[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Stora boken om smalmat


Stora boken om smalmat - ICA Bokförlag

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2002, 160 s.)

En kokbok med smalmat för den som vill gå ner i vikt, eller bara äta lite sundare.
Det låter kanske småtrist, men i "Stora boken om smalmat" har man faktiskt lyckats samla massor av recept som både låter goda och ser aptitliga ut på bilderna.
Ett gott betyg är att man vid en första genombläddring hittar flera recept man omedelbart kollar i kylskåpet om man har ingredienser hemma för att kunna laga.

Bokpmslag "Stora boken om smalmat"Kokboken har ett stort urval av olika typer av recept. Från snabba vardagsmaträtter (som "Tomatsoppa med ingefära") till mer exotiska smakblandningar (som "Indisk svartrotscurry"). Helvegetariska rätter samsas med husmanskost med en redig köttbit som huvudingrediens.
Därtill bjuds både på ett avsnitt om bröd och ett om desserter. Övriga kaptiel är indelade efter huvudingredienserna, ett heter "Pasta, ris och bönor", ett annat "Kyckling och kalkon". Kött, grönsaker och fisk & skaldjur är de övriga områden som finns med.

Det mesta verkar hyfsat lättlagat och kräver inte varken en van mästerkocks hand eller timmar av förberedelser.
Recepten är baserade på ingredienser man säkerligen kan köpa i sitt vanliga snabbköp och man kan lätt hitta ett lämpligt recept både för en stressad snabblunch och en flott middagsbjudning.

I inledningen av kokboken står det att man inte kommer att presentera färdiga menyer, utan att tanken är att man själv skall plocka ihop en dags meny utifrån de recept man gillar.
Det är en god tanke och eftersom det till varje recept finns en näringstabell för med värden för kalorier, fett, fibrer, kolhydrater och protein per portion och man själv alltså enkelt kan hålla koll på vad man får i sig.
Huvudrätterna ligger i snitt på mellan 200-500 kalorier.

Det finns också ett inledande uppslag med fem olika frukostförslag på mellan 300-350 kalorier.
Det slås fast att frukosten är ett viktigt mål och att man inte skall hoppa över den, men jag blir lite förvånad över att i två av frukostförslagen är det rostad formfranska som är en av huvudbeståndsdelarna.
Gott, men inte direkt det bästa brödet att välja för en mättande frukost att stå sig på fram till lunch.
Sen vet jag inte hur det är med er andra, men jag skulle då rakt inte orka stå och svänga ihop en liten kesosallad eller en "smoothy med fräck macka" i ottan.

Det finns även ett avslutande litet avsnitt som heter "God och nyttig mat" där man går igenom de viktigaste premisserna för hälsosam mathållning. Tallriksmodellen, nyckelhålsmärkning, näringsämnen i maten m.m
Här säger man också att en lågenergiförbrukare (de flesta av oss som inte tränar hårt och har stillasittande yrken) behöver 1800-2000 kalorier per dag, helst fördelade på tre måltider och 1-2 mellanmål.
Det här skiljer sig som sagt åt beroende på om man är gammal eller ung, man eller kvinna, mycket eller lite aktiv och hur mycket man väger. Kanske kunde man ha gått närmare in på detta eftersom idén ju ändå är att man själv utifrån recepten skall välja en bra dagsmeny.

Dessutom kan det, trots pedagogiskt upplägg med näringsinnehållet redovisat, vara svårt för den som inte tänker till att balansera sitt dagsintag av kalorier i alla fall. Eftersom det, vad jag förstår, bara är huvudrättens näringsinnehålls om redovisas och man föreslår tillbehör i många recept, som till exempel bröd, sås, potatis, ris o.s.v, beror det ju helt på vad och hur mycket kalorier man får i sig där. Om man väljer ett av de recept som har ett lite högra kalorivärde och sen dricker en öl eller cola till och äter ett par skivor vitlöksbröd så kanske man har kommit upp i betydligt fler kalorier än det blir på en hamburgare på McDonalds.
Kanske kunde man tydligare ha visat hur mycket olika tillbehör och måltidsdrycker ger i extra kalorier.
Då hade det varit en i princip heltäckande kokbok för att börja ett nytt och sunt liv.
Men man kan inte få allt och det här är på det hela taget en av de fräschaste och mest aptitliga smalmatskokböcker jag sett. Gott så!

Innehållsförteckning:
175 recept
Snygga bilder (där det står vilken maträtt de föreställer)
Recepten beräknade för både 2 och 4 personer
Alfabetiskt register över alla recept längst bak
Tilltalande design


Om författarna:
Cecilia Lundin har utformat recepten och skrivit texten
Torgny Karlsson står för den grafiska formen
Ulf Svensson har fotograferat

Övriga bokfakta:
"Stora boken om smalmat" gavs ut i april 2002 på ICA-Förlaget.



Recept ur boken

GRÖN OCH RÖD PAJ

(4 portioner)


Ingredienser:
Pajdeg:

2 1/2 dl vetemjöl
2 msk smör eller margarin
1 dl lättkesella
2 msk vatten

Fyllning:
250 gram färsk eller fryst brysselkål
20 st körsbärstomater
2 st ägg
1 dl lättkesella
1 dl mjölk
2 msk färsk basilika
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Gör så här:
* Hacka samman mjöl, matfett och kesella. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
* Tryck eller kavla ut degen i en rund pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225 grader
* Ansa och förväll brysselkålen cirka tre minuter i kokande vatten. Skär sen brysselkålen och tomaterna i halvor.
* Vispa samman ägg, kesella, mjölk och kryddor.
* Fördela grönsakerna med den kupade sidan uppåt i pajskalet. Häll över äggstanningen.
* Grädda i nedre delen av ugnen ca: 25 minuter i 200 grader.

Servera med: sallad

Kcal/portion: 300

CAPPUCCINOPAJ FRÅN FRYSEN

(8 bitar)

Ingredienser:
Degmassa:
8 st digestivekex
50 gram lättmargarin

Fyllning:
4 portionspåsar cappuccinopulver
1 dl vatten
1 1/2 dl florsocker
4 st ägg
2 burkar kesella
2 msk kakao till garnering

Gör så här:
* Krossa kexen i matberedare och blanda med lättmargarinet.
* Tryck ut massan i botten på en form med löstagbar kant.
* Blanda cappuccinopulver, florsocker och vatten i en kastrull. Dela äggen. Blanda ner gulorna i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills det tjocknar något. Låt kallna.
* Blanda cappuccinoblandningen med kesellan.
* Vispa äggvitorna till fast skum och vänd ner dem i smeten. Häll den i formen. Frys cirka tre timmar.
* Ta loss pajen från formen och sikta över kakaon.

Kcal/portion: 230


Mia Gustavsson : 02-11-14


 
> maila crew@bulldozer.nu