[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Efter alla år av saknad


Efter alla år av saknad - Peter Robinson


(Inbunden, Minotaur, 2003, 461 s.)

Deckarförfattare av idag är skrivglada, de bangar inte för att prestera böcker på åtskilliga hundra sidor.
Peter Robinson är sannerligen inget undantag. Hans senaste bok kommer upp i nästan femhundra sidor innan klimax infinner sig.
Nu är det lyckligtvis sidor av njutning som konsumeras av läsarna. Förlaget Minotaur har skapat en kvalitetstämpel som säger "mycket väl godkänd" på de böcker som passerar nålsögat och Peter Robinsons "Efter alla år av saknad" hör definitivt dit.

Bokomslag "Efter alla år av saknad"Jag har läst de två första Peter Robinson-deckarna som givits ut på svenska och åtog mig med glädje den tredje. Hans hjälte heter Alan Banks och är överkommissarie vid Yorkshirepolisen. Han bär den klassiska deckarhjältens drag: medelålders ensamstående frånskild man, musikälskare och svag för alkohol och attraktiv för kvinnor av varierande ålder och karaktär. Han är dock ingen grinig gubbe utan en sympatisk man som lider av sviterna av en skilsmässa.
I denna bok har han fått respass av sin kollega och älskarinna samtidigt som han i samband med en utredning möter en annan kvinnlig kollega som han attraheras av.

Deckarhistorien då. Ja då, det finns en, eller rättare sagt två parallella historier, som har en försvunnen tonårspojke i fokus.
I den ena historien är en ung tonårspojke försvunnen och förmodats vara kidnappad eftersom föräldrarna tillhör kändisarnas skara. De betraktas som välbärgad nouveau riche, med bakgrund som fotomodell och fotbollshjälte.
Annie Cabbot (Banks före detta älskarinna) leder utredningen och jakten på kidnapparen, som sedemera blir mördaren.
Michelle Hart är relativt ny kriminalkommissarie i Cambridgeshire och får ett trettiofem år gammalt försvinnande på sin hals när liket av en ung pojke hittas vid en utgrävning. Hon upptäcker att det som tidigare dolts inte alltid klarar av ens en nutida granskning och hon utsätts för påtryckningar inom det egna polisledet i jakten på mördaren.
Alan Banks deltar i båda utredningarna, i den förstnämnda som chef över Annie och i den andra framförallt som vittne. Den försvunne var Alans bäste vän och han blev därför hörd av polisen i samband med försvinnandet och blir nu åter kallad, trettiofem år senare. Hans minnesbilder av vännen och av omgivningen förändrats när han kan se på det hela med den vuxne mannens blick och med en polismans ögon. Det blir en resa till det förflutna och han konfronterar både sina föräldrar och sin omgivning.

Peter Robinson skriver snarare om det personliga än samhällskritiskt.
Hans hjälte är en sympatisk person, om än ärrig och kantstött av livet, som de flesta som passerat medelåldern och levt under tiden.
Hans böcker är mångbottnade och faktum är att en av mina vänner, som inte är speciellt svag för deckargenren, råkade läsa en av hans böcker och numera kastar sig över de engelska exemplaren för hon orkar inte vänta på den svenska översättningen.

Innehållsförteckning:
Svårmod
Minnen
Mord
Bröderna Kray
Sexuellt uppvaknande


Om författaren:
Peter Robinson
Peter Robinson
© Minotaur
Peter Robinson är född i Yorkshire men numera bosatt i Toronto. Hans böcker utspelar sig dock i hemlandet och hemtrakterna.

Andra böcker av författaren:
Utgivet på svenska:
En ovanligt torr sommar
I ondskans fotspår

Övriga bokfakta:
"Efter alla år av saknad" kom ut på Minotaurs förlag i oktober 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Jan Malmsjö.

 


Carin Thärnström : 04-03-30


 
> maila crew@bulldozer.nu