[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Sandwich & sånt


Sandwich & sånt - Liselotte Forslin & Jonas Larsson


(Inbunden, Forum, 2003, 68 s.)

Det här är en kokbok som vill slå ett slag för en livligare smörgåskultur.
Uppslaget, berättar författarna i förordet, kom sig av att matskribent Forslins bror hade flyttat till Norge och drabbats av den så berömda norska "smörgås"-lunchen. Han tyckte det saknades lite fantasi och bad syrran hjälpa till att inspirera till nya mackmässiga stordåd.
Resultatet blev smörgåskokboken "Sandwich & sånt".

Bokomslag "Sandwich och sånt"De flesta har väl vid det här laget hört berättelsen om den fjärde earlen av Sandwich. Han som gav mackan ett ansikte, eller ja...i alla fall ett namn.
Latmasken orkade inte gå från spelbordet för att äta och gav därför sin butler order om att fixa lite kött mellan två brödbitar som han kunde smaska i sig utan att behöva avbryta sin sysselsättningen.
Sen dess har det flutit många baguetter under de franska broarna och det har toastats både högt och lågt. Och vem blir inte sugen på en dubbelmacka ibland?

Här snackar vi hur som helst inte en ledsen rostad formfranska med en klick marmelad, utan här är det "Snittar med pecorino, chutney och smörstekta valnötter" och "Baguette med fransk lantpaté och cornichoner" som gäller.
Ärligt talat finns det hur mycket goda smörgåsar som helst att inspireras av i den här boken. Nyttigt, onyttigt, pilligt och hyfsat enkelt.
Lunchsmörgås, festsmörgås och vardagssmörgås.
Det finns också recept på tillbehör som tapenade, hummus, kidneybönröra och fruktsallad.
Samt tips på drycker att ha till - iskaffe och smoothies till exempel.

En ganska onödig, men ändå trevlig kokbok. Kanske för den som inte är mycket för matlagning, men ändå kan tänka sig att lyxa till det lite mer.

Innehållsförteckning:
Kalla smörgåsar
Varma smörgåsar
Cocktailsnittar
Tillbehör & Pålägg
Drycker
Snygga bilder


Om författaren:
Liselotte Forslin är frilansande matskribent och stylist och flitigt förekommande i olika kokboksprojekt och mattidningar.
Jonas Larsson
är formgivare.
Anders Bergersen
är frilansfotograf

Övriga bokfakta:
"Sandwich & sånt" kom ut på Forum i augusti 2003.


Recept ur boken

SPENATFOCACCIA MED CHÈVRE
-
ett italienskt långpannebröd med inbakat pålägg
(12-15 portioner)


Ingredienser:
Bröd:
50 gram jäst
1 liter fingervarmt vatten
1 tsk salt
17 dl vetemjöl
1/2 dl olivolja
2 msk smulad, torkad rosmarin

Pålägg:
300 gram färsk spenat, lätt fräst i olivolja
25 gram valnötter
100 gram smulad chèvre
3 msk ljusa russin (sultanrussin)
olivolja
flingsalt

Gör så här:
* Blanda jäst med lite av vattnet i en degbunke. Häll sen i resten av vatnnet och blanda ner saltet och mjölet lite i sänder.
* Rör i olivoljan och rosmarin.
* Låt sedan degen, som skall vara mycket lös i konsistensen, jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.
* Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd långpanna och låt jäs ai 20 minuter till.
* Gör gropar över hela ytan med fingertopparna och fördela fräst spenat, valnötter, ost och russin över.
* Ringla över lite olivolja och strö över flingsalt.
* Grädda i ugnen i 30-35 minuter på 200 grader (om russinen börjar se brända ut så täck med ugnsfolie)
* Låt brödet svalna och skär sedan i fyrkanter.

HERO
- amerikansk monsterklassiker med mycket pålägg
(1 smörgås)

Ingredienser:
1 liten baguette, gärna grovt bröd
1 msk fransk senap
2 msk lättmajonnäs
2 fina salladsblad
10 tunna skivor kalkonbröst eller skinka
1 skivad tomat
3 skivor god lagrad ost
4 skivor salami
1/2 skivad rödlök
5 skivor smörgåsgurka
nymalen svartpeppar

Gör så här:
* Skär brödet i två delar, på längden.
* Bred senap på underdelen och klicka på majonnäsen.
* Fördela resten av fyllningen i listans ordning.
* Lägg på överdelen av brödet.

KOKODILL
(1 smörgås)

Ingredienser:
2 skivor vitt formbröd
2 msk pepparrotsost
2 skivor kallrökt lax
3 dillkvistar
nymald svartpeppar

Gör så här:
* Bred osten på en av brödskivorna och lägg på lax och dill.
* Peppra och lägg den andra brödskivan ovanpå.
* Tryck ihop och grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn ett par minuter.

TRIZAZIO
- dessertdrink med kaffesmak
(1 drink)

Ingredienser:
1 msk sötad kondenserad mjölk
1-1/2 msk Tia Maria-likör
1 dl espressokaffe
Citronskalsstrimla

Gör så här:
* Bottna ett litet glas eller kaffekopp med den kondenserade mjölken.
* Hälll på likör och fyll försiktigt upp med kaffe. Sorterna skall helst inte blandas.
* Servera med en citronskalsstrimla.
* Rör om innan du dricker.

 

 

 


Mia Gustavsson : 04-03-17


 
> maila crew@bulldozer.nu