[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Mogen för skrubben


Mogen för skrubben - Solja Krapu

(Inbunden, Alfabeta, 2005, 350 s.)

Bästa sättet att få tid att tänka över sitt och liv dessutom se till att omgivningen saknar en är att bli inlåst någonstans där man inte kan nå omvärlden.
Meddelar man endast den tonårige sonen vart man tagit vägen så är det ingen risk att man blir hittad i förtid.
Det är vad som händer läraren Eva-Lena i Solja Krapus "Mogen för skrubben", när hon full av ambition åker till jobbet en fredagkväll "för att bara...", efter sista-minuten-inköpen på Konsum.


Bokomslag "Mogen för skrubben"Solja Krapu har skrivit en roman om hur ett spårlöst försvinnande påverkar den närmaste omgivningen.
"Kvinnan var vid försvinnandet iklädd..." är ju rader som de flesta har hört eller läst, men inte personligen påverkats av. För Eva-Lenas man och barn blir det en obehaglig helg med många spekulationer. Maken blir dessutom misstänkt för att ha sett till att Eva-Lena försvunnit. Ett nog så vanligt antagande, eftersom de flesta brott begås i den närmaste familjekretsen.

Eva-Lena är prydlig, korrekt och ordningssam. Hon har ett enormt behov av att vara "duktig flicka" och att vara sin omgivning till lags, även om inte alla har förmågan att uppskatta henne till fullo. Hon planerar sin tillvaro med benhård linjalförmåga, med uppspaltad tid för både familj och arbete, även om maken tycker att hon lägger ner för mycket tid på skolan. Hon är skyddsombud på skolan och den som alltid tar emot praktikanter och... ja, det finns helt enkelt ingen gräns för hur präktig och duktig hon. Som alltid så har duktigheten ett pris och det är att maken gärna är så frånvarande som möjligt och att Eva-Lena har dålig koll på sina barns liv och tankar. Sånt får hon gott om tid att fundera på under sin helg instängd i kopieringsrummet på skolan, med en flaska coca-cola, en citron och en trea vispgrädde att förlusta sig med.

Det blir många timmar av grubblerier för Eva-Lena, över vad som händer i skolvärlden och hur den nya terminen startat. Några av hennes kollegor har inte kommit tillbaka efter sommarlovet utan är sjukskrivna på obestämd tid. En av de nya lärarna visar sig vara den bohemiska Aurora, Eva-Lenas skolkamrat från barndomen. De båda kvinnorna är varandras totala kontraster och Krapu har gått till ytterligheter åt båda hållen för att markera deras olikheter. Aurora är den friska fläkten, som haft ett tufft liv men ändå gått vidare. Hon gillar sitt jobb, har ett bra förhållande till sina barn och flirtar med skolans snyggaste och trevligaste lärare.

Det är en lättsamt skriven underhållningsbok som ändå ger ett och annat att fundera över, men tyvärr är Krapus karaktärer så stereotypt formade att det hon vinner på tydlighet förlorar hon i djup. Karaktärerna förblir schabloner istället för att leva upp.

Solja Krapus beskrivning av skolvärlden är dock en underbar satir. Beskrivningen av syslöjdsläraren som är långtidssjukskriven på grund av "allergi mot tygdamm" istället för att hon pucklat på en elev i frustration över hur senaste skolplanen behandlar hennes ämne, är underbar. Lärarnas frustration över hur undervisning och planering hela tiden ändras från termin till termin och hur sparkraven slår blint mot olika delar av deras verksamhet blir en tidsspegel värd att ta till sig.

Innehållsförteckning:
Frustrerade lärare
Arga lärare
Snygga lärare
Älskade lärare
Desperata lärare


Om författaren:
Solja Krapu
Solja Krapu
© Foto: Fota Folk
Solja Krapu är lärare, författare och poet och vann SM i poetry slam 1997 och 1998. Delar av hennes estradpoesi finns i samlingen "Jag behöver busschauffören". För sin bilderbok "Jag behöver lillbrorsan" (med bilder av Anna-Clara Tidholm) fick hon debutantpriset Slangbellan.

Andra böcker av författaren:
Jag behöver lillbrorsan 2002
Jag behöver busschauffören 2003
Lille Ville 2005

Övriga bokfakta:
"Mogen för skrubben" kom ut på Alfabeta i april 2005.


Carin Thärnström: 06-01-22


 
> maila crew@bulldozer.nu