[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Sex and the city


Sex and the City - Candace Bushnell

(Pocket, Månpocket, 2001, 274 s.)

Det finns ingen tvekan.
Innan Sarah Jessica Parkers rollfigur Carrie skulle ha hunnit säga "Mr Big" i TV-serien "Sex and the City" har jag nappat åt mig Candace Bushnells bok med samma namn.
Jag förstår genast att detta är den amerikanska bestseller på vilken såpakungen Darren Stars succéserie "Sex and the city" baseras.
Jag kan knappt vänta innan jag får sätta tänderna i nästan 300 sidor glamouröst sexskvaller från de vackras värld.

Bokomslag "Sex and the city"Jag har faktiskt helt förträngt den smygande tristessen jag på senaste tiden upplevt när den sexfixerade Carrie och hennes mer eller mindre neurotiska singelväninnor för andra säsongen diskuterar snoppstorlekar, sexuella avvikelser och vådan av att vara ogift singelkvinna strax över 30 i New York.
Men när jag börjar läsa boken så slår det mig med full kraft att trots att storyn utspelas bland hippa, snygga och spännande personer som mestadels ägnar sin tid åt att prata om, utöva och analysera det outtömliga ämnet sex så är det så intetsägande ytligt att man nästan måste lägga ifrån sig boken då och då för att inte sugas ner i det inverterade girlpower-träsket.
Annars kan man lätt tro att man missförstått livets mening och att man egentligen borde paniksvettas över att man inte är gift med en snuskigt rik man som har sommarhus i Hamptons.

Där TV-serien med lätthet skyler över sin brist på egentligt djup med snärtiga repliker, Sarah Jessica Parker i olika vågade kreationer och den ena pojkvännen mer perverterad än den andre fastnar boken i en glättad, flamsig och ganska tragisk loop om jakten på den perfekte mannen, det perfekta sexet och det perfekta förhållandet. Huvudpersonernas till synes fruktlösa jakt på snygga designer-skor, partyn, framgång och framför allt sex…som tycks vara ett slags substitut för djupare känslor…känns efter ett tag mer tragisk än underhållande.
Detta trots att Bushnell serverar historierna som en tilltalande lättsmält cocktailbuffé av flott garnerade små munsbitar. Man skall dock inte helt underkänna boken som ändå trots namedropping, kändiskåthet och ytlig sexfixering stundom är riktigt underhållande.

Boken "Sex and the city" är en samling av de krönikor som författarinnan Candace Bushnell skrivit i tidningen New York Observer. Huvudpersonen, både i krönikorna/boken och i TV-serien, är alltså Candace alter ego journalisten Carrie Bradshaw.
I TV-serien skriver hon, liksom Candace, sexspalten "Sex and the City" i en New York-tidning och använder sig av sina och sina väninnors upplevelser som utgångspunkt.
Främst är det tre väninnor som förekommer i serien - den sexhungriga, tuffa och cyniska Samantha, den giftaslystna och ganska pryda Charlotte och den egensinniga och jordnära advokaten Miranda.
Alla fyra skall föreställa oberoende, självständiga, moderna karriärkvinnor som tar för sig av sex på samma villkor som män.
Men även om TV-serien döljer det bättre än boken så fastnar denna girlpower någonstans i en maska på strumpbyxorna, i klacken på de skyhöga sandaletterna eller i någons generösa urringning.
För till syvende och sist handlar det ändå om samma sak - att hitta den rätte.
Innan det är inget något värt egentligen.
Allt är bara en väntan på prinsen. Även om ett vilt kopulerande med åtskilligt med grodor ingår i det moderna konceptet. Likväl som att på ett traditionellt manligt sätt dissa det motsatta könet för egenskaper som för liten snopp, för kort, för desperat, för fattig, för ful, för gammal, för töntig eller liknande.

Det som kanske känns mest förvirrande med boken, om man som jag sett TV-serien först, är att många rollfigurer heter samma sak som i serien men inte har samma yrken, samma karaktär eller är inblandade i samma historier. I boken förekommer dessutom ett betydligt bredare galleri av människor och det finns inte en lika tydlig fokusering just på de fyra väninnorna utan spridda röster får delge oss sina åsikter och erfarenheter om sex och samlevnad.

På det hela taget blir man lite för snabbt mätt på storstadskvinnans jakt på kärlek…eller ett bra skjut.
En fadd smak efter alla sötsliskiga cocktails infinner sig oundvikligen.
För är det inte rätt tragiskt att bakom varje bild av 2000-talets välmejkade, självständiga och sexuellt frigjorda karriärkvinna finns ändå alltid samma sak.
Ett neurotiskt våp som vill bli omhändertagen och bortgift med en stor, stark karl.
Har man inte redan fått en dos för mycket Bridget Jones, Felicity och Ally McBeal så kan man säkert engagera sig även i Carrie Bradshaws jakt på kärleken.

Innehållsförteckning:
Kåta, självständiga, smarta, cyniska singelkvinnor i storstaden
Ynkliga, ytliga, desperata, fjantiga, beroende, neurotiska New York-nuckor
Män, som nästan alltid är svin eller ouppnåeliga. Eller både och.
Sex, sex, sex. Eller en massa prat om det.
Droger, drinkar och designkläder
Namedropping
Bögar som är lika patetiska som singelkvinnorna


Om författaren:
Candace Bushnell är en drygt 40-årig journalist och författare i New York som mer eller mindre är synonym med rollfiguren Carrie Bradshaw i TV-serien baserad på hennes bok "Sex and the city".
Candace romandebut "Sex and the City" kom ut 1996 i USA och blev snabbt en succé, liksom Darren Stars TV-serie baserad på boken.
I Sverige kör TV3 andra säsongen nu under hösten samtidigt som de kört repriser av säsong ett under hela sommaren.
Candace andra bok "Four blondes" har precis kommit ut på svenska och lär inte bjuda några större överraskningar utan trampar i samma spår som den första, enligt recensenterna.

Andra böcker av författaren:
4 blondiner - 2001

Övriga bokfakta:
"Sex and the city" gavs ut i inbunden upplaga på Forum i januari 2001 och i augusti samma år i Månpocket.
Den svenska översättningen är gjord av Mattias Boström.


Mia Gustavsson : 01-09-08


 
> maila crew@bulldozer.nu