[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Sagoberättarens dotter


Sagoberättarens dotter - Saira Shah


(Inbunden, Forum, 2003, 222 s.)

"Sagoberättarens dotter" är en unik bok, skriven av en kvinna som är uppvuxen i Kent men som kan spåra sina afghanska förfäder till profeten Muhammeds dotter. Under Saira Shahs uppväxt berättar hennes pappa fantastiska historier om det land i fjärran som han fortfarande betraktar som deras andliga och kulturella hemvist.


Omslag "Sagoberättarens dotter"Bilderna av det mytomspunna hemlandet med prunkande trädgårdar och sprudlande fontäner besökta av heroiska förfäder blandas med dofterna från de berg av pilau (den afghanska nationalrätten) som Sairas far satte en ära i att laga enligt förfädernas recept. Rätterna var dock något modifierade eftersom till exempel härsket fårfett är besvärligt att få tag på i England.

Som sjuttonåring åker Saira till Pakistan för att för första gången besöka sin släkt i Peshawar nära den afghanska gränsen.
På andra sidan håller den romantiserade mujaheddin på att med den amerikanska regeringens hjälp driva ut den ockuperande sovjetiska Röda armén. Saira klarar sig undan från släktens försök att gifta bort henne med en avlägsen kusin och under de kommande åren lyckas hon flera gånger ta sig in i det krigsdrabbade landet genom sitt arbete som frilansande journalist.
I försöken att dokumentera var vapnen som mujaheddin får från amerikanarna hamnar, stöter hon sig både med revolutionärerna och med sina västerländska kollegor. Hon blir mordhotad, beskjuten och hamnar mitt i frontlinjen.
Hela tiden slits hon mellan kontrasterande känslor för det sönderbombade men ändå otroligt vackra bergslandet. Hon känner en samhörighet med folket och sina släktingar men hon kan inte befria sig från sina västerländska värderingar. Hennes religiösa uppfostran sätter andliga värderingar högre än yttre handlingar. Den styrande regimens lagar är dock inte förenliga med denna sufiska tradition inom islam som kan exemplifieras av följande visdomsord.

"En timmes undervisning är bättre än en hel natts bön.
Lita på Gud men bind kamelen.
Den lärdes bläck är heligare än martyrens blod.
Du ber mig att fördöma de otrogna, men jag har inte kommit för att fördöma.
Jag befaller dig att hjälpa de förtryckta, vare sig de är muslimer eller ej.
Kvinnan är mannens andra tvillinghälft.
"

Sufismen har i dag drivits under jorden av fundamentala religiösa grupper i Afghanistan.

"Sagoberättarens dotter" handlar inte om kvinnoförtrycket i Afghanistan. Att talibanernas tolkningar av sharia har inneburit en kraftig inskränkning av kvinnors rättigheter och frihet, samt att dessa förhållanden inte har avskaffats efter talibanregimens fall då fundamentala krafter fortfarande har ett starkt inflytande, har skildrats genom bland annat dokumentärfilmerna "En obarmhärtighetens slöja" och "Afghanistans döttrar".

Saira Shah har skrivit en bok om hur de beryktade vilda och dödsföraktande afghanska krigarna har formats genom årtusenden av invasioner från Alexander den Stores armé, via araberna, den skoningslösa Djingis Khans här som förstörde jorden där den gick fram, till britternas ockupation som följdes av Röda armén. När de främmande ockupationsmakterna slutligen hade drivits ut fortsatte bombningarna genom de inbördes stridande mujaheddin, vilket ledde till att talibanerna kunde komma till makten för att sedan störtas av den välgörande krigsmakten, USA. Det kommer att krävas mer än matpaket med jordnötssmör och poptarts för att bygga upp ett land där till och med. kunskapen om hur man brukar jorden har gått förlorad på många håll eftersom generationer av afghaner har vuxit upp med kriget som enda yrke.

"Sagoberättarens dotter" är en viktig bok men den är också spännande.
Det är inte en platt beskrivning av ett land och dess historia, utan en livsskildring av en modig kvinna och hennes uppgörelse med sina egna föreställningar.
Det är en fängslande, sann historia.

Innehållsförteckning:
Kristallklart källvatten i porlande bäckar
Prinsar på vita hästar
Rövare på stridsvagnar
Härsket fårfett
Blod


Om författaren:
Saira Shah
© Foto: Nicola Gray

Saira Shah är frilansjournalist och krigsreporter. Född i England, men av afghanskt ursprung.
Hon är bland annat känd för dokumentärfilmen "Obarmhärtighetens slöja" där hon med risk för sitt eget liv filmade i Afghanistan med kameran gömd under sin burka.


Övriga bokfakta: "Sagoberättarens dotter" kom ut
på Forums förlag i september 2003.

Översättningen till svenska är gjord av Eva Haskå.

 


Cecilia Krona : 03-12-11


 
> maila crew@bulldozer.nu