[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Slyngstad events


Slyngstad events - Unni Drougge


(Pocket, Piratförlaget, 2003, 371 s.)

Unni Drougge levererar i "Slyngstad events" en dråplig och sylvass skånsk bygdesatir fullsmockad med burleska detaljer och färgstarka karaktärer.
Romanfigurernas dialekter, kroppsodörer, hemligheter och omoraliska later lever ett alldeles eget liv mellan boksidorna.

Bokomslag "Slyngstad events" Boken utspelas i Åsabygden i sydöstra Skåne.
Inte mycket är idylliskt i trakten trots den lantliga och natursköna inramningen. Alla känner varandra och varandras hemligheter, skvallret och intrigerna frodas, men mot omvärlden håller man en enda front. Sin smutsiga byk dumpar man mer än gärna i ett kärr eller en jäsande dygöl; döda grisar, miljögifter eller bilvrak spelar ingen roll. Men under ytan puttrar och jäser bygdens avfall.
Laglydigheten är ungefär lika stor som i vilda västern, vilket stämmer bra med att den lokale "sheriffen" Sören tar det mesta av lagen i egna händer och inte alltid är den mest paragraftrogna.

Som en skugga över nejden ligger den försvunne Tryggve Slyngstads ande.
Han var bygdens starke man, en entreprenör och fixare som dragit igång massor av projekt och fått trakten och dess befolkning att leva upp. När han plötsligt är borta finns det ingen som kan hålla i alla trådar och styra de egensinniga byborna åt samma håll.
Problemen tilltar. Tryggves skyddslingar, fyra flyktingflickor som han räddat ur maffians klor och som ackorderats ut på bygdens och med tiden blivit allas kelgrisar, utsätts för fara. I och med detta kommer flera andra hemligheter upp till ytan - knarkhandel, hembränning, mord, miljöbrott och andra skumheter. När skjutjärnsjournalisterna i samhällsprogrammet "Raka puckar" bestämmer sig för att granska skandalerna blir Åsabygden ett namn på allas läppar.
Men denna gång inte direkt för sin entreprenörsanda.

Trots att det är ganska mycket snusk och snask av alla de slag så känns boken ändå både ömsint och välskriven. Även de mest inskränkta små bonnläpparna i boken får en komplex karaktär och man känner allt mer med dem ju längre historien lider. Den kåte polisen, den bittra skolfröken, den elake (skrot)bilhandlaren och den skrikiga "gröna vågen"-hysterikan är alla en del av ett intressant persongalleri som man vill veta mer om. I bokens centrum finns den 70-åriga änkan Björg, mor till Tryggve Slyngstad, som berättar om sin väg till Åsabygden, sitt äktenskap och relationen till sina tre barn. Självaste jorden får också en alldeles egen röst där hon ligger och betraktar "tvåfotningarna" och deras småttiga liv som inte sällan förorsakar moder jord både sår och huvudvärk.

Unni Drougge överraskar mig med denna råa och samtidigt spirituella bok som liksom flödar av mustighet, liv och fan anamma. Jag förstår mycket väl att man måste ha ett visst sorts sinnelag för att fnissa förtjust åt denna bygdehistoria, men under ytan finns också samtidssatir och en allvarlig samhällskritik som handlar om EU-inflytande, flyktingpolitik, storstad kontra glesbygd och inte minst medias enögdhet.
Att hon själv har en bakgrund som gröna vågen-flummare, och bodde flera år på den skånska landsbygden med sin familj, ger en extra dimension till berättelsen. Givetvis anar man självbiografiska stråk i berättelsen, även om det mesta förhoppningvis är en ovanligt underhållande och träffsäker skröna.

Innehållsförteckning:
Dialektala dialoger
Ortnamn som Tattarp och Knölleröd
Figurer som Stor-Mårten och Dörröds-Börje
Knarkrecept
Miljögifter
Sammanhållning
Skelett i garderoben
Jugge-maffian
Sperma i ögat
Gödsel


Unni Drougge
Unni Drougge
© Caroline Roosmark

Om författaren:
Unni Drougge är en 46-årig fembarnsmamma som bor i Stockholm.
Levde under 80-talet gröna vägen-liv på den skånska landsbyggden, födde barn och drev tillsammans med dåvarande maken Mats Drougge tidningarna Magasin April och Slitz. Gjorde sin författardebut 1994 med romanen "Jag, jag, jag" och var länge känd som en flitigt förekommande debattör i alla sammanhang. Gärna med kontroversiella och chockerande åsikter.

Andra böcker av författaren:
Jag, jag, jag! 1994
Andra sidan Alex 1996
Regnbågens tid 1997
Heroine 1998
Meningen med män 1998
Hella Hells bekännelser 2001

Övriga bokfakta:
"Slyngstad events" gav ut i inbuden upplaga i september 2002 och i pocket i februari 2003 på Piratförlaget.

 

 


Mia Gustavsson : 03-04-21


© Webbtidningen Bulldozer
> maila crew@bulldozer.nu