[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Smärtbäraren


Smärtbäraren - Åsa Nilsonne


(Pocket, Månpocket, 2002, 155 s.)

Åsa Nilsonne är egentligen läkare, men har sedan författardebuten 1991 med boken "Tunnare än blod", hunnit med att skriva fyra deckare.
De tre första handlar om polisen Monika Pedersen och hennes jobb och karriär som polis i Stockholm.
Den fjärde, "Smärtbäraren", som nyligen har kommit ut i pocket, skiljer sig markant från de mer konventionella deckarhistorierna.


Bokomslag "Smärtbäraren""Smärtbäraren" är en tunn bok som innehåller en fascinerande historia om Ada som har förmågan att gå in i andra människors kroppar och ta över deras problem, rädslor och trauman.
Boken beskrivs på omslaget som en blandning av thriller och vetenskapsroman men jag tycker nog att man får lägga till en liten dos av fantasy med tanke på upplägget.
"Smärtbäraren" är ännu en av dessa hybrider som inte är vare sig renodlad roman eller thriller utan beblandar sig hejdlöst genremässigt.
En lyckad blandning i de flesta, och i detta, fall.

Boken handlar om relationer och att sätta gränser.
Två ämnen som ofta korsar varandra och är svåra att hantera.
Huvudpersonen Ada Zack upptäckte redan i barndomen, när hon ville trösta sin tvillingsyster, att hon hade förmågan att lämna sin kropp och ta sig in i andras.
Hon tog därför på sig rollen som den starka, tröstande och omhändertagande.
Under hela deras barndom vakade Ada över systern, tröstade och jämnade ut hennes depressioner och fanns helt enkelt där när systern krisade.
När hon i tonåren för första gången blev förälskad missade hon sin systers signaler på hjälp.
Trots att rollen som den starka var självpåtagen, och i viss mån omöjlig utan att leda till självutplåning, så är den vuxna Ada full av skuldkänslor över systerns öde.
Hon frågar sig om hon skadade mer än hjälpte när hon hela tiden rusade fram och tröstade och tog hand om systerns kriser, eftersom hon då inte själv fick, eller tog, möjligheten att själv bearbeta svårigheter.

Hon väljer därför i mångt och mycket ett isolerat liv med få kontakter och med ett arbete som avskärmar henne ännu mer från "vanliga människor".
Hon har slagit mynt av sin förmåga att gå in i andras kroppar och arbetar för ett exklusivt privatsjukhus med estetisk kirurgi som specialitet.
Där förbereder hon pateienters kroppar, och i viss mån deras psyken, inför operationer eller andra medicinska ingrepp.
Det går till så att hon "övertar" en kvinnas kropp under en begränsad period och metodiskt arbetar sig igenom psyke och kropp, till exempel genom att se till att hon äter rätt, motionerar eller stressar ner.

När Ada är på väg att ta sig an en ny patient, en medelålders lätt överviktig kvinna, bestämmer hon sig för att föra dagbok under perioden i den främmande kroppen.
Hon betraktar det som ett ganska lätt uppdrag och låter sina tankar fladdra vilt för att oftast återkomma till barndomen och tvillingsystern.
Dock blir hon distraherad av att någon eller några andra gör sitt bästa för att ta livet av den kropp hon har hand om.
Det går så långt att hon måste fly för bådas liv och skära av kontakten med sjukhuset.

Boken är lättsamt spännande och tänkvärd med de aningen exotiska, och för de flesta, främmande inslagen om hur själen lämnar sin kropp och tar sin boning i en annan. Fast det är inte på något sätt en ny tanke inom litteraturen.

Innehållsförteckning:
Gör-om-mig-utan-att-JAG-behöver-anstränga-MIG-kur
Inte helt korrekt förfarande vid ansökan om nytt pass
Familjerelationer
Flykttips


Om författaren:
Åsa Nilsonne är född i Stockholm men har bott lite varstans i världen i egenskap av diplomatbarn. Hon är utbildad läkare med inriktning på psykiatri och är lektor vid Karolinska Institutet. Under ett studieuppehåll arbetade hon som djurskötare på en djurpark i Jersey och de erfarenheterna använde hon i debutboken "Tunnare än blod".
För sin tredje deckare "Kyskhetsbältet" belönades hon med Polonipriset 2000.

Andra böcker av författaren:
Tunnare än blod 1991
I det tysta 1992
Kyskhetsbältet 2000

Övriga bokfakta:
"Smärtbäraren" gavs ut i inbunden upplaga av Forum i mars 2002 och kom i Månpocket i oktober samma år.Carin Thärnström : 02-12-14


 
> maila crew@bulldozer.nu