[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Om det ändå vore sant


Om det ändå vore sant - Marc Levy

(Pocket, Månpocket, 2002, 239 s)

Jag läste baksidestexten och kände mig ganska skeptiskt inställd till boken.
Tjej som råkar ut för en bilolycka, hamnar i koma, visar sig kunna transformera kroppen till sin gamla lägenhet, numera uthyrd till en arkitekt.
Han visar sig kunna se henne, kan prata med henne, blir uppskrämd, irriterad och till sist berörd av hennes historia och givetvis kär i henne (hon är ju snygg och trevlig när hon inte är irriterad, om än ett spöke).

Bokomslag "Om det ändå vore sant"Av någon underlig, spöklik anledning så bestämmer jag mig trots all för att börja läsa i den. (Jag börjar läsa i många böcker, men det är inte alla som förtjänar uppmärksamheten till slutet.)

Lauren heter hon, huvudpersonen.
Hon är underläkare på ett sjukhus i San Fransisco och ska åka iväg till en vän på sin lediga helg.
Hon kommer inte så långt förrän hon kraschar med bilen.
Ambulansföraren och läkaren som kommer till olycksplatsen försöker med alla medel få liv i henne men får till slut ge upp och dödförklara henne.
På väg till bårhuset får bilen göra en häftig inbromsning och poliserna upptäcker att hon andas, blir fly förbannade på i sitt tycke inkompetenta läkare och tar henne i ilfart till akutmottagningen.
Där opererar Laurens professor henne mot bättre vetande.
Diagnosen blir koma och där ligger Lauren sen i sitt rum på sjukhuset.

Ett halvår senare håller arkitekten Arthur precis på att flytta in i sin nya lägenhet. Efter slitet med att plocka upp böckerna ur sina lådor tar han ett bad och njuter av musiken tills han hör någon knäppa takten med fingrarna, inifrån garderoben. Han öppnar den och hittar Lauren och betraktar det hela som ett practical joke. Lauren tvingar till slut med honom till sjukhuset där han betraktar skalet av henne i sjuksängen.

Man får sen följa en ganska absurd kärlekshistoria (som får Arthurs gode vän och kompanjon att kräva en sinnesundersökning av Arthur) och kampen mot tiden den dag läkaren anser att Lauren har varit "grönsak" tillräckligt länge och vill förmå Laurens mamma att stänga av maskinen som håller henne vid liv.

Den är knäpp, den är osannolik men också rolig och tänkvärd.
Den handlar om kärlek och vänskap mellan man och kvinna, mellan kompisar och mellan mor och barn. Om att räcka till och att inte göra det...
Det är en historia om det omöjliga men å andra sidan är världen full av omöjliga historier.
"Ingenting är omöjligt, det är bara vårt medvetande som sätter gränser för vissa saker och gör dem obegripliga"

Den utspelar sig i San Fransisco men är skriven av en fransman så man slipper den amerikanska (lönn)sirapen över sidorna.
Marc Levy vill skriva en bok som hans son kan läsa som vuxen och jag hoppas att Louis kommer att tycka om den, det gjorde i alla fall jag.
Det enda jag behöver oroa mig över är det faktum att Steven Spielberg lär ha köpt filmrättigheterna…

Innehållsförteckning:
Bilolycka
Grubblerier
Problemlösning
Falska läkare
Välmenande polis
En ambulans vid namn Daisy


Om författaren:
Parisarkitekten Marc Levys romandebut har blivit en stor succé, både i hemlandet Frankrike och i resten av världen. Boken har köpts för utgivning i 28 länder och Hollywood-regissören Steven Speilberg har lagt beslaga på filmrättigheterna. Levy har nu kunnat lämna arkitektyrket för att satsa på författandet på heltid.

Andra böcker av författaren:
"Om det ändå vore sant" är Marc Levys debut.

Övriga bokfakta:
"Om det ändå vore sant" gavs ut som inbunden av Wahlström & Widstrand i mars 2001 och kom i Månpocket i januari 2002.
Den svenska översättningen är gjord av Agneta Sellin.


Carin Thärnström : 02-02-10

 


 
> maila crew@bulldozer.nu