[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Svenska förlaget

Salmansohn-surfa:
> Notsalmon.com

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - De sju livgivande synderna


De sju livgivande synderna - Karen Salmansohn


(Häftad, Svenska Förlaget, 2004, 210 s.)

Detta är en typisk presentbok. Man skulle kunna säga att det är en kombination av fixar-, kok-, och inredningsbok - fast för själen.
Det Karen Salmansohn har att säga är tänkvärt och för all del ganska underhållande läsning. Med humor tar hon sig an de gamla dödssynderna och vänder dem till något positivt. Hon frågar sig t ex vad det är för fel på lite girighet. Det betyder ju bara att man vill ha mer av saker man tycker om. Lättja menar Karen Salmanshon är något vi i dessa tider borde ägna oss mer åt. När bara VAR du sist? När hann du reflektera och komma till insikt…mellan jobbet, spårvagnen och middagsmatlagandet?

Bokomslag "De sju livgivande synderna"De verkliga dödsynderna enligt Karen Salmansohn är: känslomässig masochism, skuldkänslor, rädsla, självutplåning, brådska, oro och apati. Inga av de ovanstående får dig att må bra.

Genom 44 livsläxor lär Karen Salmanshon dig att njuta av livet. Visst har hon rätt i många fall och visst är det småroligt, men det som slår mig mest när jag läser "De sju livgivande synderna" är ändå känslan av att denna bok är ett examensarbete från en konst- eller reklamstuderande. Den 210 sidor tjocka boken är rikligt illustrerad med bilder och teckningar. Formgivaren leker med typsnitt, färger och former. Det måste ha varit jäkligt kul uppdrag att få spinna loss så totalt.

Detta är en som sagt en klassisk presentbok. Du köper den för att ge bort till någon du inte vet vad du skall ge för något i present. Dessutom känns som om den är skriven av en kvinna till andra kvinnor. En man behöver inte de här råden, för de ligger inpräntade i hans hjärna redan från födseln. En man som är nyfiken på varför kvinnliga bekanta, vänner eller kollegor reagerar och agerar som de gör kan kanske hitta ett och annat svar här.

Jag skulle aldrig köpa den här boken till mig själv, men skulle uppskatta att hitta den som dasslektyr på någon annans holk. Detta menar jag inte som ett negativt omdöme. Jag blir alltid glad när jag som gäst hittar lektyr på någon annans toalett. Det säger en del om lägenhetsinnehavarna, men den diskussionen får vi ta en annan gång.

Sammanfattningsvis så duger den här boken utmärkt som förströelse på holken och att ge bort i present till kusin Bettan som du inte sett på 5 år. Kanske kan den även ge idéer till alla arbetslösa grafiker om framtida möjliga projekt…här kan finnas en marknad.

Innehållsförteckning:
Livgivande synder
Livsläxor
Dödssynder
Snygga illustrationer
Ruggiga färgkombinationer


Om författaren:
Karen Salmansohn, boende i New York, är en amerikansk bestsellerförfattarinna med huvudinriktning på självhjälps- och relationsböcker. Hon grundade också Amazon Girl Inc, ett slags livsstilsföretag. Hon har också jobbat med reklam och med TV-produktion för TV-bolag som Fox, NBC, MTV och Nickelodeon.

Andra böcker av författaren:
50 % Off 1993
How to Make Your Man Behave in 21 Days or Less Using the Secrets of Professional Dog Trainers 1994
How to Succeed in Business without a Penis 1997
The 30-Day Plan to Whip Your Career Into Submission 1999
Even God Is Single, So Stop Giving Me A Hard Time 2000
How to Be Happy, Dammit: A Cynic's Guide to Spiritual Happiness 2001
The Burn Your Anger Book: Fill in Your Ire and Set It on Fire 2001
I Don't Need to Have Children, I Date Them 2001
Wherever I Go, There I Am: Alexandra Rambles On 2001
Oh, and Another Thing: Alexandra Rambles On 2001
One Puppy, Three Tales: Alexandra Rambles On 2001
Mr. Right When You Need Him 2002
Clitourist 2002
Quickie Stickies: 100 Edgy Inspirations for When You're Feeling Unglued 2003
Good Karma in a Box 2003
Mama Sutra 2003
Hot Mama: How to Have a Babe and Be a Babe 2003
How to Change Your Entire Life By Doing Absolutely Nothing 2003
How to Speak Fluent Lovey-Dovey in 11 Languages in 24 Hours 2003
Petit Connoisseur: Babys first Art words 2003
The 8 Minute Guts Builder : A Portable Coach to Pump Up Your Courage 2004
Petit Connoisseur: Babys first Fashion words 2004


Övriga bokfakta:
"De sju livgivande synderna" kom ut på Svenska Förlaget i mars 2004. Boken heter i original "The 7 Lively Sins: How to Enjoy Your Life, Dammit" och
översättningen till svenska är gjord av Arne Norlin.

 


Lotta Lundblad: 04-07-27


 
> maila crew@bulldozer.nu