[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Shutterbabe


Shutterbabe - Deborah Copaken Kogan


(Pocket, Bonnierpocket, 2002, 393 s.)

"Shutterbabe" gavs ut i början av 2002 och redan innan året tagit slut har den också hunnit komma ut i pocket.
En snabbhet som ibland känns ganska överväldigande samtidigt som det är väldigt roligt att kunna läsa nya böcker utan att ruinera sig.

Omslag "Shutterbabe"Underrubriken är "Äventyr och kärlek i krig" och sen har det svenska förlaget också lagt till "En sann historia" för säkerhets skull..
"Shutterbabe" är en äventyrsbok fylld av kärlek där den amerikanska fotografen Deborah Copaken Kogan berättar om sitt liv, framför allt mellan tjugo och trettio.
Man kan mycket väl kalla det en utvecklingsroman, för man får följa henne från att hon är en ganska kaxig och kallsinnig 22-åring, som gett sig den på att följa Frank Capra och grabbarna i spåren som krigsfotograf, till en mer eftertänksam och mogen kvinna på drygt trettio.

Vägen dit är ganska snårig för en ung amerikansk tjej, för de flesta pressfotografer är män som odlar myten om den ensamme hjälten som i ett töcken av cigarett- och alkoholdimmor lämnar krossade kvinnohjärtan efter sig i jakten på "bilden".
Deborah lyckas ta sig till Afghanistan med hjälp av en annan pressfotograf och en bildbyrå, som i brist på i deras tycke mer lämplig pressfotograf, ger henne chansen att representera dem.
Samarbetet mellan pressfotograferna och bildbyråerna är oftast en tuff affär för fotografen, om vederbörande inte redan nått stjärnstatus. Men för de flesta fotograferna så handlar det om att själv stå för diverse omkostnader, gärna ha flera uppdrag på gång och se till att ta lämpliga bilder som kan sparas i arkiv och användas om och om igen. Där kommer den verkliga inkomsten.
Är man som den 22-åriga Deborah, i början av karriären så gäller det att själv bidra till resor och uppehälle samt så snabbt som möjligt göra sig ett namn.
Den eviga jakten på nya kickar och nya bilder i kombination med hennes begåvning gör att hon uppmärksammas och hennes rykte som fotograf växer.

Deborah har sin bas i Paris och åker omväxlande till Israel och Afghanistan eller till knarkområden i Holland och Schweiz.
I Rumänien har hon slagit följe med några inhemska fotografer och får höra talas om barnhem där barnen förvaras värre än boskap. Hon tar sig till ett sådant och fotograferar barnen men inser att hennes bilder knappast kommer att tas in i de stora tongivande tidningarna. Hon väljer bort sina egna chanser till "scoop" och tipsar en mer berömd kollega, vars bilder sätter igång en opinion för de bortglömda barnen i Rumänien.

Hennes fasta övertygelse om hur hennes liv kommer att gestalta sig som ensamstående, självständig kvinna och pressfotograf med tillfälliga älskare naggas i kanten när hon möter sin blivande man.
Deras kärlek gör att hon väljer en annan typ av inriktning på sin karriär, via TV-mediet. Barn, som hon aldrig tidigare tänkt skaffa, blir nu föremål för bekymrade diskussioner. Plötsligt börjar hon fundera över om hon och hennes man har råd och möjlighet att skaffa barn. Om man tycker att det känns tveksamt att sätta barn till världen i lilla Sverige så skulle man nog inte tveka att låta bli barnalstring i New York. Fast allt är givetvis en fråga om ens privata ekonomi och hur mycket man vill se sina barn.

Förutom att vara en personlig berättelse och en kärlekshistoria är boken ett tidsdokument över det moderna samhället och en berättelse om en cynisk värld där jakten på den perfekta bilden underblåser konflikter istället för att stilla dem.

Innehållsförteckning:
Många funderingar
Stor åtgång av filmrullar
En hänvisning till författarinnan Sparkle Hayter
Kaxiga män
Inte fullt så kaxiga män
Sex
Kärlek


Om författaren:
Deborah Copaken Kogan
Deborah Copaken Kogan
© Foto: Lorin Klaris Villard
Deborah Copaken Kogan är född 1962 och började jobba som pressfotograf och krigskorrespondent i en mansdominerad värld i början på 80-talet.
Hon bevakade flera krigshärder och andra stora världshändelser och publicerades i tidningar som "Time" och "Newsweek". I dag bor hon i New York, är gift, har två barn och jobbar på TV-stationen NBC.

Andra böcker av författaren:
Det här är Deborah Copaken Kogans första roman.

Övriga bokfakta:
"Shutterbabe" gavs ut i inbunden version på Albert Bonniers förlag i april 2002 och i pocket i oktober 2002.
Den svenska översättningen är gjord av Helena Ridelberg.Carin Thärnström : 03-01-18


 
> maila crew@bulldozer.nu