[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Snabbmatslandet


Snabbmatslandet - Eric Schlosser

(Inbunden, Ordfront, 2002, 485 s.)

När jag besökte Budapest 1988 så hade Ungern börjat öppna upp sig mot Väst och det fanns bland annat ett McDonalds i de centrala delarna av stan.
Jag kunde inte motstå ett besök där.
Åt en hamburgare och drack en milkshake och var lite fascinerad över de ungerska namnen på milkshake och hamburgare.
Jag vet inte riktigt vad min fascination bestod i. Att ett kommunistiskt land hängett sig åt kapitalismen eller bara en trygghetsfaktor?
Förutom de annorlunda namnen på rätterna så såg det likandant ut som i Sverige och man visste vad man fick när man beställde en meny. Tryggt…och tråkigt.

Bokomslag "Snabbmatslandet"I dag är jag inte längre någon av McDonalds favoritkunder.
För mig är deras mat något man tar till vid kriser. Man hinner inte sätta sig ned och äta men måste ha något i magen.
Det ska mycket till innan jag väljer McDonalds när jag är ute och reser, det är ju så mycket roligare att testa lokala ställen och specialiteter.
Dessutom så tackar jag inte ja till kassapersonalens försök att övertala mig att ta en större cola eller mer pommes frites för en femma extra.
När de knappat in min beställning på datorn signalerar den lämpliga tillägg som personalen ska övertala mig att beställa. Eftersom råvarukostnaden är så liten för McDonalds ger alla extra alternativ som ”större cola för fem kronor” betydligt större förtjänst för dem.
Tanken på att äta en hamburgare känns inte så lockande, efter att ha avslutat läsningen av Eric Schlossers "Snabbmatslandet".
Inte ens tanken "ja men vi är ju i Sverige och det där är ju i det stora landet i väster" tröstar i någon större utsträckning.
Inget får mig att tro att vi bara importerat och införlivat de "goda" idéerna.

"Snabbmatslandet" är en odyssé över en matkultur som urartat till att tillbe en kemisk helgedom/gud. Det är också en historisk och kulturell beskrivning av USA under 1900-talet, framförallt av tiden och utvecklingen efter andra världskriget.

Det är en intressant, fascinerande och periodvis äcklig berättelse om hur mat, som ska vara det genuina från våra grödor via djur manipuleras och faktiskt skapar sjukdomar.
Men man kan också läsa boken som en berättelse om hur man lyckas i det stora landet ”over there”. Både Ray Kroc (McDonalds grundare) och andra grundare till snabbmatsföretag som är mindre kända i Sverige och Europa porträtteras.
De flesta av dem började sin karriär med väldigt små medel men med en energi som har byggt upp små snabbmatsställen till gigantiska kedjor.

Det är också en berättelse hur multinationella företag manipulerar barn till att bli märkestrogna "åttaåringar är lämplig målgrupp för de kommer att vara konsumenter i minst 65 år framåt".
Eftersom amerikaner liksom svenskar och en massa andra nationaliteter inte vill betala skatt för att ge barn i kommunala skolor adekvat utbildning eller se till att resurser finns inom vård- och övrig omsorg har skolor i USA inbjudit snabbmatsföretagen att göra reklam i skolorna.
Inte bara snabbmatsföretagen utan även andra multinationella företag som Proctor & Gambler (tillverkar bland annat tvättmedel, shampo och tvål) sponsrar genom läroböcker specialskrivna så att deras budskap når ut till barnen.
I Proctor & Gamblers fall att kalhyggen är helt okej.
Ronald McDonald-sjukhus är en extra resurs till ansträngd ekonomi inom vården men om företagen lättade på plånboken vid statens inkasserande skulle kanske vården inte behöva förlita sig på välgörenhet och passande good will.

Schlosser ger exempel på hur vissa snabbmatsföretag "utpressar" stater i USA att ge dem skattelättnader (till både företagen och de höga direktörerna) annars så flyttar de verksamheten till mer välvilligt inställda stater.
Kan också nämnas att minimilönen hos snabbmatsföretagen är ca 27% lägre (i reellt penningvärde) idag än vad den var trettio år tidigare och få vuxna kan leva på den lönen.
Snabbmatsföretagen föredrar dock att anställa ungdomar eller invandrare som inte har vett/mod att kräva anständig lön och vissa företag har 100% omsättningshastighet per år.
Den snabba genomströmningen av personal uppmuntras av företagen själva för att slippa betala försäkringar och semesterersättning.

Eric Schlosser har rejält med fakta att som en stadig grundplåt men lyckligtvis har han dessutom förmågan att skriva på ett läsarvänligt och lättillgängligt sätt.
Han lyckas med att personifiera de olika delarna av denna gigantiska helhet som boken faktiskt är genom att presentera personer som mer eller mindre frivilligt deltar de olika delarna av snabbmatsföretagens verksamhet.
Vi möter både ”snabbmatskungarna” och deras anställda, ranchägare, kemister med många flera.

Boken "Snabbmatslandet" började som några artiklar i tidningen Rolling Stone för att sedan utvecklas i bokform till en kritisk analys över vad multinationella företag gör för att tjäna pengar och deras cyniska inställning till sina konsumenter.
"Snabbmatslandet" är en bok som borde läsas på samhällskunskapen på högstadiet och gymnasiet.
Det är en bok som väcker känslor, eftersom snabbmatsföretagen gör allt vad de kan för att spela på våra känslor, och har bra grundplåt för för diskussioner.

"Snabbmatslandet" är i samma klass som Naomi Kleins bok "No Logo" även Schlossers bok i första hand är fokuserad på den amerikanska kontinenten och "No Logo" har global syn på de mulitnationella företagen.

Innehållsförteckning:
Hamburgare
Pommes frites
Den amerikanska drömmen
Förlorare
Girighet
Politiska utspel
En gnutta hopp
Eric Schlosser
Eric Schlosser
© Foto: Ulla Montan
Om författaren:
Eric Schlosser är amerikansk journalist och har vunnit flera priser för sina reportageserier om ämnen som USA:s knarklagar, porrbranschen och anhöriga till mordoffer. Han jobbar bland annat för magasinet Atlantic Monthly. "Snabbmatslandet" är hans första bok och började som ett reportage i tidningen Rolling Stone.

Andra böcker av författaren:
Denna bok är Schlossers debutbok, men han jobbar just nu tillsammans med fotografen Andrew Lichtenstein med en bok om amerikanska fängelser och USA:s kriminalvård.

Övriga bokfakta:
"Snabbmatslandet" gavs ut på Ordfront förlag i inbunden version i mars 2002 och i pocket i januari 2003. Översättningen till svenska är gjord av Stefan Lindgren.Carin Thärnström : 02-07-26


 
> maila crew@bulldozer.nu