[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Med smak av salt och sommar


Med smak av salt och sommar - U. Jisland och A. Jonassen

(Inbunden, Forum, 2005, 144 s.)

"Med smak av salt och sommar" är en kokbok som riktar in sig på mat för lata dagar i solen.
Den är tänkt att passa när maten skall gå fort att fixa, vara god utan att vara alltför fet och när matlagningen helst inte skall generera onödigt mycket disk.
Boken innehåller läckra bilder och rätter med tydlig inspiration från det italienska köket. Det strösslas vilt med parmesanost, pinjenötter (eller den billigare varianten: solroskärnan) och parmaskinka.


Bokomslag "Med smak av salt och sommar"Recepten är inte på något sätt unika, utan man känner igen de flesta om man är en någorlunda regelbunden läsare av tidningen "Allt om mat" och diverse andra mattidningar och nyare kokböcker. Rätterna är varianter av populära recept som vandrar runt i tidningar och tidskrifter, även om det givetvis är lite ändringar här och där.

Recepten är dock mycket snygg förpackade i denna kokbok som passar utmärkt både i hemmaköket och i semesterhuset.

Innehållsförteckning:
Parmesanost
Parmaskinka
Rucolasallad
Pinjenötter
Olivolja


Ulrika Jisland och Anna Jonassen
Ulrika Jisland & Anna Jonassen
© Foto: Martin Skredsvik

Om författarna:
Ulrika Jisland
är journalist och arbetar på TV4 i Göteborg.
Anna Jonassen är lärare och bosatt i Stockholm.
De är systrar och brukar tillbringa somrarna på Klädesholmen utanför Tjörn i Bohuslän.
Boken är deras första utgivning.

Övriga bokfakta:
"Med smak av salt och sommar" gavs ut på Forum i april 2005.

 

 


Recept ur boken

AVOKADO MED KRABBA OCH ÄDELOST
(4 portioner)

Ingredienser:
120 gram krabbkött
2 schalottenlökar
2 avokador
50 gram ädelost
2 msk creme fraiche
1 dl grovriven parmesanost
Salt och peppar

Gör så här:
*
Sätt ugnen på 225 grader.
* Lägg krabbköttet i en bunke.
* Tillsätt finhackad schalottenlök och mosa ner avokadorna.
* Smula i ädelosten och klicka ner creme fraichen.
* Smaka av med salt och peppar.
* Fördela röran i små ugnsfasta portionsformar och strö över parmesanosten.
* Grilla i ugnen i 5-7 minuter.

DUBBELPANERAD STEKT MAKRILL
(4 portioner)

Ingredienser:
Fisk:
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
6-8 makrillfiléer
Smör till stekning
Salt och peppar

Citrussmör:
1 lime
1 citron
75 gram smör

Gör så här:
Fisken:
*
Häll upp mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i varsin djup tallrik.
* Doppa varje makrillfilé i mjölet, ägget och ströbrödet i nämnd ordning och lägg ner i stekpannan med skinnsidan uppåt.
* Stek i generöst med smör, 2-3 minuter på varje sida. Salta och peppra under stekningen.

Citrussmör:
* Strimla skalet från limen och citronen, gärna med hjälp av en skalstrimlare (zestjärn). Hacka det fint och blanda ner det i smöret tillsammans med lite av fruktsaften.
* Ställ kallt en stund före servering.

Servera fisken nystekt med kokt färskpotatis, dill, en klyfta citron och citrussmör.

GLASSBAKELSER MED KIWI

Ingredienser:
Kiwi
Vaniljglass
Nobless-choklad

Gör så här:
* Skala och skär kiwi i skivor och lägg tillsammans med en kula god vaniljglass mellan två chokladplattor (Noblesse).

Tips:
Man kan också välja chokladplattor med apelsinkrisp och byta ut kiwiskivan mot en apelsinskiva.




Carin Thärnström : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu