[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Desserter/Grillat


Desserter - ICA Bokförlag
Festligt och gott

(ICA Bokförlag, 2004, 64 s.)

ICA Provkök har givit ut en hel serie med små söta, behändiga och mycket prisvärda kokböcker om drygt 60 sidor var.
Alla med olika teman, som har det gemensamt att de inriktas på smakrikt & kryddigt.
Bulldozer recenserade ett urval av den första utgivningen ("Sås & dip", "Wokat", "Cocktails", "Bröd med smak" och "Plockmat"), men nu till vårsäsongen kommer två nya - "Grillat" och "Desserter
".

Bokomslag "Desserter"Det är en njutning bara att bläddra i den här boken. Snålvattnet rinner till i mungiporna när man tittar på helsidesbilderna av smarriga anrättningar som tycks viska "ät mig, ät mig". Lyriskt börjar man fantisera om kommande middagsbjudningar när man skall svänga ihop en "Fruktfylld vårrulle med lime och tequila", "Papayaenchiladas" eller "Choklad- och nougatsoppa med vitt flarn". Adjö, GB tresmakglass och O'hoj chokladsås.

Jag gillar blandningen av slisk-efterrätter och såna som känns mer "vuxna" i smaken. "Nöt - och kolapaj" eller "Gorgonzolamousse med katrinplommonkompott" liksom.
Genomgående känns det som om man tänkt till lite extra för att hitta varierade, roliga och annorlunda efterrätter. Min enda egentliga kritik är att många av dem verkar kräva en viss kreativ talang och mer än en kvart vid spisen. Men å andra sidan kanske man bara bjuder på "Sauternesgelé med hallon och sockerspån" vid alledels speciella tillfällen. Och varför inte göra en enkel huvudrätt och satsa mer krut på efterätten då och då? Eller helt enkelt bara bjuda hem nån på en efterrätt med lämplig dryck till.

Om man ändå envisas med en hel måltid så finns den här lilla bonusgrejen som de satsat på i just denna bokserien. I "Desserter" består den av en inledande guide över vilka efterrätter som passar ihop med vilken sorts måltid.
Lätta efterätter efter en tung måltid och tvärtom. Konsistens och form bör inte vara liknande på huvudrätt och efterrätt och smakbrytningen bör vara lagom.

En prisvärd dessert-kokbok!

Innehållsförteckning:
Snygga bilder
Lockande recept
Spännande smaker

Bokfakta:
"Desserter - festligt och gott" gavs ut på ICA Bokförlag i april 2004.
Cecilia Lundin har gjort texter och recept
Ulf Svensson
har fotograferat

Tidigare böcker i serien:

Bröd med smak
Cocktails
Nyttiga drinkar
Plockmat
Sås & dip
Wokat

GETOSTPUCK MED HONUNGSSTEKT PÄRON
(4 portioner)


Ingredienser:
100 gram getost (chèvre)
1 dl kesella (10 %)
1 äggula
1 dl hasselnötter
2 msk margarin eller smör
2 päron
1-2 maks flytande honung

Gör så här:
* Mixa getosten med kesella och äggula. Ställ ostmassan i frysen i en skål tills den blivit halvfrusen, cirka 1 timme.
* Grovhacka nötterna och strö ut dem på ett smörgåspapper. Klicka på ostmassan och forma till en rulle på cirka 5 cm i diameter, så att nötterna hamnar runt om. Lägg rullen i frysen i cirka 1 timme.
* Skölj, kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg 1 msk matfett i en stekpanna och stek päronklyftorna på svag värme tills de mjuknat. Ringla över honungen.
* Skär ostrullen i fyra bitar och stek i 1 msk matfett cirka en minut på varje sida.
* Fördela päronen på tallrik och lägg ostpucken vid sidan om.
* Servera genast

Servera med: Rågkex


Grillat - ICA Bokförlag
Gott både ute och inne

(ICA Bokförlag, 2004, 64 s.)

Så fort den första vårsolen gassar på bleka svenska ansikten så kan man ge sig på att nån entusiast inte bara tar på solbrillorna och köper årets första mjukglass, utan även att grilldoften sprider sig över nejden innan man har hunnit säga "flintastek".
Den här boken är alltså en given present till vem som helst som äger en utegrill (eller bara nån som vet hur man sätter grill-läge på sin ugn eller har en grillpanna för all del.)

Själv är jag ingen anhängare av stora seniga köttbitar drypande av grillmarinad, men även jag får mitt lystmäte i denna kokbok. Grillspett är nämligen det som får hobbygrillaren i mig att gå loss, och sådan bjuds det en del av här. Liksom andra variationer på marinerade, glaserade och fyllda grillningsbara anrättningar.
Recepeten är uppbyggda kring en grillad råvara med tillbehör, som exemplevis "Grillade spare ribs med ingefärsnudlar" eller "Lammspett med rosmarin".
Det finns en rik variation av recept baserade på nästan alla sorters kött, fisk och fågel. Lax, scampi, bläckfisk, gös, struts, kalkon, kyckling, lamm, kebab, skinka, oxfilé, entrecôte, fläskfilé, karré och revbensspjäll med olika mer eller mindre spännande tillbehör finns att välja på. Inte heller vegetarianen eller efterättsälskaren är utan alternativ. "Kikärtsbullar på spett med spenatsallad" och "Grillade färska fikon med citronkräm" kanske?

Mervärdet i den här boken är en praktisk grillguide över hur länge livsmedelet skall grillas för att bli genomstekt.
(För den jättehungrige rekommenderas grönsaker i ca: 1 centimeter tjocka skivor eller entrecôte och utskuren biff som är mellan 1 1/2 -2 centimeter tjocka, för de blir klara på 2-4 minuter. Den tålmodige grillar kycklingklubbor och väntar i ungefär en halvtimme på sin mat.)
Fiffigt om man t ex vill göra grillspett och inte vet om alla ingredienserna skall ha samma tid på grillen.

Innehållsförteckning:
Kött, kött, kött
Marinader
Spett, spett, spett
Gyllenbrun grillyta
Gott, gott, gott

Bokfakta:
"Grillat - gott både ute och inne" gavs ut på ICA Bokförlag i april 2004.
Cecilia Lundin har gjort texter och recept
Ulf Svensson
har fotograferat

Tidigare böcker i serien:

Bröd med smak
Cocktails
Nyttiga drinkar
Plockmat
Sås & dip
Wokat

ITALIENSK FÄRSBIFF PÅ GRILLAD CIABATTA
(4 portioner)

Ingredienser:

400 gram köttfärs
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor
3 msk färskriven parmesanost
2 msk hackad basilika
2 msk pinjenötter
1 tsk salt
1 krm peppar
2 ciabattabröd
2 msk olivolja
1 liten rödlök
50 gram rucolasallad
12 marinerade soltorkade tomater
20 svarta oliver med kärnor

Gör så här:
* Blanda färsen med ägget. Tillsätt vitlök, ost, basilika, nötter, salt och peppar och arbeta till en smidig färs.
* Forma färsen till 4 jämna biffar
* Klyv bröden och pensla dem och biffarna med olivolja
* Grilla biffarna cirka fem minuter per sida. Grilla brödet vid sidan om 2-3 minuter
* Skala och skiva löken. Skölj salladen
* Fördela lök, sallad och soltorkade tomater på bröden. Lägg på de grillade biffarna och strö över oliverna
* Servera genast

 


Mia Gustavsson : 04-04-19


 
> maila crew@bulldozer.nu