[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Salt


Salt: en världshistoria - Mark Kurlansky


(Inbunden, Ordfront, 2003, 384 s.)

Salt är i dessa dagar inte längre bara ett klassiskt bastillbehör till kryddningen som i fyrkantiga pappersförpackningar finns i varje människas hem.
Den vita kryddan har blivit trendig och praktiskt taget fått kultstatus med alla de olika varianter av kryddan som numera finns att köpa, den andra mer exklusivt än den första.

Bokomslag "Salt"Mark Kurlansky har tittat på saltet ur ett historiskt perspektiv. På nästan fyrahundra sidor betar han av saltets betydelse genom tiden. Berättelsen löper över alla världsdelarna, via ett otal stater och länder och de konflikter och krig som orsakats av kryddan.
Som de flesta böcker som sägs innehålla "världshistoria" blir intrycket en aning mastigt.
Fakta staplas upp och ner längs sidorna och Kurlanskys mission känns en aning avskräckande.
Till slut ryggar man tillbaka inför ännu en saltkon.
Trots det, och kanske framförallt om man väljer att inta boken i lagom stora doser, så är det en intressant och mycket fascinerande historia att läsa. Saltet har både frammanat kreativa lösningar och krig under århundradens gång.

Enligt Kurlansky så finns det numera över 14.000 olika användningsområden för salt och den kemiska beteckningen är NaCl, natriumklorid.
Salt kan antingen hämtas från berg, hav eller torvmossar och vilket som är bäst beror både på efterfrågan och tillgång liksom användningsområde.

Eftersom saltet hindrar förruttnelse så har det utvecklats till att skydda mot allt ont som kan drabba människan och använts i samband med fruktbarhetsriter och andra symbolhandlingar. Det finns otaliga exempel på saltets "magiska" betydelse, inte minst inom religionen.
Inom den traditionella japanska teatern strös salt på scenen för att skydda skådespelarna från onda andar. Egyptierna använde salt till mumifiering.
För judarna är salt fortfarande en symbol för det eviga och sabbatsbrödet på fredagar doppas i salt. Både judendom och islam använder sig av salt för att besegla avtal. En gäst som bjudits på bröd och salt i ett arabiskt hem har man därmed tagit ansvar för.
Inom den katolska kyrkan så delar man ut heligt salt, visdomens salt.
Innan det kristna dopet infördes så beskyddade man gärna nyfödda genom att strö salt på deras tunga eller doppa dem i saltvatten.
Engelskans ord för lön, salary, kommer sig av att folk en gång i tiden fick betalt i salt.

Otaliga är också de regelverk som styrde hur salt fick hanteras. Kryddor har alltid varit dyrbara och salt var en gång i tiden en exklusiv och oerhört betydelsefull sådan."Salt är en kraftfull och ibland farlig substans som måste hanteras med omsorg. Etiketten i det medeltida Europa stipulerade noga hur man fick beröra saltet vid bordet, med knivspetsen aldrig med handen.".

Kurlansky har också lyckats att inflika roande salt-episoder och diverse beskrivningar på mer eller mindre märkliga maträtter, till exempel den svenska surströmmingen. Det lättar onekligen upp de detaljerade beskrivningarna av till exempel saltutvinning.
Det är onekligen ett ambitiöst projekt han genomfört och på det stora hela så blir det en lagom läcker anrättning som dock bör portioneras ut för att inte överdosering skall ske.

Trots dess betydelse för kroppen så är inte alltid saltbrist självklar när man mår dåligt: "Saltbrist leder till huvudvärk och kraftlöshet, sedan yrsel och så illamående, och om man inte får salt så dör man. Men ingen gång under hela denna process känner man begär efter salt".
I västvärlden är dock knappast saltbrist ett problem, snarare så har i-landsbefolkningen en tendens att sätta i sig både för mycket salt och även socker.

Innehållsförteckning:
Salt
Saltutvinning
Krig om salt
Saltmonopol
Saltindustrier


Om författaren:
Mark Kurlansky är en före detta yrkesfiskare som sadlat om till journalist och författare. Han har tidigare skrivit boken "Torsk" som handlar om torskhanteringen ur ett världshistoriskt perspektiv. Han är kanadensare, men numer bosatt i New York.

Andra böcker av författaren:
Torsk 2000
The White Man in the Tree and Other Stories 2001
The Basque History of the World: The Story of a Nation 2001
A Chosen Few - The Resurrection of European Jewry 2002
1968: The Year That Rocked the World 2003

Övriga bokfakta:
"Salt" kom ut på Ordfronts förlag i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Margareta Eklöf.

 


Carin Thärnström : 04-06-06


 
> maila crew@bulldozer.nu