[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Sketna Gertrud och råttjakten


Sketna Gertrud och råttjakten - Gudrun Wessnert

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2004, 108 s.)

"Sketna Gertrud och råttjakten" är en fortsättning på boken "Sketna Gertrud och kung Magnus kalas".
Med den boken vann Gudrun Wessnert Bonnier Carlsens manustävling med historiskt tema.
Wessnert fortsätter här att använda sina digra kunskaper om medeltiden i Sverige för att skapa en spännande och äventyrlig bok för barn.

Bokomslag "Sketna Gertrud och råttjakten"Sketna Gertrud är syltekonan som räddade kungens kalas och fick en ny man på köpet. Innan Peder skåning gifte sig med Sketna Gertrud var han köksmästare hos kung Magnus och drottning Blanka men i denna bok så driver det äkta paret en liten pastej- och syltbod på Ragnhild Grågås gränd.
De har en fyra barn tillsammans och ett femte på väg. Sketna Getrud har också tre barn sen tidigare. I den här boken är det framförallt tvillingarna Agatha och Agnes som härjar runt på sidorna.

Munkarna på Gråmunkeholmen håller på att skriva rent kung Magnus stadslag som inom en vecka skall förevisas på slottet inför en kommission av mäktiga män; lagmän, domare, borgmästare och rådmän. Stadslagen är en naturlig följd efter den landslag som kung Magnus initierat några år tidigare och som gällde över hela landet istället för de regionala lagarna som sörmlänningar, upplänningar, västgötar och smålänningar haft.

Tyvärr så visar det sig att Gråmunkeholmen blir invaderat av utsvultna men matglada råttor som äter både pergament och vaxljus.
Kung Magnus lag hinner inte mer än sättas på pränt förrän en hungrig råtta tuggar i i sig den. Katastrofen verkar vara ett faktum och kung Magnus sliter sitt hår och beordrar alla goda råttfångare, stadens katter, till munkklostret.
När inte de hinner med att ta kål på råttorna så får Sketna Gertrud i uppgift att laga en så delikat aladåb, fylld med råttgift, att råttorna inte kan motstå den. Samtidigt håller hon på att laga maten till Herman borgmästares bröllop och försöker hålla reda på sina bångstyriga tvillingflickor innan hon ska föda.
Med andra ord, läge för förvirring och förväxling.

Det är spännande läsning i korta koncisa kapitel som gör det till en ypperlig kapitelbok för de barn som klarar av lite längre texter. Wessnert levandegör medeltiden på ett väl inlindat pedagogiskt sätt och väjer inte för att förklara att kvinnor på den tiden födde många barn där inte så många av dem levde till vuxen ålder. Rekommenderas varmt!

Innehållsförteckning:
Råttor
Ilsken kung
Lata katter
Avklippta hårflätor
En mänsklig apa samt en "äkta" apa


Om författaren:

Gudrun Wessnert
Gudrun Wessnert
© Foto: Måd Olsson-Wannefors

Gudrun Wessnert arbetar på Stockholms medeltidsmuseum och har tidigare skrivit barnböcker och lättlästa böcker för vuxna om medeltiden.

Andra böcker av författaren:
Stockholms blodbad: Kristina Gyllenstierna berättar 2000
Sketna Gertrud och kungens kalas 2002
Jag Birgitta 2003
Enhörningens gåta 2004
Riket 2004
Trollroten 2005

Övriga bokfakta:
"Sketna Gertrud och råttjakten" kom ut på Bonnier Carlsens förlag i september 2004.

 


Carin Thärnström : 05-05-16


 
> maila crew@bulldozer.nu