[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Med smak av Spanien


Med smak av Spanien - Gradvall/Forslin/Göth

En resa för gommen


(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 92 s.)

Kokboken "Med smak av Spanien" är lättsam introduktion till landet och det spanska köket. Författaren Jan Gradvall beskriver boken som "en första charteresa".

Bokomslag "Med smak av Spaniend"Teamet bakom boken ger sig ut på en gastronomisk rundresa till några olika spanska regioner och mellanlandar bland annat i Sevilla, Barcelona och Palma.
Boken är layoutad med knallgula sidor med korta, allmänt hållna introduktioner till de olika regionerna. Gradvalls texter är som alltid välformulerade.

Det spanska folket småäter, för att orka med långa dagar och ännu längre nätter.
Enligt chefredaktören för tidningen El Pais så är spanjorerna njutningsmänniskor som jobbar och roar sig. Sover gör man på söndagarna och då större delen av det dygnet.
De spanska smårätterna, tapas, är numera ett välkänt begrepp även i Sverige. Men där svenskarna har flyttat tapasrätterna till restaurangborden så äter spanjorerna fortfarande sina tapas på samma ställe, baren, där de vässar aptiten inför middagen.

Visst finns det gott om tapasrätter i boken men också lite mer rejäla rätter där kikärtor och linser är ofta sedda ingredienser i expempelvis köttgrytorna.

Boken rymmer en salig blandning av recept, men med fokus på lättgjorda och relativt enkla rätter och numera välkända ingredienser även för svenskar.

Innehållsförteckning:
Mycket olivolja
Smårätter
Vintips
Musiktips


Om författarna:
Jan Gradvall
har skrivit texterna.
Lisen Göth har haft receptidéer.
Liselotte Forslin har stått för recept och tillagning.
Milis Smith har fotograferat.
Pelle Holm har varit kreativ konsult.

Övriga bokfakta:
"Med smak av Spanien" kom ut på ICA Bokförlag i augusti 2005.


Recept ur boken

POLLO AL AJILLO (kyckling i vitlökssås från Arguineguin)
(3-4 personer)

Ingredienser:
1 stor färsk kyckling, ca 1500 gram
1 dl olivolja
1 hel vitlök, skalade klyftor
½ gram saffran
1 dl vatten
1 citron, saften av
salt och nymalen peppar efter smak

Gör så här:
*
Stycka kycklingen i mindre delar.
* Hetta upp olivoljan i en stor gryta och stek kycklingen gyllene på båda sidor tillsammans med vitlöksklyftorna och saffranet.
* Häll i vattnet och citronsaften och låt det puttra på låg värme under lock i cirka 25 minuter tills klar saft tränger ut när du sticker i den tjockaste delen på kycklingbitarna.

Servera med: ris, friterad potatis och "ensalada mixta", alltså en blandad sallad.

SERYS YOUGHURTDESSERT (från Aranda)

(4 portioner)

Ingredienser:
4 msk russin, gärna blonda sultanrussin
4 msk torr sherry
2 dl matyoghurt eller annan naturell yoghurt av fetare sort
2 dl vispad grädde
4 msk sötad kondenserad mjölk (finns på burk i välsorterad matbutik eller i specialaffär)
1 msk rivet citronskal
Ev. apelsin- eller citronskalsstrimlor till dekoration

Gör så här:
*
Blanda russinen med torr sherry och låt stå över natten.
* Rör samman yoghurt, vispad grädde och kondenserad mjölk.
* Tillsätt citronskalet och de marinerade russinen.
* Skeda upp krämen i fyra glas och låt stå i kylen minst en timme innan de serveras.

Servera med: Garnera gärna med citronskalsstrimlor.


Carin Thärnström: 06-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu