 2000
Ronny och Julia och spöket Simons hus 2001
Ronny och Julia klär ut sig 2001
Bästa kompisar 2001
Ronny och Julia rymmer 2002
Ronny och Julia börjar skolan 2003
Ronny och Julia åker till månen 2004
Ronny och Julia och en miljon monster 2005

Övriga bokfakta:
"Ronny och Julia - Förstaklassare" kom ut på BonnierCarlsen i juli 2005.


Carin Thärnström: 06-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu