[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> ICA bokförlag

Room service-surfa:
> Kanal 5:s hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Room Service


Room Service - Anders Högrell & Nicklas Mattsson

Hitta dig själv i ditt hem


(Inbunden, ICAFörlaget, 2003, 96 s.)

"Room Service - hitta dig själv i ditt hem" är en bok med idéer och tips ur TV-serien med samma namn. Martin Timells TV-serie "Hemma "var först ut av "gör det själv"-programmen och ett annat var "Sommartorpet". Att dessa program blev jättepopulära bland tittare visar sig inte bara i tittarsiffror utan även i försäkringsbolagens statistik.

Bokomslag "Room Service"Att göra om själv hemma, leka lite designer, snickare och målare tror jag tilltalar de flesta och oss svenskar i synnerhet. Vi har en lite "det där klarar väl vem som helst och dessutom blir det billigare om jag gör det själv"-mentalitet. Så alla dessa fixar-program understryker och blåser bara vind i det vi svenskar alltid vetat…att det är dyrt och onödigt att anlita yrkesmän..

Försäkringsbolagens statistik visar dock att efter Martin Timell kaklade badrum i sitt program, så fick de in massor av anmälningar om fukt, mögel och andra vattenskador i badrum. Detta till följd av att många tyckt att de såg himla lätt ut att kakla sitt eget badrum, men senare upptäckt att det inte var lika enkelt som på TV. Dessutom så får du ingen ersättning för skador i ett våtutrymme om till exempel kaklingen inte är gjord av en yrkesman eller yrkesmannamässigt utfört.
Tål att tänka på innan man låter inspirationen flöda.

Det som jag tycker gör att "Room Service" faktiskt står ut lite är att de alltid påpekar att de två killarna som gör jobbet är snickrare och målare och inte programledare som pysslar. De brukar också påpeka att de får jobba halva natten för att bli hinna. Det är inte klipp, klipp, klart.
Jag tror att många tjejer håller med mig om att både Mattias och Jonnie är trevliga att titta på. Att de dessutom småkäbblar sins emellan och med den designer som skall trolla med rummet gör det hela bara mer underhållande.

Gillar du TV-serien kommer du att gilla den här boken.
Jag som sett serien känner igen samtliga rum som tas upp i boken.
Med i boken finns också den information som funnits på Kanal 5:s hemsida med uppgifter om inköpsställen, färgnummer och annan fakta. Det finns också ett litet käckt lexikon längst bak i boken med förklaringar på ord och fackuttryck.
Det kan till exempel vara bra att veta vad microlitväv är om du skall måla ett rum.

Boken innehåller personliga presentationer av Mattias och Jonnie sedan får man också lite mer bakgrund på de designers och inredningsarkitekter som varit med. Förutsättningarna för programmet gås också igenom. Att de bara hade 4 dagar på sig för varje uppdrag har det sagts mycket om i TV, men att det också fanns en fast budget på 28.750 kronor hade jag faktiskt missat.

Det som är bra med att bläddra i boken jämfört med att se det på TV är att du kan plocka idéer från de olika uppdragen. När man bläddrar i boken och kollar på bilderna av rummen där tycker jag man känner ganska instinktivt vad man gillar och inte gillar. Det jag kan se, i alla de 13 olika rum som boken tar upp, är att oavsett vem som designat om rummet, så jobbar de mycket med belysning.
Hemma hos oss har vi inte ens fått upp takbelysning i alla rum fast vi flyttade in för ett halvår sedan. Belysning gör väldigt mycket för ett rum.

Det jag saknar i boken är fler kommentarer från dem som fått rum omgjorda. Speciellt är jag nyfiken på hur det ser ut nu.
Alla blir chockade, imponerade stumma när de precis får se sitt omgjorda rum, men har de behållit rummet så?
En stor del av att det ser så snyggt ut i TV och på bilderna i boken är att de som bodde där fick plocka ut allt bös. Jag är väldigt nyfiken på om de lyckat hålla rummen så där stilrena eller har böset smugit sig tillbaka in?
Var det någon som inte klarade av färgerna de fått efter ett tag?
Det finns till exempel ett vardagsrum i boken (och TV-serien) som får en väldigt lila kulör och speciell inredning som jag själv tycker är lite häftig hos någon jag besöker eller i ett offentligt rum, men aldrig hade velat leva med hemma, dag efter dag.

För min del kunde boken gärna fått vara dubbelt så tjock och ta med "efter"-aspekten också. Då hade man också kunnat ta ut svängrummet för bilderna lite och inte behövt placera dem så de skymmer varandra. Det enda som jag skarpt ogillar med boken är omslaget som är riktigt fult i färgerna. Det kunde man gjort mycket läckrare.

En bok som det lönar sig att hålla utkik efter nu på bokrean, i alla fall om man som jag sett de flesta programmen på TV, men ändå tycker det är kul att hitta små idéer och lösningar man missar i farten på TV.

I början på mars dyker det upp nya avsnitt av "Room Service" på Kanal 5 och då skall killarna ut i stora världen och göra underverk, dessutom blir programtiden längre så vi får se mer av de sköna hantverkarna Mattias och Johnnie. Johnnie som föresten gett Gotland tillbaka lite av sin charm och gjort att vi övriga i Sverige kan ha överseende med Keno-dragningen från Visby.

Innehållsförteckning:
Söta hantverkare
Galna designers
Fula rum
Snygga rum
Omgjorda rum
Färgprover


Om författarna:
Boken bygger på TV-programmet med samma namn och är ett samarbte mellan produktionsbolaget Jarowskij, Kanal 5, ICAFörlaget och Färgdepartementet.
Författare: Anders Högrell och Nicklas Mattsson
Projektledare: Nicklas Mattsson, Jarowskij AB
Fotografer:
Bengt Wanselius
Simon Lindh
Johanna Hanno
Andreas Lind
Jacob af Klintberg
Jon Eliason
Nicklas Mattsson

Samt bilder plockade från videomaterial.

Övriga bokfakta:
"Room service" kom ut på ICAFörlaget i september 2003.

 


Lotta Lundblad: 04-02-29


 
> maila crew@bulldozer.nu