[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Safta, sylta och lägga in


Safta, sylta och lägga in - ICA bokförlag


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2005, 228 s.)

"Safta, sylta och lägga in" är en grundkokbok för den som vill ta vara på egna skördar av frukt, bär och grönsaker och göra egen saft, sylt, marmelad, kompott, mos, chutney eller vad det nu kan vara.
Eller för nån som har lust att traska till närmsta frukt- och grönsaksdisk och inhandla ingredienser för att fixa hemkokt, -syltat och -saftat.
I samma serie ger ICA Bokförlag samtidigt ut en grundkokbok för matbröds-bakning och upplägget i de båda böckerna är snarlikt.

Bokomslag "Safta, sylta och lägga in"Förutom ett otal recept på alltifrån surkål och inlagda rödbetor till rabarbersaft och vinbärsgelé så finns det i boken även tips på hur man konserverar, torkar och fryser in frukter, bär och grönsaker. Det finns också en liten uppslagsdel om alla frukter, grönsaker och bär som förekommer i bokens recept. Där får man bland annat veta att tomaten tillhör potatissläktet och kom till Europa från Sydamerika som prydnadsväxt på 1500-talet, och att man inte skall frysa in smultron eftersom de då lätt får en besk bismak.

Receptregistret är indelat efter huvudingrediensen och inte i bokstavsordning, vilket är bra tänkt. Om man har ett gäng äpplen så vill man ju veta vad man kan göra med dem och inte leta efter "Lingonsylt med äpplen", "Tutti Frutti-kompott" och "Passerad äppelmos" i ett alfabetiskt index.

Det finns, precis som i "Baka matbröd", också ett felsökningsschema där man kan ta reda på vad som gick fel om exempelvis marmeladen blir för lös, sylten börjar mögla, saften jäser eller liknande. Fiffigt.

Man får också en del matnyttiga tips inför sitt saftande och syltande, som exempelvis:
- Om man skall frysa in grönsaker bör man förvälla dem i lättsaltat vatten i 2-4 minuter först. Spola eller lägg dem sen i kallt vatten och låt rinna av innan de paketeras. Proceduren är till för att förstöra enzym så att de behåller färg, smak och näringsämnen.
- Fyll burkar och flaskor med sylt och saft ända upp till kanten så att det bildas vakuum, då undviker man mögel.
- Skumma av sylt och saft med en hålslev efter kokning så undviks bakterier
- Koka aldrig dubbel sats av gelé eller marmelad för tillräcklig mängd vatten hinner inte ånga av och då stelnar den inte.

Boken innehåller inte bara de allra vanligaste frukterna och grönsakerna, utan man kan även hitta recept med lite mer exotiska varianter, som lime- och chiliinlagd papaya eller syltade kumquater.

Framför allt får de fina bilderna i boken får en riktigt sugen på att ta på sig förklädet och börja safta, sylta och koka in för fulla muggar.

Innehållsförteckning:
Sylt
Saft
Marmelad
Kompott
Chutney
Mos
Glaze
Gelé
Pickles
Relish


Övriga bokfakta:
"Safta, sylta och lägga in" gavs ut på ICA Förlaget i april 2005.


Recept ur boken

INLAGD CHILI

Ingredienser:
20 gröna spansk peppar
20 räda spansk peppar
1 liter vatten
3 dl vitvinsvinäger
1 dl (ca 85 gram) socker
½ dl salt

Gör så här:
* Lägg chilin i kokande vatten i en gryta och låt koka i 3 minuter. Häll bort vattnet. Koka chilin på nytt i vatten cirka tre minuter och häll bort vattnet.
* Koka upp 1 liter vatten med vinäger, socker och salt i den rengjorda grytan. Lägg i chilin och koka utan lock i cirka 15 minuter.
* ta upp och lägg chilin i varma, väl rengjorda burkar. Häll över lagen och förslut burkarna.
* Förvara kallt. Hållbarhet cirka 6 månader.

Serveras: Som tillbehör till kebab, hamburgare eller att hacka och lägga i grytor.Mia Gustavsson : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu