[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Schamanen


Schamanen - Giles Blunt

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 467 s.)

I Blunts tredje kriminalroman möter vi återigen poliserna John Cardinal och Lise Delorme. Denna gång när de försöker utreda två händelser som på ytan inte har så mycket gemensamt. En ung kvinna har blivit skjuten i huvudet och överlevt, men har förlorat minnet, och en medlem av ett kriminellt motorcykelgäng har hittas styckmördad.

Bokomslag "Schamanen"Det är vår i Algonquin Bay och med våren kommer en hemsökelse till invånarna. Enorma mängder knott invaderar staden och områdena runt omkring. Det är inte lämpligt att ge sig ut i naturen utan myggmedel, kläder som sluter tätt kring kroppen eller allra helst en speciell myggdräkt med myggnät framför ansiktet.
En ung kvinna har uppenbarligen missat det mesta av den informationen där hon vandrar runt bland olika sällskap på en bar, svårt knottbiten och lätt förvirrad. Av en slump finns en polisman på plats och han upptäcker att den unga kvinnan inte vet vad hon heter eller var hon är någonstans och inte heller har några legitimationshandlingar på sig.
Han tar henne till sjukhuset och där visar det sig att en kula från pistol fortfarande sitter kvar i hennes skalle.

John Cardinal, Giles Blunts hjälte, finns av en slump på plats på sjukhuset och han får i uppdrag att undersöka vad som hänt med kvinnan.
I jakten på hennes identitet upptäcker Cardinal och hans kollega Delorme det styckade liket av en gängmedlem från en motorcykelklubb och frågetecknen runt kvinnan med minnesförlust hopar sig.
Dessa rätas inte heller ut när hennes minne börjar komma tillbaka, eftersom hon bara verkar minnas det som passar henne.

Giles Blunt har producerat ytterligare en välskriven kriminalroman. Den här gången blandar han in så väl motorcykelgäng och pundare som kommit upp sig, som en mystisk man som betraktar sig som schaman och spår både sig själv och andra. När schamanen sitter vid cafébordet och spår främlingar samtidigt som han säljer knark till dem, använder han sig av en vanlig kortlek. När han spår sig själv använder han sig av människooffer.

John Cardinal sliter som utredare, men oroar sig också för sin hustru Catherine, som är manodepressiv. Han anar tecken på att hon är på väg in i en manisk period trots medicineringen. Han balanserar med att försöka vara omtänksam och kärleksfull utan att visa sig alltför orolig, men lyckas inte riktigt. Catherine upplever hans oro som ett svek och det blir i och med hennes tilltagande sjukdom också ett irritationsmoment för henne.

Giles Blunts deckare är inga små myspyshistorier, men han ser till att balansera slutet och låter skurkar, både de övertydliga och de där skurkaktigheten döljs under välanpassad fernissa, få sitt straff på ett eller annat sätt.
Läsaren kan nöjt konstatera att skurkaktighet inte är så lönsamt när allt kommer kring.

Innehållsförteckning:
Knott i massor
Oheliga allianser
Syskonkärlek
Dagdrömmar om David Letterman


Om författaren:
Giles Blunt
Giles Blunt
© Foto: The Marsh Agency Ltd

Giles Blunt växte upp i North Bay, Ontario, Kanada och studerade engelsk litteratur på universitetet i Toronto innan han flyttade till New York 1980.
Han har nyligen återvänt till Toronto och är numera författare på heltid efter åtskilliga år som bartender. Tre av hans böcker finns nu översatta till svenska, men han har också skrivit manus till TV-serier som "Law & Order" och "Street Legal" med flera.

Andra böcker av författaren:
Fruset offer 2003
En stilla storm 2004

Övriga bokfakta:
"Schamanen" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2005. Originaltiteln är "Black Fly Season" och översättningen till svenska är gjord av Jan Järdebrand. Detta är tredje boken med krimnalarna John Cardinal och Lise Delorme i huvudrollen.


Carin Thärnström: 06-03-01


 
> maila crew@bulldozer.nu