[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Skaver


Skaver - Titti Persson


(Inbunden, Wahlström & Widstrand, 2004, 267 s.)

Det första som slår mig med boken är att den har ett otroligt fräckt omslag. Det är gjort som ett trist vykort med fem små bilder utlagda på framsidan, medan baksidan är vykortets textsida med plats för porto och mottagaradress.
Det ger en lockande introduktion till boken, för visst känns en väl förpackad och genomtänkt produkt mer intressant? Ytan är ju trots allt det vi möter först.
Att sedan leva upp till bilden som skapats är något helt annat, men Titti Persson lyckas bra i sin andra roman.

Bokomslag "Skaver"För de av oss som lämnat högstadiet på ett, vad man i alla fall hoppas, betryggande avstånd, blir första sidan i boken ett chockartat igenkännande.
En inbjudan till ett tioårsjubileum för examen från grundskolan.
De flesta som haft ett sådant jubileum de senaste sju-åtta åren (vet faktiskt inte när det blev business i att anordna återträffar så jag svävar lite på årtalen) har säkerligen fått en inbjudan i brevlådan och också en namnlista med aktuella efternamn och adresser på gamla, kanske halvt bortglömda, skolkamrater.
Det är ett lyckat inledningsgrepp av författaren Titti Persson, för det försätter läsaren i en stämning där minnen från ens egen högstadietid väcks. Trots all individualitet människor emellan så är inte den sortens minnen så variationsrika.

Ett annat lyckat grepp som hon väljer är att låta en hel grupp föra talan i bokens berättelse. Det finns ingen huvudperson i "Skaver", bara en mängd unga människor och deras tankar. Nackdelen av att jag känner mig lite förvirrad och blandar ihop de olika karaktärerna uppvägs av den kollektiva känslan och att man faktiskt får både förståelse och tydligare bilder av de olika karaktärer som finns i en klass/grupp.

Vi får följa gruppen som sexåringar, fjortisar och tjugosexåringar.
Fjortisdelen är utan tvekan den delen som Titti Persson lyckats bäst med, medan sexåringarnas tankar känns lite för avancerade i mitt tycke (men jag var kanske ovanligt barnslig i den åldern).
De flesta känner nog också igen bokens beskrivningen av klassåterträffen.
Oavsett hur man utvecklats så faller man automatiskt tillbaka i de roller som präglade en så starkt under uppväxttiden, få klarar av att bryta mönstret.
En tönt är en tönt även om han är framgångsrik och bor i London.

"Skaver" är en relationshistoria, om att längta bort och bli någon annan .
Om puppor som pressar fram fjärilar som lyckligt fladdrar iväg från det som hållit dem fångna. Men det är lika fullt en bok om de som inte kom så långt, där tradition och tillhörighet är viktigare än vidgade vyer.
Titti Persson skriver om ett litet samhälle där storstan är Falun och där de pratar fort och rör sig snabbare. På något sätt så spelar det ingen roll om man bor i en liten landsortshåla eller i en större stad. Under en period av ens liv är alltid hemmet för litet. Läs "Skaver" och gläd dig åt att det är över.
Förhoppningsvis så har du gjort dina val, formad av uppväxt och skoltid men ändå, dina egna val.

Innehållsförteckning:
Töntar
Coola killar
Sprit i shampoflaska
Ångest för avvikelser
Evig kärlek(?)


Om författaren:
Titti Persson
Titti Persson
© Foto: Helena Blomkvist

Titti Persson är född 1974 i Svärdsjö, men bor i Stockholm och arbetar som redaktör för förlaget Rabén och Sjögren.
"Skaver" är hennes andra roman.
Hon debuterade 2000 med boken "Sju sköna snubbar".

Andra böcker av författaren:
Sju sköna snubbar 2000

Övriga bokfakta:
"Skaver" kom ut på Wahlström & Widstrand i mars 2004.

 


Carin Thärnström: 04-05-14


 
> maila crew@bulldozer.nu