[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Sill & nubbe


Sill & nubbe - Jan Gradvall, Liselotte Forslin m.fl

En svensk ritual. Hemkryddat brännvin, mat och snapsvisor


(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 91 s.)

Ovan nämnda ord är känns väl så ursvenska som de bara kan bli?
Doften av svensk sommar med sol, prästkragar och dans kring midsommarstång. Sill, färskpotatis med dill i kokvattnet, gräslök och gräddfil.
Och så det lilla spetsglaset med genomskinlig vätska.
Nubben (Varifrån kommer ordet nubbe? Det har författarna missat att ta reda på!) är väl i de flesta fall okryddat, men ibland smaksatt med johannesört eller kanske med anis.
De flesta svenskar håller sig nog till de säkra korten, i alla fall till en så traditionstyngd högtid som midsommar.

Bokomslag "Sill & nubbe"Gradvall med flera gör här sitt bästa för att uppmana det svenska folket till att våga experimentera lite mer.
Vad sägs om en grankryddad nubbe? Kanske lite väl märkligt? Men smultron då? Kan nog vara mer lockande, men låter nästan lite sött.
Björnbär och blåbär utlovar färgstark dryck, men hägg ska man väl sjunga om i visorna och inte göra snaps av? Det finns åtskilliga varianter som kan provas kanske blir det nubbeprovning istället för vinprovning nästa sommar?
För det som tillverkas av sommarens bär blir det avsmakning av tidigast till julsillen.

Boken är uppdelad i tre kapitel med många vackra och somriga bilder.
Första kapitlet tar upp snapstillverkning och vilka välgörande egenskaper de olika frukterna och bären kan ha, medan andra kapitlet avhandlar sillen och andra passande små rätter.
Slutligen kommer vi till det kapitel som samlar både körsångare, "i-duschen-sångare" och "vi-som-aldrig-sjunger" till ett gemensamt skrålande, nämligen snapsvisan. Det är förunderligt vilken sångarskatt som kan ligga förborgad i de mest oväntade strupar. Här kan man eventuellt utöka sin repertoar för kommande midsomrar och kräftskivor.

Boken är välgjord och kan med all säkerhet hitta en stor publik trots sitt något avgränsande ämne.

Innehållsförteckning:
En väldans massa essensvarianter med brännvin
Lite snapshistoria
Några sillrecept
Några snapsvisor


Om författarna:
Jan Gradvall
har skrivit texterna
Liselotte Forslin
har gjort recepten
Milis Nilsson
har fotograferat
Pelle Langley
står för brännvinskryddningarna
Magnus Langley har sammanställt snapsvisorna

Övriga bokfakta:
"Sill & nubbe " kom ut på ICAFörlaget i mars 2004.


Recept ur boken

BLÅBÄRSSNAPS


Blåbär
(vaccinium myrtillus)
Innehåller mycket C-vitamin, järn och fiber. Blåbärste har använts vid svampinfektioner i munhålan och matstrupen samt vid inflammationer i tarmkanalen. Även bra mot diarré och nedsatt mörkerseende.

Gör så här:
* Plocka mogna blåbär, essensen blir ganska svag så plocka många bär.
* Skölj bären väl och låt dem torka.
* Lägg blåbären i en glasburk.
* Häll över rent brännvin så att bären täcks.
* Sätt på ett tättslutande lock och låt burkarna stå 1-2 veckor.
* Häll essensen genom ett pappersfilter.
* Blåbärsessensen vinner på att lagras minst ett halvår, gärna längre.
* Efter lagring häller man försiktigt över essensen på en annan flaska utan att bottensatsen kommer med.
* Lagom blandning är lika delar essens och rent brännvin.
* Färg: blålila

MATJESSILL MED BRYNT SMÖR, HACKAT ÄGG OCH RÖDBETOR
(4 portioner)


Snabbaste och smartaste sommarmaten är den här rätten med sälta från sillen, sötma från rödbetorna och nötsmak från det brynta smöret.

Ingredienser:
1 burk (200 gram) matjessill
50 gram smör
1 dl skivade rödbetor
2 hårdkokta ägg, hackade

Till garnering: eventuellt lite klipp gräslök
Till servering: kokt färskpotatis, knäckebröd, smör och ost

Gör så här:
* Lägg matjessillen på ett uppläggningsfat.
* Bryn smöret och häll det över sillen.
* Garnera med skivade rödbetor, ägg och gärna lite klippt gräslök

Slutligen en snapsvisa:
SER DU STJÄRNAN
(melodi: When you wish upon a star)

Ser du stjärnan i det blå
Ta en sup så ser du två
Tar du mer så ser du flera
Sjärnor små

 


Carin Thärnström: 04-06-06


 
> maila crew@bulldozer.nu