[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Den helande skuggan


Den helande skuggan - Lars Ardelius

(Inbunden, Ordfront, 2003, 158 s.)

Att låta orden breda ut sig över sidorna och aldrig sina är onekligen ett konststycke, men att kunna välja ut de bästa orden och sparsmakat skapa en text som även låter mellanrummen mellan bokstäverna tala är en ännu större konst.
Jag har en kollega som väljer böcker efter hur tjocka de är, ju tjockare desto bättre är hennes paroll, för hon läser ut dem så fort.

Bokomslag "Den helande skuggan"Jag kan visserligen beklaga att vissa böcker är tunna och att man så småningom närmar sig slutet trots att man tappert kämpat emot, men ser också det underbara i en kort historia som visserligen sätter punkt på papperet men inte i tankarna.
Noveller är fantastisk skrivform och att sakta leta sig igenom en novellsamling är en njutning.

Lars Ardelius har utgått ifrån tjugotre konstverk och skapat historier utifrån det som fångat hans öga i dessa tavlor. Det är en salig blandning av målningar, allt från en modern Hockney till en Masaccio-målning från den första delen av 1400-talet. Det är också den som givit namn till novellsamlingen, "Den helande skuggan".

Ardelius blev anställd på Nationalmuseum på 1940-talet och i hans arbete ingick att granska de detaljerade beskrivningar som fanns av muséets samtliga verk. Utifrån de målningar och beskrivningarna han kom i kontakt med lät han tankar och fantasier vandra fritt. Cirka femtio år senare har han återigen detaljgranskat målningar, denna gång inte bara målningarna från Nationalmuseum utan det finns konstverk från stora delar av västvärlden representerade.

I den första novellen som bygger på betraktelsen av en målning av Andrea Mantegna från senare delen av 1400-talet så beskriver han livet utifrån en kvinnlig dvärgs ögon. På tavlan finns hon placerad i den mittersta delen, den nedre, men tack vare hennes litenhet så syns hon extra tydligt.
I en annan novell är det en ensam man till häst som hamnat i blickfånget. Ardelius låter mannens tankar fara som en mara i honom, tankar om det mest förbjudna. Perspektivet är kanske inte alltid det mest självklara utifrån bilden.

Kombinationen av målningar och texter som skapats utifrån dem tilltalar mig.
Alla har vi väl fantiserat över bilder och vad de egentligen visar. Tänk bara på de spekulationer som gjorts över Mona Lisas leende.

"Den helande skuggan" är en bok att njuta av i små doser så att den räcker så länge som möjligt.

Innehållsförteckning:
Tankar om det förflutna
Tankar om kärlek
Tankar om saknad
Tankar om förlåtelse


Om författaren:
Lars Ardelius är född 1926 i Falun och har skrivit åtskilliga romaner och novellsamlingar. Han har också skrivit manus för TV och teater.
För "Kronprinsarna" fick han Stora romanpriset 1973 och för "Tid och otid" Aniarapriset 1979.

Andra böcker av författaren i urval:
Dagligt allehanda 1958
Plagiat 1968
Kronprinsarna 1973
Smorgasbordet 1974
Och kungen var kung 1976
Tid och otid 1979
Provryttare 1981
Barnsben 1986
Skjuta i höjden 1988
Livtag 1991


Övriga bokfakta:
"Den helande skuggan" kom ut på Ordfronts förlag i september 2003.

 


Carin Thärnström : 04-02-28


 
> maila crew@bulldozer.nu